Het reisprogramma Het vrijwilligerswerk Info Java & Bali Algemene informatie

Jongerenreis Java & Bali met Vrijwillig Wereldwijd

Wil jij op reis naar Azië samen met een groep jongeren van jouw leeftijd (leeftijd 15 t/m 19 jaar) in combinatie met vrijwilligerswerk? Dan is de jongerenreis naar Java & Bali zeker iets voor jou. Tijdens deze reis ga je twee bijzondere eilanden van Indonesië ontdekken. De reis begint op Java waar je aan de slag zult gaan in een traditionele community waar je sport- en spelactiviteiten zult organiseren voor de lokale kinderen. Na het vrijwilligerswerk maak je de oversteek naar het eiland Bali dat door de vele bezienswaardigheden, veelzijdige cultuur en de mooiste stranden bij veel backpackers een populaire reisbestemming is. Benieuwd naar de hoogtepunten van deze reis en het reisprogramma? Lees dan snel verder!

De hoogtepunten van de jongerenreis Java & Bali:

  • Een tour door de stad Yogyakarta (o.a. de Borobudur en de Merapi vulkaan)
  • Zonsopgang bekijken op de Bromo vulkaan
  • Snorkelen en dolfijnen spotten op Bali
  • Een bezoek aan het Monkey Forest
  • Een dag op pad met een rijstboer in Ubud
  • Aan de slag op vrijwilligersprojecten in Malang (Java)

Het reisprogramma

Vanaf Schiphol vertrekken we richting onze eerste bestemming van deze reis: Java. Na een lange vlucht komen we uiteindelijk aan in Yogyakarta waar we de eerste dagen zullen verblijven. We brengen onder andere een bezoek aan de Borobudur. Dit is de grootste Boeddhistische tempel ter wereld en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een bezoek aan deze bijzondere tempel is zeker de moeite waard. Verder doen we een city tour door Yogyakarta langs de bezienswaardigheden van de stad en brengen we per jeep een bezoek aan de Merapi vulkaan. Deze vulkaan is circa 3.000 meter hoog en is de meest actieve vulkaan van Indonesië.

We zetten onze reis per trein voort richting het oosten van het eiland naar Malang. In deze stad zullen we de komende dagen vrijwilligerswerk gaan doen. Maar voordat we echt aan de slag gaan worden we verwelkomt met een welkomstdiner en een introductie over wat ons de komende dagen te wachten staat. Het vrijwilligerswerk zal onder andere bestaan uit het organiseren van sport- en spelactiviteiten voor een traditionele community. Verder zullen we aan de slag gaan voor de stichting Wees een Kind en maaltijden uitdelen aan kansarme mensen die wonen en leven langs het treinspoor van Malang.

 

Na een aantal intensieve dagen vrijwilligerswerk nemen we afscheid van het project. Maar niet getreurd: de reis gaat verder. We reizen af richting de Bromo vulkaan. De Bromo is een actieve vulkaan met een bijzondere omgeving. Het lava heeft alles rondom de krater verwoest en een grijs maanachtig landschap achtergelaten. We maken een wandeling vanaf Jemplang richting Cemara Lawang waar we de komende nacht zullen verblijven. Tijdens de wandeling komen we langs de Jago tempel en de Pelangi waterval. De volgende ochtend staan we vroeg op en gaan we per voet naar Mt. Pananjakan viewpoint. Eenmaal boven worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht van de omgeving van de Bromo vulkaan. We zullen samen ontbijten en genieten van de zonsopgang. De wandeling wordt gegarandeerd een intensieve maar onvergetelijke ervaring.

Het is tijd om Java achter ons te laten en beginnen aan het tweede deel van de reis: het prachtige Bali. Dit is één van de bekendste eilanden van Indonesië vanwege de prachtige rijstvelden en mooiste stranden. We maken per boot vanaf Java de oversteek naar Bali en gaan door naar vissersdorpje Permuteran. Hier gaan we het onderwaterleven van Bali ontdekken. Vanwege de prachtige koraalriffen en vele bijzondere vissen is dit een populaire plek om te snorkelen. De volgende dag gaan we door naar Lovina waar we dolfijnen gaan spotten. Omdat de dieren zich voornamelijk in de ochtend laten zien, gaan we al vroeg met een boot de zee op. De rest van de dag gaan we heerlijk relaxen aan het strand om bij te komen van de intensieve dagen.

We reizen verder af naar Ubud. Dit ligt in het midden van Bali en wordt gezien als het cultureel middelpunt van het eiland. De omgeving bestaat voornamelijk uit veel groen met palmbomen en rijstvelden. Een populaire attractie in Ubud is het Monkey Forest. Hier wonen meer dan 250 apen die erg nieuwsgierig zijn en graag dichtbij komen. De ideale plek om apen in het wild te bekijken. Verder gaan we in Ubud een dag op pad met een traditionele rijstboer waar we van alles zullen leren over het lokale leven en hun manier van wonen en werken. Na een lunch bij de boer thuis gaan we een wandeltocht maken door de rijstvelden en de rest van de omgeving van Ubud ontdekken.

De laatste stop van onze reis door Indonesië is Kuta. Deze kustplaats ligt ten noorden van Bali en de ideale plek om lekker aan het strand te liggen en te genieten van de zon. We sluiten de reis af met een gezamenlijk afscheidsdiner waar we samen terug kijken op een mooie en bijzondere reis. We maken ons klaar voor de terugreis en gaan vanaf Bali terug naar Nederland waar we worden opgewacht door vrienden en familie. De jongerenreis naar Java & Bali wordt gegarandeerd een onvergetelijk avontuur!

*Let op: in verband met de vakantie duurt de kerstreis naar Java & Bali 2 dagen korter dan de reis in de zomer. Tijdens de kerstreis komen de activiteiten in Yogyakarta en Permuteran te vervallen. In Lovina is er na het dolfijnen spotten alsnog de mogelijkheid om te snorkelen.

 

Het vrijwilligerswerk

Tijdens de jongerenreis naar Java & Bali zul je op verschillende projecten aan de slag gaan in Malang. Deze stad ligt ten zuiden van Java. Je gaat onder andere vrijwilligerswerk doen in een traditionele community waar je verschillende sport- en spelactiviteiten zult organiseren. Verder zul je vrijwilligerswerk gaan doen in een opvanghuis voor arme families. De ouders gaan overdag aan het werk om geld te verdienen terwijl de kinderen verblijven in het opvanghuis zodat ze niet worden blootgesteld aan risico’s als bijvoorbeeld misbruik en criminaliteit. Daarnaast werkt Vrijwillig Wereldwijd samen met de stichting Wees een Kind. Met deze stichting zul je onder andere maaltijden uitdelen aan kansarme mensen die langs het spoor wonen en leven en nauwelijks zicht hebben op betere toekomst.

 

Informatie Java & Bali

Java
Officiële naam: Java (Indonesisch: Jawa)
Continent: Azië
Hoofdstad: Jakarta
Oppervlakte: 132.000 km²
Aantal inwoners: meer dan 145 miljoen inwoners
Talen: Javaans, Indonesisch, Soendanees, Madoerees en Balinees

Bali
Officiële naam: Bali (de Kleine Soenda-eilanden)
Continent: Azië
Hoofdstad: Denpasar
Oppervlakte: 5561 km²
Aantal inwoners: meer dan 3 miljoen inwoners
Talen: Indonesisch en Balinees

Java en Bali zijn twee eilanden die deel uitmaken van het land Indonesië in Zuidoost-Azië. Indonesië bestaat uit meer dan 17 duizend eilanden en daarmee de grootste eilandstaat ter wereld. Het land grenst direct aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Maleisië. Ten westen van Indonesië ligt het eiland Java. De grootste stad op het eiland is Jakarta en tevens ook de hoofdstad van Indonesië. Circa 65% van de Indonesische bevolking leeft op Java waardoor het een grote samensmelting is van verschillende culturen. Over het hele eiland zijn verschillende tempels en ruïnes te vinden van meer dan zeven eeuwen geleden. De een nog mooier dan de ander. Een goed voorbeeld is de Borobudur die eeuwenlang verscholen en overwoekerd lag in het tropisch regenwoud. Ten oosten van Java ligt Bali. Dit vulkanisch eiland is een erg populaire bestemming onder reizigers. Op Bali zijn vele lokale bewoners Hindoeïstisch waardoor het eiland een heel ander karakter heeft dan de rest van Indonesië. Het eiland staat bekend om de mooie natuur als mangrove bossen, tropisch oerwoud en savannes. Verder zijn er ook vele koraalriffen waar bijzondere vissen leven, wat het een populaire plek maakt voor duikers en snorkelaars. Het klimaat op beide eilanden (Java en Bali) is tropisch. Dit houdt in dat overwegend warm en vochtig is.

 

Algemene informatie

Geïnteresseerd in de jongerenreis naar Java & Bali met Vrijwillig Wereldwijd? Schrijf je dan snel in via de website. Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld gaan wij jouw inschrijving verwerken. Zodra jouw inschrijving is goedgekeurd, krijg je hier bericht van en ben je officieel deelneem(st)er van de jongerenreis. Aan de hand van een informatiebrochure zul je door ons worden voorbereid op de reis. Deze brochure staat vol met informatie over het reisprogramma, het vrijwilligerswerk, het land/cultuur en handige tips. Verder zul je zelf nog het één en ander moeten voorbereiden voordat je daadwerkelijk vertrekt. Welke belangrijke zaken je precies moet regelen en hoe je dat moet doen, staat ook in de informatiebrochure beschreven. Uiteraard zijn onze contactpersonen uit Nederland, Patricia en Daan, altijd bereikbaar via de telefoon of mail voor vragen. Verder boekt Vrijwillig Wereldwijd de vliegtickets voor alle jongeren van de jongerenreizen. Op die manier weten we zeker dat iedereen op dezelfde vlucht zit en verzekert is bij annulering of vertraging.

Een aantal weken voor vertrek organiseren wij een kennismakingsdag voor alle jongeren die meegaan met de reis. Op die manier kun je alvast kennismaken met jouw mede-reisgenoten en de begeleiding. De begeleiding bestaat uit minimaal één of twee Nederlandse en/of Belgische begeleiders (en één lokale begeleider). Verder zal op de kennismakingsdag het dag-tot-dagprogramma worden doorgenomen en belangrijke zaken worden besproken zodat we zeker weten dat iedereen goed voorbereid op reis gaat. Uiteraard zijn vrienden en familie ook van harte welkom op deze kennismakingsdag.

Tijdens de reis vinden wij veiligheid erg belangrijk. We onderhouden dagelijks contact met onze lokale partners in de landen waar Vrijwillig Wereldwijd actief is. Op die manier zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Elk land heeft zijn eigen gedragsregels; deze zullen wij vooraf bespreken met zowel de jongeren als de ouders. Op de jongerenreis gaat minimaal één lokale begeleider mee. Hij of zij kent de omgeving goed en spreekt de lokale taal. De lokale begeleider weet precies wat wel en wat niet kan. Verder onderhouden we iedere dag contact met het thuisfront. Vanuit de begeleiding krijgen de ouders iedere dag een bericht over hoe het gaat met de groep, wat ze die dag hebben gedaan en waar ze zich op dat moment bevinden. Zo hoeven ze niks te missen van jouw avonturen.

Heb je toch nog vragen over de reis of is iets niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via de telefoon (tel.: +31630166290) of mail (info@vrijwilligwereldwijd.nl). Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of via Skype. Zo kunnen wij aan de hand van een presentatie persoonlijk antwoord geven op al jouw vragen.