De 10 meest gestelde vragen over vrijwilligerswerk!
Het doen van vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland is voor de meeste vaak een grote stap om te nemen en roept tegelijkertijd veel vragen op. Want wat moet je verwachten? Hoe zit het met de veiligheid? En wat moet vooraf geregeld worden? Door al deze onduidelijkheden slaat de twijfel toe terwijl vrijwilligerswerk juist één groot onvergetelijk avontuur is. Want van vrijwilligerswerk leer je van dichtbij een andere cultuur kennen én draag je bij aan een betere wereld. Klinkt fantastisch toch?
Dus om jouw laatste twijfels weg te nemen, zijn de 10 meest gestelde vragen op een rijtje gezet:
Vraag 1. Waarom betalen voor vrijwilligerswerk?
Voordat een vrijwilligersorganisatie gaat samenwerken met nieuwe projecten, worden deze projecten persoonlijk bezocht door de organisatie om te checken of het wel echt nuttige projecten zijn waar de hulp van vrijwilligers nodig is en donaties goed terecht komen. Het screenen en monitoren van projecten kost tijd en geld en dat wordt voor een deel betaalt van de deelnamekosten. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende continuiteit is op de projecten, anders heeft vrijwilligerswerk weinig nut. Ook dat kost geld. Daarnaast wordt een deel van het geld gebruikt als inkomstenbron voor lokale contactpersonen en gastgezinnen. Zij zorgen onder andere voor onderdak, maaltijden, begeleiding tijdens de projecten en de ophaalservice vanaf het vliegveld. Op die manier leveren vrijwilligers een directe bijdragen aan de plaatselijke bevolking. Ten slotte staan organisatie op beurzen en maken reclame via bijvoorbeeld internet, kranten en tijdschriften. Dit brengt extra kosten met zich mee. En niet te vergeten de medewerkers van de organisatie die betaalt moeten worden. Zij staan de hele dag klaar voor vrijwilligers om antwoord te geven op hun vragen en te helpen met de voorbereidingen op het vrijwilligerswerk.
Vraag 2. Heeft vrijwilligerswerk nut?
Het merendeel van de mensen in ontwikkelingslanden wonen onder de armoedegrens. Dit houdt in dat zij niet kunnen voorzien in basisbehoefte als schoon drinkwater, voldoende voedsel, goede huisvesting en goed onderwijs. Deze mensen hebben de hulp van vrijwilligers hard nodig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Engelse les geven aan straatkinderen of patiënten verzorgen in een ziekenhuis.
Ga er echter niet vanuit dat je in een paar weken tijd de wereld kan veranderen. Vanwege andere culturen en gewoontes is het soms moeilijk om echt grote veranderingen door te voeren. Ook door politieke regelingen in het land is het vaak lastig om veel voor elkaar te krijgen. Het gaat daarom vooral om de kleine dingen die vrijwilligers kunnen betekenen voor het project of plaatstelijke bevolking.
3. Waarom vrijwilligerswerk doen via een organisatie?
Vrijwilligwerk doen via een organisatie heeft een aantal voordelen. Ten eerste kun je er vanuit gaan dat het een goed project is waar je als vrijwilliger aan de slag gaat. (het komt helaas steeds vaker voor dat projecten opgezet worden puur om geld te verdienen. Gelukkig zijn er ook veel nuttige projecten, zoals hierboven al is beschreven bezoekt een organisatie vooraf de projecten om te checken of het wel echt nuttige projecten zijn waar de hulp van vrijwilligers nodig is en donaties goed terecht komen. Daarnaast zorgt een organisatie voor continuïteit op de projecten, wat erg belangrijk is omdat vrijwilligerswerk anders weinig nut heeft. Verder krijgen vrijwilligers goede en persoonlijke begeleiding in zowel Nederland als in het land zelf. In Nederland zal de organisatie onder andere helpen met de voorbereidingen en zorgen dat de vrijwilliger geplaatst kan worden op een van de projecten. In het land zelf begeleidt het lokale contactpersoon de vrijwilligers tijdens de projecten en staat 24/7 voor hen klaar. Daarnaast regelen zij onder andere de ophaalservice vanaf het vliegveld.
Tip: Bekijk de voordelen van onze organisatie.
Tip 2: Download ons gratis Ebook: “Haal meer uit vrijwilligerswerk”
4. Hoe zit het met de veiligheid?
Per land verschilt het natuurlijk hoe veilig het er is. Over het algemeen staat Azië bekend als een veilige bestemming om te reizen of vrijwilligerswerk te doen. De mensen zijn er erg vriendelijk en altijd bereid te helpen waar nodig. In sommige delen van Afrika is het echter minder verstandig om te reizen of vrijwilligerswerk te doen. Dit komt bijvoorbeeld door politieke onrust of conflicten tussen verschillende stammen. Landen als Ghana en Zuid-Afrika zijn daar in tegen prima begaanbaar. Laat je vooraf dus goed informeren door een reis- of vrijwilligersorganisatie.
Wees echter niet overdreven bang. Want in Nederland zijn er net zo goed zakkenrollers en oplichters te vinden als in Azië, Afrika of Zuid-Amerika. Ben gewoon voorzichtig en alert en luister goed naar je onderbuik gevoel. Vertrouw je een bepaalde situatie niet helemaal of heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Dan heeft je gevoel meestal gelijk. Daarbij zullen organisaties jou nooit naar een land of project sturen waar het gevaarlijk. Dit wordt altijd goed in de gaten gehouden.
5. Wat moet er vooraf allemaal geregeld worden?
Het doen van vrijwilligerswerk is niet een kwestie van een vliegticket boeken en gaan. Want er moet vooraf een hoop worden geregeld en dat kost tijd. Hier een aantal zaken die je niet moet vergeten voordat je op reis gaat:
– Regel op tijd je visum. Check vooraf goed welk visum je nodig hebt en voor hoelang want dit verschilt namelijk per land. Je kunt je visum zelf aanvragen bij de ambassade of laat het tegen een vergoeding regelen door een organisatie.
– Als je een aantal weken vrijwilligerswerk gaat doen in het buitenland heb je een goede reisverzekering nodig. Laat je vooraf informeren bij verschillende verzekeringsmaatschappijen of ga even bij de bank langs. Vaak bieden zij ook reisverzekeringen aan.
– In ontwikkelingslanden is er een kans dat je last krijgt van ziektes of infecties. Het is daarom aan te raden om je te laten inenten bij bijvoorbeeld een vaccinatiecentrum, huisarts of bij de GGD. Vaccinaties kun je vaak (deels) laten declareren. Dit verschilt echter per verzekering.
– Regel ten slotte goed en op tijd je bankzaken. Vraag bijvoorbeeld een creditcard aan als je deze nog niet hebt. In veel landen kun je namelijk alleen met creditcard betalen. Zet daarnaast je betaalpas om ‘wereld’ als je buiten Europa gaat reizen. Anders loop je de kans dat je niet kan pinnen.
6. Ben je veel alleen tijdens het vrijwilligerswerk?
In principe heb je tijdens het vrijwilligerswerk altijd mensen om je heen. Al dan niet van het project zelf als de begeleiding of andere vrijwilligers. Dit verschilt natuurlijk per land of project omdat het ene populairder is dan het ander. Vaak heb je de keuze om te verblijven in een vrijwilligershuis of in een gastgezin. In het vrijwilligershuis verblijf je met de andere vrijwilligers, wat meestal erg gezellig is. Je kunt samen eten, uitstapjes maken en natuurlijk alle bijzondere momenten en ervaringen met elkaar delen. In het gastgezin is vaak plek voor meer dan één vrijwilliger waardoor je niet per definitie alleen bent. Ga je alleen en vind je dat toch wel erg spannend? Vaak kunnen reis- of vrijwilligersorganisaties een reismaatje voor je regelen.
7. Kun je vrijwilligerswerk combineren met reizen?
Het doen van vrijwilligerswerk is perfect te combineren met reizen. Leer vooraf aan je reis de cultuur en de mensen kennen door het doen van een aantal weken vrijwilligerswerk. Op die manier kun je alvast wennen aan het land, het eten, de cultuurverschillen en het klimaat. Dit geeft je een goede basis om vervolgens de rest van het land te gaan ontdekken. Of wil je liever een tussenstop maken tijdens het reizen en een tijdje op dezelfde plek blijven? Ook dan is vrijwilligerswerk een goede optie. Bespreek vooraf met de organisatie wat de mogelijkheden zijn.
Tip: lees ook onze blogs ‘reizen en vrijwilligerswerk in Azië’ of ‘reizen en vrijwilligerswerk in Afrika’.
8. Heb je een bepaalde opleiding nodig voor vrijwilligerswerk?
Over het algemeen kan iedereen vrijwilligerswerk doen. Veel projecten bestaan vooral uit het geven van veel liefde en aandacht, en daar heb je uiteraard geen diploma voor nodig. Ook als je Engels niet van top niveau is, kun je al veel betekenen voor de lokale bevolking omdat hun Engels vaak vele malen slechter is dan dat van jou. Er zijn echter ook projecten die niet zomaar iedere vrijwilliger mag doen. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk als verloskundigen in een ziekenhuis of als assistent bij een dierenartsenpraktijk. Laat je vooraf dus goed informeren door de organisatie. Soms is het hebben van een diploma niet verplicht, maar kan wel een meerwaarde zijn. Zoals bij agrarische projecten waarbij je jouw landbouwkundige kennis kan overbrengen aan de boeren om bijvoorbeeld duurzame productie te stimuleren.
9. Waar verblijf je tijdens het vrijwilligerswerk?
Jouw verblijf tijdens het vrijwilligerswerk kun je vaak voor een groot deel zelf bepalen. Ben je avontuurlijk ingesteld en wil je de cultuur en mensen van dichtbij leren kennen? Verblijf dan bij een gastgezin. Hier beschik je meestal over een eigen kamer of hut die op slot kan en is er plek voor één of meerdere vrijwilligers. De gastgezinnen hebben veel ervaring met buitenlandse vrijwilligers en zijn op de hoogte van de cultuurverschillen zodat er rekening kan worden met bijvoorbeeld eten en schoon drinkwater. Het voordeel van bij een gastgezin verblijven, is dat je van dichtbij een andere cultuur leert kennen en kan worden uitgenodigd voor bijvoorbeeld bruiloften of andere feestelijkheden. Maar naast gastgezinnen kun je ook verblijven in een vrijwilligershuis. Hier verblijf je samen met andere vrijwilligers om gezellig mee te eten of leuke uitstapjes te ondernemen. De sanitaire voorzieningen verschillen natuurlijk per land en verblijf. Maar onthoud wel dat het er nooit zo schoon en netjes is als je thuis gewend bent. Dit heb je echter voor een deel zelf in de hand. Maak daar dus goede afspraken over met de andere vrijwilligers.
10. Kun je ook vrijwilligerswerk doen als gezin?
Vrijwilligerswerk doen met het hele gezin is natuurlijk altijd mogelijk en wordt steeds populairder. Op die manier leer je elkaar als gezin nog beter kennen en delen jullie bij terugkomst een onvergetelijke ervaring. Daarnaast is vrijwilligerswerk een mooie manier om kinderen op jonge leeftijd iets bij te brengen over de wereld en zich in te zetten voor het leven van een ander. Dit draagt gegarandeerd bij aan de ontwikkeling van het kind. Let wel op dat sommige landen en/of projecten minder geschikt zijn voor gezinnen dan de ander. Dit heeft voornamelijk te maken met bijvoorbeeld veiligheid en verblijfplaats. Laat je vooraf dus goed informeren door de organisatie over wat de mogelijkheden zijn.