Praktische informatie over vrijwilligerswerk in Ghana

Direct aanmelden Informatie gesprek
Vanaf hoeveel weken is vrijwilligerswerk mogelijk in Ghana

Minimaal 2 weken (korte projecten) daarna afhankelijk van het project.

Wat zijn de vereisten

De deelnemer/deelneemster moet minimaal 17 jaar oud zijn en moet lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Engels spreken, aanpassingsvermogen hebben, initiatiefrijk en zelfstandig zijn. Enige reiservaring is een pré en geen problemen hebben met primitieve omstandigheden. Per project kunnen er verschillende vaardigheden/ervaring nodig zijn. Verder is het ook verplicht dat je een intake gesprek bij ons hebt gehad. Voor vertrek moet er ook een VOG (voor de Nederlanders) of een uittreksel van het strafregister (voor de Belgen) bij ons worden ingeleverd.

Welke periode kan ik naar Ghana

Je kunt het hele jaar door op de eerste en de derde zaterdag van de maand aankomen.

hoeveel dagen werk je per week

Afhankelijk van het project werk je halve dagen, dagdelen of shifts. Meestal ben je in het weekend vrij.

Deelnemers bijeenkomst

Zo’n 3 tot 4 keer per jaar organiseert Vrijwillig Wereldwijd een bijeenkomst. Hier ontmoet je de Vrijwillig Wereldwijd deelnemers alvast die in dezelfde periode als jij naar Ghana gaan. De bijeenkomsten zijn inbegrepen bij de deelnamekosten.

Reizen en vrije tijd

Gedurende sommige middagen, in het weekend en tijdens alle avonden ben je vrij. In het weekend kun je meedoen aan excursies (dit wordt onderling geregeld met de vrijwilligers en met behulp van onze contactpersonen in Ghana). Wij zullen je altijd aanraden om na je vrijwilligerwerk nog enige tijd in Ghana te blijven om meer te zien van het land. De lokale bevolking is zeer vriendelijk en onze contactpersonen zullen je tips geven over mooie en leuke plaatsen in Ghana. Mocht je niet alleen willen reizen dan is er vaak wel een andere Vrijwillig Wereldwijd deelnemer die ook wil reizen.

Lesmateriaal

De meeste scholen hebben niet genoeg schoolmateriaal. Veel kinderen hebben geen boeken en pennen. Het wordt niet van je verwacht maar zal zeker gewaardeerd worden als je bepaald lesmateriaal meeneemt. Het kan zeker geen kwaad, vooral als je bedenkt dat bepaalde spullen je mogelijk kunnen helpen bij het lesgeven

Cursussen die je kunt volgen
  • Je eigen slippers maken
  • batik stempelen en een tas van maken
  • drum en dans
  • je eigen rok maken
Verblijfsmogelijkheden

Je kunt kiezen uit de volgende verblijfsmogelijkheden, ook kun je hier een combinatie van maken. (bijv. 2 maanden in een modern gastgezin en 2 weken in een dorpje)

  • Wonen bij een modern gastgezin. Het huis waar je logeert heeft elektriciteit en de beschikking over sanitair. (Dit is nog steeds erg primitief)
  • Wonen bij een gastgezin in een traditioneel dorp. Je hebt dan de beschikking over een eigen hut. Er is geen elektriciteit en het is erg primitief. In de meeste dorpjes zijn ook geen toiletten. We raden je aan om pas in een traditioneel dorp te gaan wonen nadat je eerst drie weken bij een moderne familie hebt gewoond. Om eerst aan de cultuur, het eten en aan de primitieve omstandigheden te wennen.
  • Verblijf in de Kidz Active Lodge. (ook voor vrienden en familie leden)

ghana_vrijwilligerswerk_collage_2