Het reisprogramma Vrijwilligerswerk Landinformatie Reisinformatie

DEZE PAGINA BESTAAT DUS EIGENLIJK NIET!

jongerenreis in Afrika

Heb jij zin in een avontuurlijke reis in combinatie met vrijwilligerswerk? Ga dan mee met onze bijzondere reis naar Tanzania & Zanzibar! Tijdens deze reis worden twee schitterende en totaal verschillende landen bezocht. Eerst bezoeken we het bijzondere Tanzania, dat bekend staat om de vele natuurparken en safaritochten. Vervolgens zetten we onze reis voort richting het tropische eiland Zanzibar met haar mooie, paradijselijke zandstranden. Het wordt gegarandeerd een bijzondere en unieke ervaring!

Het reisprogramma 

Vanaf Nederland zullen we vertrekken naar onze eerste bestemming: Dar es Salaam in Tanzania. Dar es Salaam ligt aan de oostkust van Tanzania en betekent letterlijk “Huis van Vrede”. In Dar es Salaam zullen we de eerste nacht in een hotel doorbrengen, waarna we de dag erna goed uitgerust kunnen beginnen aan de busreis richting Ilula, waar het project ligt. Tijdens deze acht uur durende busrit kan je genieten van het indrukwekkende landschap dat Tanzania te bieden heeft. Je wordt warm ontvangen op het project, waarna je de rest van de avond vrij hebt om uit te rusten en bij te komen van de lange reis.

De komende dagen gaan jullie aan de slag op het project, waar jullie ook zullen slapen en eten. De eerste dag bestaat uit een rondleiding en wordt er inhoudelijk ingegaan op wat het project doet en wat er precies van jullie wordt verwacht. Je mag uiteraard ook zelf met creatieve ideeën komen. Er is genoeg ruimte om bijvoorbeeld een leuke sportmiddag te organiseren of een mooie wandeling te maken met de weeskinderen.

Tussen het vrijwilligerswerk door zullen we ook kennismaken met de lokale bevolking. We bezoeken onder andere een traditioneel gezin waar we zullen gaan lunchen. Zij kunnen ons veel leren over hun bijzondere gewoontes en tradities. Een bijzondere manier om van dichtbij een andere cultuur te ontdekken! Daarna brengen we een bezoek aan de Masai. Deze nomadenstam heeft ondanks de moderne invloeden van buitenaf hun eeuwenoude tradities weten te bewaren. Het geeft ons dus een unieke kijk op deze hele bijzondere, maar vooral kleurrijke cultuur.

Op de laatste dag van het vrijwilligerswerk wordt een lokale markt georganiseerd. De opbrengst zal gaan naar het project. In de avond zal er een afscheidsfeestje worden georganiseerd om samen de leuke dagen af te sluiten.

jongerenreis in Afrika

Maar niet getreurd: de reis gaat verder! Je kan natuurlijk niet op reis naar Tanzania zonder op safari te zijn geweest! We reizen af naar het Mikumi National Park waar we de volgende dag op jeepsafari gaan. We gaan samen met een gids op pad die ons van alles kan vertellen over de vele bijzondere dieren die we hopelijk gaan zien. Hier kunnen we buffels, giraffen, olifanten, leeuwen, krokodillen, zebra’s, luipaarden en nog veel meer zien!

Daarna is het tijd om richting het paradijselijke Zanzibar te trekken. We reizen terug naar Dar es Salaam waar we met de ferry een oversteek maken naar Zanzibar. We komen aan in de hoofdstad Stone Town en rijden direct door naar de oostkust van het eiland. De rest van de dag is er tijd om te zwemmen en heerlijk te relaxen aan het strand van Paje. Geniet van de azuurblauwe zee, de wuivende palmbomen en de witte stranden. De ideale plek om tot rust te komen.

De volgende dag gaan we een bezoekje brengen aan More Africa. Op dit project worden leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen met een beperking. De oprichtster is Ellen en zij zal ons een kleine rondleiding geven en wat vertellen over de werkzaamheden op dit fantastische project. In de namiddag vertrekken we weer richting Stone Town waar we in de avond met een gids deze bijzondere stad gaan ontdekken die bestaat uit een wirwar van smalle straatjes, huizen, bazaars en moskeeën. Niet voor niets staat Stone Town op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wat ook zeker niet mag ontbreken bij een bezoek aan Zanzibar, is Prison Island. Dit kleine eiland ligt ten noorden van Stone Town en hier werden vroeger slaven gevangen gehouden. Hier komt ook de naam van het eiland vandaan. Nu leven er reuzenschildpadden die wij tijdens een excursie van dichtbij gaan bekijken! Ook zullen we op Prison Island het onderwaterleven gaan ontdekken. Zanzibar staat wereldwijd bekend om haar kleurrijke koraalriffen en bijzondere vissen, en dat is zeker niet voor niks! Dé ideale omstandigheden voor wie van zwemmen en snorkelen houdt. De rest van de dag kan je heerlijk relaxen aan het strand.

Helaas komt aan ieder avontuur ook weer een einde en na deze dagen kun je gegarandeerd terugkijken op een bijzondere, leuke, indrukwekkende maar vooral gezellige tijd in Tanzania en Zanzibar!

Het vrijwilligerswerk

Tijdens de jongerenreis naar Tanzania & Zanzibar staat het vrijwilligerswerk centraal. Je gaat voornamelijk aan de slag bij het Ilula Orphan Program in Tanzania. Dit project heeft als doel om armoede en hiv/aids te bestrijden door middel van onderwijs en het ondersteunen van gezinnen en families in acht dorpen van Ilula in de Iringa regio. Sinds een aantal jaren steunt Vrijwillig Wereldwijd dit mooie project en hebben al vele vrijwilligers fantastisch werk verricht.

Wat gaan wij doen? Wij zullen aan de slag gaan op het Ilula Orphan Centre. Het is een opvanghuis voor meisjes die door hiv/aids wees zijn geworden. Inmiddels wonen er 36 meisjes in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Ook zijn er in het weeshuis een aantal mensen in dienst als verpleegster, accountant, huishoudster en bewaker. . Behalve de dagelijkse werkzaamheden is er ook genoeg ruimte voor eigen ideeën. Je kan samen met de andere jongeren een leuke sportdag organiseren of samen met de meisjes een mooie wandeling maken.

vrijwilligerswerk_tanzania_afrika

In Zanzibar zullen we één dag een bezoek brengen aan More Africa. Dit project heeft vorig jaar haar deuren geopend en is opgericht door de Nederlandse Ellen. More Africa is een gezondheidscentrum gespecialiseerd in kinderen met een speciale behoeften. Het gaat hierbij voornamelijk om kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Er zijn een aantal vaste medewerkers aanwezig die een achtergrond hebben in de zorg of in het onderwijs. De kinderen krijgen onder andere fysiotherapie of creatieve therapie.

Landinformatie Tanzania en Zanzibar

Tanzania

Officiële naam: Verenigde Republiek Tanzania
Continent: Afrika
Ligging: Grenst aan Congo, Rwanda, Burundi, Uganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia
Hoofdstad: Dodoma
Oppervlakte: 945.087 km²
Aantal inwoners: Circa 43 miljoen
Regeringsvorm: Republiek
Officiële taal: Swahili

Zanzibar

Officiële naam: Zanzibar
Continent: Afrika
Ligging: Indische Oceaan, voor de kust van Tanzania
Eilandengroep: Specerijeneilanden
Hoofdstad: Stone Town (Zanzibar city)
Oppervlakte: 1.554 km²
Aantal inwoners: Circa 1 miljoen

Beide landen hebben een tropisch klimaat. Het is er dus warm en vochtig. De temperaturen liggen tussen de 20 en 30 graden. Daarnaast kent Tanzania zowel droge als natte periodes. Wij bevinden ons voornamelijk in het oosten van het land: in november en december is er sprake van een kleine regentijd in het oosten waarna het tijdelijk weer droger wordt. In maart neemt de hoeveelheid neerslag dan weer toe tot ongeveer in mei.

Circa 25% van de bevolking in Tanzania hangt nog steeds inheemse natuurgodsdiensten aan. Vaak zijn deze weer vermengd met andere godsdiensten. Een aantal stammen, waaronder de Masaï, zijn nog nauwelijks beïnvloed door godsdiensten. Verder is circa 35% van de bevolking Islamitisch en circa 40% is Christelijk. Opvallend is dat circa 90% van de bevolking op Zanzibar Moslim is. Dit is duidelijk terug te zien aan onder andere de architectuur en vele bazaars en moskeeën.

In Tanzania en Zanzibar loop je een groter gezondheidsrisico dan in Nederland. Zo komt er onder andere Malaria voor. Hier zijn gelukkig verschillende medicijnen en/of inentingen voor. Daarnaast ben je onder andere verplicht om een klamboe mee te nemen. Laat je op tijd informeren door de GGD en het Vaccinatiecentrum!

Tanzania en Zanzibar zijn in vergelijking met andere Afrikaanse landen veilig. Er zijn nauwelijks conflicten tussen de verschillende stammen en de regering is relatief stabiel. Uiteraard moet je ten alle tijden goed op je spullen passen en je netjes aan de regels houden. Daarbij houden wij altijd de actuele veiligheidssituaties goed in de gaten.

In Tanzania en Zanzibar is nauwelijks tijdsverschil vergeleken met Nederland. Wanneer in Nederland de zomertijd geldt, is het in Tanzania en Zanzibar een uur later. Gedurende de wintertijd is het in Tanzania en Zanzibar twee uur later.

  

Reisinformatie

– Voordat je met ons meegaat op reis moeten er een aantal zaken geregeld worden. Denk hierbij aan een paspoort, vaccinaties, het afsluiten van een goede reisverzekering en het inpakken van de benodigde spullen. Wij gaan jou hier uiteraard bij helpen zodat we zeker weten dat vooraf alles goed geregeld is en je niks bent vergeten. Het visum hoeft pas in het land zelf worden aangevraagd.

– Gedurende de reis gaat er één Nederlandse begeleider en één lokale gids mee. In Dar es Salaam zal de lokale gids zich bij ons voegen. Deze spreekt goed Engels en kan ons van alles vertellen over het bijzondere land. Eenmaal in Zanzibar neemt Ellen (oprichtster van More Africa) het van hem/haar over. De laatste paar dagen zal zij de groep rondleiden op het paradijselijke eiland.

– Tijdens onze reis zullen we slapen in hotels en guesthouses. Meestal lig je met meerdere reizigers op één kamer. Tijdens het vrijwilligerswerk slapen we in het IOP weeshuis en op Zanzibar één nachtje bij More Africa. Voor de maaltijden (ontbijt, lunch en diner) wordt gezorgd en zitten bij de prijs inbegrepen.

– In Tanzania kopen we een lokale simkaart zodat je heel makkelijk en goedkoop kunt bellen, smsen en WhatsAppen.

– Ten slotte: let op de datum van de rondreizen. Dit is de datum die we aanvankelijk willen aanhouden voor vertrek. Maar vanwege ticketprijzen kan deze vertrekdatum tot twee dagen verschillen.