Het reisprogramma Het vrijwilligerswerk Informatie Ecuador Algemene informatie

Jongerenreis Ecuador met Vrijwillig Wereldwijd

Wil jij op reis naar Zuid-Amerika in combinatie met vrijwilligerswerk? Meld je dan aan voor de jongerenreis naar Ecuador met Vrijwillig Wereldwijd. Tijdens deze bijzondere reis ga je het veelzijdige Ecuador ontdekken met haar kleurrijke cultuur en bijzondere natuurlandschappen. Samen met een gezellige groep jongeren van jouw leeftijd (15 t/m 19 jaar) ga je het Amazonegebied ontdekken en aan de slag bij de stichting Ángeles Cuatro Patas dat zich inzet voor kinderen met een beperking. Benieuwd naar het reisprogramma van de jongerenreis naar Ecuador? Lees dan snel verder!


De hoogtepunten van de jongerenreis Ecuador:

  • Een tour door het historische centrum van Quito
  • Ziplining in de omgeving van Baños
  • Op bezoek bij een traditionele community in de jungle
  • Een bezoek aan een dierenopvangcentrum in de Amazone
  • Een wandeltocht naar de krater van de Pichincha vulkaan
  • Vrijwilligerswerk bij de stichting Ángeles Cuatro Patas

 

Het reisprogramma

Het avontuur naar Zuid-Amerika kan beginnen. Na een lange vlucht komen we aan in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Deze stad ligt op 2800 meter hoogte en heeft een prachtige koloniale binnenstad. Hier zullen we de komende dagen aan de slag gaan bij de stichting Ángeles Cuatro Patas. Maar voordat we aan het vrijwilligerswerk beginnen, gaan we de binnenstad van Quito ontdekken. Het historische Quito staat sinds 1978 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, wat een bezoek aan deze stad extra bijzonder maakt. In middag krijgen we een cursus salsadansen. Deze dans is erg populair in de Zuid-Amerikaanse cultuur. We sluiten de dag af met een welkomstdiner en krijgen een introductie over wat we de komende dagen gaan doen.

De daaropvolgende dagen staan voornamelijk in het teken van het vrijwilligerswerk bij Ángeles Cuatro Patas. Deze stichting organiseert therapie met paarden en honden voor kinderen met een beperking. Je zult onder andere assisteren tijdens de therapie en helpen met het opknappen van het terrein van de stichting. Omdat de therapie voor een lage prijs wordt aangeboden, om het voor de lokale mensen toegankelijk te maken, zijn extra vrijwilligers erg welkom. Jouw hulp is dus hard nodig. Tussen het vrijwilligerswerk door zullen we meer leren over de Ecuadoriaanse keuken tijdens een kookworkshop.

Na het vrijwilligerswerk zullen we Quito verlaten om meer van het land te gaan ontdekken. Onze eerste stop is Baños. De naam van het stadje betekent letterlijk ‘baden’ en ligt op de grens van het Andesgebergte en het Amazonegebied. Rondom Baños zijn veel rivieren en watervallen te vinden, wat de naam van de stad verklaard. We gaan de mooie omgeving van Baños ontdekken op een wel hele bijzondere manier, namelijk zwevend over de boomtoppen (ziplining). De volgende dag trekken we echt het regenwoud in. Onderweg maken we een stop bij de meest indrukwekkende waterval van de regio El Pailon del Diablo (de kom van de duivel). Een korte wandeling leidt ons naar de waterval. Vervolgens gaan we door richting de stad Tena waar we de komende dagen zullen verblijven.

De komende dagen gaan we het Amazoneregenwoud ontdekken. Dit gebied is het grootste regenwoud op aarde en heeft een oppervlakte van 5.5 miljoen km² verspreid over negen landen in Zuid-Amerika waaronder Ecuador. We beginnen onze tocht met een wandeling door het kleurrijke regenwoud. De kans is groot dat je tijdens de wandeling apen en vogels zal zien. In de middag staat een bezoek aan een lokale community op het programma. Deze mensen leven al generaties lang in evenwicht met de natuur en weten precies hoe ze materialen uit het regenwoud kunnen gebruiken om te overleven. Je leert meer over hun manier van leven en maakt kennis met hun eeuwenoude gewoontes en tradities.

De volgende dag begint met een bezoek aan het dierenopvangcentrum AmaZOOnico. In dit centrum worden dieren opgevangen die slachtoffer zijn geworden van illegale dierenhandel. Denk aan apen, krokodillen en vogelsoorten zoals als papegaaien en toekans. De dieren worden hier opgevangen, verzorgd en voorbereid om in een beschermd natuurgebied te worden vrijgelaten. Na een interessante ochtend is het tijd om de middag heerlijk te ontspannen bij de eco-lodge, gelegen midden in het woud.

Onze tijd in de jungle zit erop. We gaan terug naar de hoofdstad Quito waar we onze reis begonnen. Vanuit Quito gaan we de vulkaan Pichincha bewandelen. Met een kabelbaan gaan we naar een hoogte van bijna 4.000 meter. Eenmaal boven worden we getrakteerd op een fantastisch uitzicht over Quito. Daarna zetten we onze tocht voort per voet en maken we een wandeling richting de krater van de vulkaan. Eenmaal terug in Quito brengen we een bezoek aan de artisanale markt. Dit is de perfecte plek om souvenirs te kopen om mee terug naar huis te nemen.

Helaas komt aan elk avontuur een eind. Zo ook aan deze reis. Maar voordat we het vliegtuig instappen, sluiten we onze reis af met een afscheidsdiner bij een Ecuadoriaanse familie. Samen kunnen we terugkijken op een hele bijzondere en leerzame reis. Vanaf Quito vliegen we terug naar Nederland waar we worden opgewacht door vrienden en familie. De jongerenreis naar Ecuador met Vrijwillig Wereldwijd wordt gegarandeerd een onvergetelijke en mooi avontuur.

 

Het vrijwilligerswerk

De stichting Ángeles Cuatro Patas organiseert dierentherapieën met paarden en honden voor kinderen en jongeren met een beperking. Ongeveer 25 jaar geleden begon de Ebe Cacció deze stichting en dagelijks komen tientallen kinderen en jongeren naar het park voor de therapie. Het contact met paarden en honden helpt de kinderen om innerlijk balans te vinden en de bewegingen van het paardrijden stimuleert de ontspanning van het lichaam. Naast therapie organiseert de stichting ook paardrijlessen en vangt in de steek gelaten paarden en honden op.

De afgelopen jaren heeft de Ecuadoriaanse overheid nieuwe voorzieningen gerealiseerd voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. Hoewel dit een stap vooruit is, zijn de voorzieningen voor kinderen en jongeren met een beperking nog niet zo goed georganiseerd als in Nederland. Veel van hen brengen bijvoorbeeld veel tijd binnenshuis bij hun familie door. De stichting houdt de kosten erg laag om de therapieën laagdrempelig te houden van de gezinnen die het niet breed hebben. Daarom zijn extra vrijwilligers altijd welkom. Jouw hulp is dus hard nodig.

Tijdens de jongerenreis zul jij de stichting helpen met assisteren tijden de therapieën en de dagelijkse werkzaamheden op het terrein, zoals het verzorgen van de dieren. Daarnaast zul je werken een onderhoudsproject zoals het schilderen van de stallen of het repareren van de weiden.

 

Informatie Ecuador

Basisgegevens
Ecuador is één van de kleinste landen van Zuid-Amerika. Haar buurlanden zijn Colombia in het noorden en Peru in het zuidoosten. Hoewel Ecuador ongeveer zes keer zo groot is als Nederland, heeft het land minder inwoners: ruim 16 miljoen. Quito, de hoofdstad, is gelegen in de noordelijke Andesgebergte op een hoogte van 2800 meter en heeft ongeveer 2,2 miljoen inwoners. Het historische centrum is het grootste UNESCO Werelderfgoed in Zuid Amerika.

Geschiedenis
De eerste bewoners van Ecuador kwamen 5500 jaar geleden vanuit het huidige Brazilië naar de Ecuadoriaanse kust. De Incas veroverden het land in de 15e eeuw, maar niet land daarna kregen de Incas te maken met de Spanjaarden en van 1535 tot 1822 was Ecuador een Spaanse kolonie. Nadat het bevrijdingsleger van de Venezolaan Simón Bolivar de slag van Pichincha bij Quito had gewonnen, werd Ecuador onderdeel van zijn Groot-Colombia. Toen deze republiek uit elkaar viel in 1830, werd Ecuador een onafhankelijk land. Na een lange periode van dictoriale regimes en staatsgrepen, kreeg Ecuador in 1979 voor het eerst een democratische regering. Na een onrustige politieke periode waarin veel verschillende presidenten in een korte tijd elkaar afwisselden, kwam in 2006 met de huidige president Rafael Correa meer stabiliteit in het land en haar politiek.

Landschap
De meeste mensen kennen Ecuador door de paradijselijke Galapagoseilanden, maar het land heeft veel meer te bieden. Het Amazone Regenwoud, het Andesgebergte en de tropische kust liggen slechts op enkele uren reizen van elkaar. Het is mogelijk om de ene dag een actieve volkaan te beklimmen en de volgende dag te genieten van een tropisch strand. Deze grote diversiteit in landschap maakt Ecuador een perfecte vakantiebestemming. Vooral voor natuurliefhebbers is het een prachtig land: Ecuador is één van landen met de hoogste biodiversiteit ter wereld.

Een groot deel van het Ecuador is tropisch regenwoud, waar veel mensen in kleine dorpjes wonen en een meer traditionele levenswijze hebben. Ook in de Andesgebergte leven veel mensen van landbouw en zijn voor een groot deel zelfvoorzienend. Maar de Ecuadorianen produceren ook op grote schaal: bananen, bloemen en tonijn zijn belangrijke exporten. De grote steden, zoals in Quito en Guayaquil, daarentegen, zijn modern en hebben alle voorzieningen die je van een grote stad kan verwachten.

Klimaat
Omdat Ecuador recht onder de evenaar ligt (‘ecuador’ betekent evenaar in het Spaans) is het klimaat zeer stabiel en zijn er nagenoeg geen seizoenen. Doordat de stad in de Andesgebergte ligt, geniet Quito het hele jaar een lente-klimaat. Deze regio kent twee regenperiodes, die rond november en rond april plaatsvinden. Het Amazonegebied heeft een vochtiger klimaat, terwijl het aan de kust en op de Galapagoseilanden een stuk droger is dan in Quito.

 

Algemene informatie

Geïnteresseerd in de jongerenreis naar Ecuador met Vrijwillig Wereldwijd? Schrijf je dan snel in via de website. Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld gaan wij jouw inschrijving verwerken. Zodra jouw inschrijving is goedgekeurd, krijg je hier bericht van en ben je officieel deelneem(st)er van de jongerenreis. Aan de hand van een informatiebrochure zul je door ons worden voorbereid op de reis. Deze brochure staat vol met informatie over het reisprogramma, het vrijwilligerswerk, het land/cultuur en handige tips. Verder zul je zelf nog het één en ander moeten voorbereiden voordat je daadwerkelijk vertrekt. Welke belangrijke zaken je precies moet regelen en hoe je dat moet doen, staat ook in de informatiebrochure beschreven. Uiteraard zijn onze contactpersonen uit Nederland, Patricia en Daan, altijd bereikbaar via de telefoon of mail voor vragen. Verder boekt Vrijwillig Wereldwijd de vliegtickets voor alle jongeren van de jongerenreizen. Op die manier weten we zeker dat iedereen op dezelfde vlucht zit en verzekert is bij annulering of vertraging.

Een aantal weken voor vertrek organiseren wij een kennismakingsdag voor alle jongeren die meegaan met de reis. Op die manier kun je alvast kennismaken met jouw mede-reisgenoten en de begeleiding. De begeleiding bestaat uit minimaal één of twee Nederlandse en/of Belgische begeleiders (en één lokale begeleider). Verder zal op de kennismakingsdag het dag-tot-dagprogramma worden doorgenomen en belangrijke zaken worden besproken zodat we zeker weten dat iedereen goed voorbereid op reis gaat. Uiteraard zijn vrienden en familie ook van harte welkom op deze kennismakingsdag.

Tijdens de reis vinden wij veiligheid erg belangrijk. We onderhouden dagelijks contact met onze lokale partners in de landen waar Vrijwillig Wereldwijd actief is. Op die manier zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Elk land heeft zijn eigen gedragsregels; deze zullen wij vooraf bespreken met zowel de jongeren als de ouders. Op de jongerenreis gaat minimaal één lokale begeleider mee. Hij of zij kent de omgeving goed en spreekt de lokale taal. De lokale begeleider weet precies wat wel en wat niet kan. Verder onderhouden we iedere dag contact met het thuisfront. Vanuit de begeleiding krijgen de ouders iedere dag een bericht over hoe het gaat met de groep, wat ze die dag hebben gedaan en waar ze zich op dat moment bevinden. Zo hoeven ze niks te missen van jouw avonturen.

Heb je toch nog vragen over de reis of is iets niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via de telefoon (tel.: +31786311681) of mail (info@vrijwilligwereldwijd.nl). Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of via Skype. Zo kunnen wij aan de hand van een presentatie persoonlijk antwoord geven op al jouw vragen.