Algemene informatie

Vrijwillig Wereldwijd vindt het belangrijk om zowel de jongeren als de ouders zo goed mogelijk te informeren. We begrijpen dat er vooraf een hoop vragen zijn en helpen je daar graag mee verder. Wat mag je van Vrijwillig Wereldwijd verwachten? Hoe zit het met de veiligheid? En hoe worden alle kosten betaald? Lees snel verder.

Wat mag je van Vrijwillig Wereldwijd verwachten?

  • Goede begeleiding zowel vooraf als tijdens de reis. Tijdens de jongerenreizen worden de groepen begeleid door een lokale gids en één of meerdere Nederlandse/Belgische begeleiders. Deze begeleiders leer je vooraf kennen tijdens een van onze kennismakingsdagen. Hij of zij zal de groep gedurende de hele reis begeleiden. De begeleiders hebben veel ervaring met het maken van verre reizen en weten dus als geen ander hoe het is om in een geheel andere cultuur terecht te komen. Bij aankomst in het desbetreffende land zal de groep kennismaken met de lokale gids. Deze lokale gidsen hebben ervaring met buitenlandse vrijwilligers en spreken goed Engels. De contactpersonen vanuit Nederland zijn Patricia en Daan. Zij hebben tijdens de reis dagelijks contact met de begeleiders.
  • Een informatiebrochure vol informatie en tips. Aan de hand van een informatiebrochure zul je door ons worden voorbereid op de reis. Deze brochure staat vol met informatie over het reisprogramma, het vrijwilligerswerk, het land/cultuur en handige tips. Verder zul je zelf nog het één en ander moeten voorbereiden voordat je daadwerkelijk vertrekt. Welke belangrijke zaken je precies moet regelen en hoe je dat moet doen, staat ook in de informatiebrochure beschreven. Uiteraard zijn onze contactpersonen uit Nederland, Patricia en Lotte, altijd bereikbaar via de telefoon of mail voor vragen.
  • Een kennismakingsdag. Een aantal weken voor vertrek organiseren wij een kennismakingsdag voor alle jongeren die meegaan met de reis. Op die manier kun je alvast kennismaken met jouw mede-reisgenoten en de begeleiding. De begeleiding bestaat uit minimaal één of twee Nederlandse en/of Belgische begeleiders (en één lokale begeleider). Verder zal op de kennismakingsdag het dag-tot-dagprogramma worden doorgenomen en belangrijke zaken worden besproken zodat we zeker weten dat iedereen goed voorbereid op reis gaat. Uiteraard zijn vrienden en familie ook van harte welkom op deze kennismakingsdag.
  • Wij boeken jouw vliegticket. Op die manier weten we zeker dat iedereen op dezelfde heen- en terugvlucht zit. Vrijwillig Wereldwijd werkt al jaren samen met een zelfstandig reisadviseur. Dit is tevens het contactpersoon vanuit de organisatie met betrekking tot de vliegtickets en houdt dagelijks de actuele vlieginformatie in de gaten.

Betalingen
Zodra jij je hebt aangemeld voor een jongerenreis met Vrijwillig Wereldwijd en het bevestigingsformulier hebt ingevuld en opgestuurd, zul je binnen drie weken een aanbetaling doen van de totale reiskosten. Uiteraard hoef je nog niet het hele bedrag te betalen. De aanbetaling is € 150,- Op die manier heb je nog genoeg tijd om de rest van het bedrag bij elkaar te sparen. Het resterende bedrag zul je circa 8 weken voor vertrek betalen.

Veiligheid
Veiligheid vinden wij erg belangrijk. We onderhouden dagelijks contact met onze lokale partners in de landen waar Vrijwillig Wereldwijd actief is. Op die manier zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Elk land heeft zijn eigen gedragsregels; deze zullen wij vooraf bespreken met zowel de jongeren als de ouders.

Voor de ouders
Graag nemen wij de tijd om alle vragen van de ouders te beantwoorden. Wij zijn ons ervan bewust dat de jongerenreizen voor zowel de jongeren als voor de ouders spannend zijn. De ouders worden dan ook nauw betrokken gedurende het gehele proces: vanaf het moment van de informatie-aanvraag, als bij het definitief inschrijven, de voorbereidingen en bij het vertrek. Uiteraard worden de ouders ook tijdens de reis op de hoogte gehouden. Vanuit de begeleiding krijgen de ouders iedere dag een bericht over hoe het gaat met de groep, wat ze die dag hebben gedaan en waar ze zich op dat moment bevinden. Wij begrijpen dat het voor ouders belangrijk is om te weten dat hun zoon of dochter voldoende voorbereid op reis gaat en goed begeleid wordt gedurende de reis. Daarom zijn ook de ouders welkom op de kennismakingsdagen voor de jongeren om zowel met de organisatie en de begeleiders als met andere ouders kennis te maken.

Vrijwillig Wereldwijd heeft al meer dan 15 jaar ervaring met vrijwilligerswerk en het begeleiden van jongeren naar het buitenland. Wij zullen er alles aan doen om de reizen in goede banen te leiden.