Het reisprogramma Het vrijwilligerswerk Informatie Sri Lanka Algemene informatie

NIEUW! Jongerenreis Sri Lanka met Vrijwillig Wereldwijd

Wil jij op reis naar Azie in combinatie met vrijwilligerswerk? Meld je dan aan voor de jongerenreis naar Sri Lanka met Vrijwillig Wereldwijd. Tijdens deze bijzondere reis ga je het prachtige natuurschone Sri Lanka ontdekken met haar bijzondere wildlife en prachtige inwoners. Samen met een gezellige groep jongeren van jouw leeftijd (16 t/m 20 jaar) ga je het prachtige Sri Lanka ontdekken en aan de slag bij diverse projecten. Benieuwd naar het reisprogramma van de jongerenreis naar Sri Lanka? Lees dan snel verder!

vrijwilligerswerk In Srilanka

De hoogtepunten van de jongerenreis Sri Lanka:

  • Een jeepsafari door het nationaal park Kaudulla waar honderden olifanten leven
  • Bezoek aan de watervallen van Dunhinda
  • Een van de mooiste treinreizen ter wereld; met de trein naar Kandy
  • Een middag fietsen door een theeplantage en Sri Lankaans koken
  • Een bezoek aan Sigirya, waar we de Pidurangala Rock beklimmen
  • Een middag helpen op het Schildpadden project

Het reisprogramma

Nadat we familie en vrienden gedag hebben gezegd op het vliegveld gaan we naar Sri Lanka, we komen aan in de stad Colombo waar we opgewacht worden door onze lokale gids. We verblijven in een guesthouse en hebben een mooie rondleiding door deze stad. De volgende ochtend nemen we de lokale trein naar Ambalangoda. Een stadje aan de kust waar we op bezoek gaan bij het schildpadden project. Dit schildpadden project is opgezet na de Tsunami ramp. Honderden schildpadden waren toen gehandicapt en konden niet terug de zee in. We gaan een dagje meehelpen op dit prachtige project met de schildpadden tanks vullen met vers en schoon zee water. Daarna hebben we nog een avondrondleiding door het prachtige Galle-fort, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Op de vijfde dag gaan we een bezoek brengen aan een regenwoud en helpen we mee met bomen planten. In de middag bezoeken we het strandplaatsje Unwatuna.’S Avonds staat er een traditionele Sri Lankaanse dansshow op de planning, met vervolgens een BBQ-avond op het strand of in het pension (afhankelijkvan de weersomstandigheden).

Na dit leuke afscheid vervolgen we onze reis naar de plaats Badulla wat midden tussen de theeplantages ligt. Hier gaan we een aantal dagen vrijwilligerswerk doen en verblijven we in een traditioneel Sri Lankaans gastgezin. In de middagen bezoeken we o.a. de watervallen van Dunhinda, de beroemde 9 arches brug en hebben we een middagje het leuke plaatsje Ella op de planning.

Ook gaan we een middag fietsen door een theeplantage en daarna Sri Lankaans koken. En organiseren we ook een dressing-evenement, prachtige lokale kleding passen. Met prive vervoer gaan we naar het plaatsje Nuwaraeliya, waar we ook een rondleiding krijgen en in gastgezinnen verblijven. Na het ontbijt gaan we naar het Nanuoya treinstation en maken we de beroemde treinreis naar de culturele hoofdstad van Sri Lanka “Kandy”. Deze wordt ook wel een van de mooiste treinreizen van de wereld genoemd.

In Kandy hebben we ook een paar leuke dingen op de planning, zoals de beroemde ‘ temple of Tooth’. Een boeddhistische tempel waar een gedeelte van de tand van Boeddha bewaard wordt. ’s Avonds hebben we een rondleiding door de stad Kandy.Vroeg in de ochtend gaan we weer verder en vertrekken we naar het stadje. Sigirya. Vandaag beklimmen we de berg Pidurangala, waar we een prachtig uitzicht hebben over de Lion Rock .  In de middag bezoeken we per jeep het prachtige nationaal park Kaudulla, waar honderden olifanten leven. Enorm bijzonder, dit zal je nog lang bijblijven.

Dan breekt de laatste dag aan in Sri Lanka, we sluiten de reis af met een bezoek aan de rotstempels net ten zuiden van Dambulla. Met bovenin, op zo’n 150 meter hoogte vijf prachtige tempels, uitgehakt in de rotsen. Echt prachtig!.

Na deze tempels gaan we terug naar het vliegveld en zit deze bijzondere reis er weer op. Hopelijk zal iedereen terugkijken op een hele mooie en bijzondere reis.

 

Het vrijwilligerswerk

We gaan ons inzetten op een aantal vrijwilligerswerk projecten, zoals een middag meehelpen op het schildpadden project en zo helpen we ook met het planten van bomen in het regenwoud. In Badulla zullen we ons inzetten voor de kinderen op school en daar leuke activiteiten voor organiseren.

Over het schildpaddenproject

Dit is een geweldig project dat zich bezighoudt met het welzijn van schildpadden. Helaas worden deze dieren met uitsterven bedreigd. Het project betaald lokale vissers voor de eieren en laten de eieren uitkomen op het project. Op het moment dat de schildpadden een beetje groter zijn, worden ze weer vrijgelaten. Er zijn relatief weinig vrouwtjes, dus de mannetjes worden binnen een paar weken vrijgelaten, maar de vrouwtjes blijven langer in het asiel. Dit komt omdat ze meer kans hebben om te overleven. De vrouwtjes komen pas na 20 jaar terug naar het strand om hun eieren opnieuw te leggen.

Over het lesgeef project

Onderwijs is het belangrijkste instrument dat nodig is voor een beter leven voor mensen over de hele wereld. Wil je graag iets doen in het onderwijs en spreken jou de kleuterklassen aan, dan hebben wij in Sri Lanka de mogelijkheid om te ondersteunen op een kleuterschool in zowel Galle als Badulla. We helpen de vaste leerkracht mee op een boeddhistische kleuterschool. Naast dat dit een mooie mogelijkheid is om het kleuteronderwijs in Sri Lanka te ervaren, is het natuurlijk ook een geweldige manier om heel dichtbij de cultuur te komen. De leeftijd van de kinderen zit tussen 3 en 5 jaar. Gemiddeld zijn er 20 tot 25 leerlingen.

 

Informatie Sri Lanka

Basisgegevens

Sri Lanka is een eiland en een land in Zuid-Azië in de Indische Oceaan. Het land was tot 1972 bekend onder de naam Ceylon. Tegenwoordig wordt deze naam nog alleen voor de thee die uit Sri Lanka afkomstig is gebruikt. Deze thee behoort samen met rubber, diamanten, robijnen, kokosnoten, textiel en kleding tot de belangrijkste exportproducten van het land. Ondanks dat het na de burgeroorlog steeds beter gaat met het land leeft ongeveer één vijfde van de bevolking van Sri Lanka nog steeds onder de armoedegrens. Tijdens een reis door het land krijg je behoorlijk wat van deze armoede te zien. Met name in de minder toeristische delen van het eiland kom je dit tegen.
De laatste decennia is Sri Lanka een steeds populairdere bestemming aan het worden voor westerse toeristen. Met name de vele bezienswaardigheden, het aangename klimaat en de vriendelijke bevolking zorgen ervoor dat er steeds meer toeristen naar Sri Lanka afreizen.

Geschiedenis

In 1505 vestigden de Portugezen zich op het eiland en zij zouden blijven tot 1658. De Portugezen werden voor een eeuw lang gevolgd door de Nederlanders. De Nederlanders waren vooral geïnteresseerd in de handel met het koninkrijk Kandy (kruiden, olifanten en dergelijke). Daarom hebben zij zich geconcentreerd op het bouwen van kanalen om vervoer naar de kust mogelijk te maken. Voor die handel hebben zij een aantal vestingen opgericht, onder andere in Galle. Joris van Spilbergen was in 1602 de eerste die met de vorst van Kandy handelsbetrekkingen aanknoopte.

 In 1796 namen de Britten het eiland over van de Nederlanders. Het werd een kroonkolonie in 1802. De Britten hebben wel het gehele land bestuurd en bewoond en daarom zijn in het land ook veel Britse invloeden te zien. (bijvoorbeeld Nuwara Elia, wat een populaire vakantieplaats was, maar ook in de spoorwegen). Nakomelingen van onder anderen de Nederlandse kolonisten worden aangeduid als Burghers. Hun invloeden zie je nog terug in allerlei topografische namen. Zo is er bijvoorbeeld een eiland dat Delft heet.

 

Landschap

Geologisch maakt Sri Lanka deel uit van het Indiase Decca-plateau, dat in bepaalde ijstijden zelfs met Voor-Indië verbonden was. Zeer lang geleden was het Decca-plateau een machtig gebergte, dat echter in een daaropvolgende periode van 60 miljoen jaar door erosie en verwering afbrokkelde en afsleet door de vele moessonregens. Langzaam maar zeker kreeg Sri Lanka haar huidige vormen, een landschap met afgeronde vormen en weinig hoogteverschil.
Meer dan driekwart van Sri Lanka ziet er nu zo uit, maar varieert wel van een vruchtbaar laagland in het zuidwesten tot droge vlakten in het noorden, oosten en zuiden, tot zelfs woestijnachtige gebieden aan toe. In 1881 was nog 84% van Sri Lanka met bossen bedekt, in 2002 gedaald tot 19%.
Het centrale gedeelte van het eiland is bergachtig en wordt door diepe valleien doorsneden. Hier liggen een aantal bergtoppen, waaronder de Pidurutalagala of Mount Pedro met 2524 meter de hoogste berg van Sri Lanka. Andere hoge toppen zijn de Kirigalpotta (2394 m), de Totapalakanda (2356 m) en de heilge Sri Pada (Samanalakanda) of Adam’s Peak (2243 m).

De kuststrook is over het algemeen regelmatig en vlak, maar op sommige plaatsen liggen voor de kust eilandjes, lagunen, koraalriffen en baaien. De kustvlakten zijn in het zuiden smaller (50-60 km) dan in het noorden.
Het uiterste noorden van Sri Lanka wordt gevormd door het schiereiland Jaffna, dat omringd wordt door een aantal eilanden. Het schiereiland wordt door een smalle zandbank, de Elephant Pass, verbonden met de rest van het eiland.
In het zuidoosten en het noordwesten liggen savannes en kleine woestijngebieden. Dit gedeelte van het land wordt gekenmerkt door duizenden kunstmatige meertjes of ‘tanks’ (Singalees, wewa ; Tamil, kulam) die het droge land vaak al sinds de oudheid bevloeien. Een uitgestrekt duinlandschap bij Point Pedro wordt wel aangeduid als de ‘Kleine Sahara’.
De vrijwel boomloze savannes vloeien geleidelijk over in moessonwouden.
De ca. 100 rivieren, die alle in het centrale bergland ontspringen en via vele stroomversnellingen naar de kust stromen, zijn veelal breed en kort. De langste rivier is de 321 km lange Mahaweli Ganga die ten zuiden van Trincomalee een delta vol moerassen en mangrovebossen vormt. Daarna krimpt de brede rivier in tot een klein beekje. Veel korter is de Kelani, die iets ten noorden van de hoofdstad Colombo in zee uitkomt. Deze rivier is als enige tientallen kilometers landinwaarts bevaarbaar. De kortste rivier is de Gal Oya met maar 108 km. ‘Ganga’ noemt men een grote rivier, een ‘oya’ is een kleine rivier.
De beroemdste watervallen zijn de Dunhinda (61 m) en de Diyaluma. De hoogste waterval van Sri Lanka is de Bambarakanda (264 m).

Klimaat

Op het overgrote deel van Sri Lanka liggen de temperaturen vrijwel het hele jaar rond de tropische grens van dertig graden. In het noordoosten van het eiland zijn de verschillen tussen zomer en winter iets groter. In de zomermaanden is het daar gemiddeld ongeveer 34 graden en in de wintermaanden liggen de maximum temperaturen rond de 28 graden. In het zuidwesten zijn de verschillen op jaarbasis veel kleiner. In de hoofdstad Colombo bedraagt het verschil tussen de koudste maanden (30 graden) en de warmste maanden (32 graden) slechts twee graden. Ook ‘s nachts blijft het lang warm op Sri Lanka. De minimum temperaturen liggen, afhankelijk van het gebied en het jaargetijde, tussen de 20 en 26 graden Celsius. In de berggebieden is het koeler, zoals bijvoorbeeld in Nuwara Eliya waar de temperatuur in de regel tien graden lager ligt dan aan de kust. Zo is het overdag gemiddeld 20 tot 23 graden en daalt het kwik in de nachten naar ongeveer tien tot veertien graden.

 

Algemene informatie

Geïnteresseerd in de jongerenreis naar Sri Lanka met Vrijwillig Wereldwijd? Schrijf je dan snel in via de website. Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld gaan wij jouw inschrijving verwerken. Zodra jouw inschrijving is goedgekeurd, krijg je hier bericht van en ben je officieel deelneem(st)er van de jongerenreis. Aan de hand van een informatiebrochure zul je door ons worden voorbereid op de reis. Deze brochure staat vol met informatie over het reisprogramma, het vrijwilligerswerk, het land/cultuur en handige tips. Verder zul je zelf nog het één en ander moeten voorbereiden voordat je daadwerkelijk vertrekt. Welke belangrijke zaken je precies moet regelen en hoe je dat moet doen, staat ook in de informatiebrochure beschreven. Uiteraard zijn onze contactpersonen uit Nederland, Patricia en Daan, altijd bereikbaar via de telefoon of mail voor vragen. Verder boekt Vrijwillig Wereldwijd de vliegtickets voor alle jongeren van de jongerenreizen. Op die manier weten we zeker dat iedereen op dezelfde vlucht zit en verzekert is bij annulering of vertraging.

Een aantal weken voor vertrek organiseren wij een kennismakingsdag voor alle jongeren die meegaan met de reis. Op die manier kun je alvast kennismaken met jouw mede-reisgenoten en de begeleiding. De begeleiding bestaat uit minimaal één of twee Nederlandse en/of Belgische begeleiders (en één lokale begeleider). Verder zal op de kennismakingsdag het dag-tot-dagprogramma worden doorgenomen en belangrijke zaken worden besproken zodat we zeker weten dat iedereen goed voorbereid op reis gaat. Uiteraard zijn vrienden en familie ook van harte welkom op deze kennismakingsdag.

Tijdens de reis vinden wij veiligheid erg belangrijk. We onderhouden dagelijks contact met onze lokale partners in de landen waar Vrijwillig Wereldwijd actief is. Op die manier zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Elk land heeft zijn eigen gedragsregels; deze zullen wij vooraf bespreken met zowel de jongeren als de ouders. Op de jongerenreis gaat minimaal één lokale begeleider mee. Hij of zij kent de omgeving goed en spreekt de lokale taal. De lokale begeleider weet precies wat wel en wat niet kan. Verder onderhouden we iedere dag contact met het thuisfront. Vanuit de begeleiding krijgen de ouders iedere dag een bericht over hoe het gaat met de groep, wat ze die dag hebben gedaan en waar ze zich op dat moment bevinden. Zo hoeven ze niks te missen van jouw avonturen.

Heb je toch nog vragen over de reis of is iets niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via de telefoon (tel.: +31786311681) of mail (info@vrijwilligwereldwijd.nl). Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of via Skype. Zo kunnen wij aan de hand van een presentatie persoonlijk antwoord geven op al jouw vragen.