Het reisprogramma Het vrijwilligerswerk Informatie Zanzibar Algemene informatie

Jongerenreis Zanzibar met Vrijwillig Wereldwijd

Wil jij een mooie reis maken naar een tropische eiland in combinatie met vrijwilligerswerk? Meld je dan snel aan voor de jongerenreis naar Zanzibar met Vrijwillig Wereldwijd. Dit prachtige eiland staat bekend om haar parelwitte stranden met palmbomen en azuurblauwe zee waar je heerlijk kunt zwemmen en relaxen. Helaas kent het eiland ook een keerzijde door de grote armoede onder de lokale bevolking. Ga samen met een groep leeftijdsgenoten aan de slag bij het project More Africa en ontdek het prachtige eiland. Benieuwd naar het reisprogramma van de jongerenreis naar Zanzibar? Lees dan snel verder!

 

De hoogtepunten van de jongerenreis Zanzibar:

  • Cultural Night tour door Stone Town
  • Excursie op Prison Island (met reuzenschildpadden)
  • Een bezoek aan een Spice Farm
  • Snorkeltocht bij Mnemba Island
  • Een tour door Jazoni National Park
  • Snorkelen en zwemmen met dolfijnen
  • Relaxen aan de mooiste stranden van Zanzibar
  • Vrijwilligerswerk bij More Africa

 

Het reisprogramma 

Het avontuur kan beginnen. Na een lange vlucht vanaf Amsterdam komen we aan op Zanzibar in de hoofdstad Zanzibar City. Hier zullen we de eerste dag blijven om te relaxen en bij te komen van de lange reis. In de avond staat een Cultural Night tour door Stone Town op de planning. Dit het oude stadsgedeelte van de hoofdstad en bestaat uit een wirwar van smalle straatjes met vele winkeltjes, restaurantjes, moskeeën en bazaars. In de avond zullen we eten bij een lokale familie in Stone Town. Een bijzondere ervaring om meer te leren over de lokale bevolking en hun tradities en gewoontes.

De volgende dag brengen we een bezoek aan Prison Island. Hier werden in 1860 slaven gevangen genomen. Vandaag de dag leven er reuzenschildpadden die aan Zanzibar cadeau werden gedaan door de Britse gouverneur van de Seychellen. Samen met een gids gaan we deze bijzondere dieren van dichtbij bekijken en te eten geven. Na een bezoek aan Prison Island rijden we door naar het oosten van het eiland richting Paje. Hier is het project More Africa gevestigd waar we de komende dagen vrijwilligerswerk gaan doen.

jongerenreis naar Afrika / Zanzibar

Op de eerste dag bij More Africa krijgen we een rondleiding op het project en gaan we kennismaken met de vaste vrijwilligers en lokale medewerkers. Omdat we gaan werken met lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten kinderen is een goede introductie van groot belang. Op die manier kunnen we het maximale uit het vrijwilligerswerk halen en optimale hulp bieden op het project. Ons werk bij More Africa zal voornamelijk bestaan uit het ondersteunen van de dagelijkse activiteiten van de vaste vrijwilligers en medewerkers. Daarnaast gaan we veel spelen en plezier maken met de kinderen. Heb je zelf leuke ideeën? Of ben je ergens heel goed in? Eigen initiatief wordt altijd gewaardeerd.

Tussen het vrijwilligerswerk door gaan we een hoop zien en beleven op het eiland. We brengen onder andere een bezoek aan een Spice Farm waar we meer zullen leren over de verschillende kruiden en specerijen die op het eiland groeien. Denk aan nootmuskaat, kaneel en peper. Niet voor niks wordt Zanzibar ook wel het Specerijeneiland genoemd. Daarnaast gaan we op excursie in het Jozani National Park waar de Red Colobus aap woont. Deze aapsoort komt alleen voor op Zanzibar, wat een bezoek aan dit National Park extra bijzonder maakt. De diertjes zijn erg nieuwsgierig en komen dan ook graag dichterbij. Verder mag een snorkeltocht naar Mnemba Island zeker niet ontbreken aan de reis. Dit kleine eiland ten noorden van Zanzibar wordt omgeven door prachtige koraalriffen. Dit stukje van de zee is ontzettend populair onder duikers. En met een reden, want behalve de prachtige koraalriffen leven hier ook vele bijzondere vissoorten. Met een boot varen we richting Mnemba Island waar we met eigen ogen het onderwater leven gaan bekijken.

Jongerenreis Tanzania

Op de laatste dag bij More Africa organiseren we een speciale themadag om samen de leuke en intensieve dagen af te sluiten. Door middel van spel en sport nemen we afscheid van het project. Heb je leuke plannen om deze themedag vorm te geven? Kom zelf met ideeën! Eigen initiatief wordt altijd gewaardeerd.

Voordat we ook afscheid van Zanzibar gaan nemen, staat het zwemmen met dolfijnen op het programma. Omdat we in de ochtend de meeste kans hebben om de dieren te spotten, gaan we al vroeg op pad. We varen met een boot de zee op en duiken het water in. Behalve dolfijnen leven hier nog veel meer prachtige vissen. Het wordt gegarandeerd een bijzondere dag. De rest van de dag staat in het teken van relaxen aan het strand en klaarmaken voor de terugreis.

Helaas komt aan ieder avontuur een eind. Zo ook aan de jongerenreis naar Zanzibar. De laatste avond sluiten we af met een gezellig afscheidsdiner om samen terug te kijken op een onvergetelijke tijd op Zanzibar. Vanaf Zanzibar City vliegen we terug naar huis. Na een lange vlucht zullen we uiteindelijk weer landen op Nederlandse bodem waar we worden opgewacht door vrienden en familie. De jongerenreis naar Zanzibar met Vrijwillig Wereldwijd wordt gegarandeerd een bijzondere en leerzame reis!

jongerenreis naar Afrika / Zanzibar

  

Het vrijwilligerswerk

In de zomer van 2015 heeft More Africa (voorheen Kwagala Center) haar deuren geopend. De oprichtster van More is de Nederlandse Ellen die haar hart heeft verloren aan het tropische eiland en de vriendelijke bevolking. Ellen is tevens de lokale gids op Zanzibar tijdens de jongerenreis. More Africa ondersteunt kinderen met een speciale behoeften in hun ontwikkeling door middel van individuele zorgplannen, dagbehandeling en medische hulp. Kinderen met een beperking krijgen in het centrum dagbehandeling door middel van verschillende therapieën als bijvoorbeeld fysiotherapie, creatieve therapie of muziektherapie. De kinderen krijgen ook hulp bij het leren van dagelijkse dingen als aankleden, tandenpoetsen en eten en drinken. Elke maand worden er huisbezoeken gedaan om de kinderen in hun eigen omgeving te observeren. In het centrum werken een aantal vaste medewerkers met een achtergrond in het onderwijs of in de zorg. Verder zijn er vele vrijwilligers die de vaste medewerkers helpen bij hun werk.

Tijdens ons verblijf bij More Africa zullen wij de vrijwilligers en vaste medewerkers ondersteunen met hun dagelijkse activiteiten. Verder is het vooral veel spelen en plezier maken met de kinderen. Je hebt als vrijwilliger genoeg vrijheid om zelf met een leuk idee of spel te komen. Eigen initiatief wordt zeker gewaardeerd.

 

Informatie Zanzibar

Basisgevens Zanzibar

Officiële naam: Zanzibar
Continent: Afrika
Ligging: voor de kust van Tanzania aan de Indische Oceaan
Eilandengroep: Specerijeneilanden
Hoofdstad: Stone Town (Zanzibar city)
Oppervlakte: 1.554 km²
Aantal inwoners: Circa 1 miljoen

Het paradijselijke Zanzibar staat vooral bekend om haar prachtige witte stranden met palmbomen en azuurblauwe zee. Hier kun je heerlijk relaxen, zwemmen, snorkelen en surflessen nemen. Behalve dat staat Zanzibar ook bekend om haar grote diversiteit aan kruiden en specerijen. Niet voor niets wordt het eiland ook wel het specerijeneiland genoemd. Je vindt er onder andere nootmuskaat, kaneel en peper. Verder is Zanzibar de enige streek waar de Zanzibarfranjeaap voorkomt. Verder heeft Zanzibar een tropisch klimaat. Het is er dus warm en vochtig. De temperaturen liggen tussen de 20 en 30 graden. Een meerderheid van de inwoners van Zanzibar is moslim (circa 90%). Vooral in Stone Town zijn vele moskeeën en bazaars te vinden. De rest van de bevolking is christen, hindoe of een andere godsdienst. De officiële taal op Zanzibar is Swahili. Daarnaast wordt er veel Engels gesproken in het middelbare- en hogere onderwijs.

Ontdek Zanzibar met Vrijwillig Wereldwijd

 

 

Algemene informatie

Geïnteresseerd in de jongerenreis naar Zanzibar met Vrijwillig Wereldwijd? Schrijf je dan snel in via de website. Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld gaan wij jouw inschrijving verwerken. Zodra jouw inschrijving is goedgekeurd, krijg je hier bericht van en ben je officieel deelneem(st)er van de jongerenreis. Aan de hand van een informatiebrochure zul je door ons worden voorbereid op de reis. Deze brochure staat vol met informatie over het reisprogramma, het vrijwilligerswerk, het land/cultuur en handige tips. Verder zul je zelf nog het één en ander moeten voorbereiden voordat je daadwerkelijk vertrekt. Welke belangrijke zaken je precies moet regelen en hoe je dat moet doen, staat ook in de informatiebrochure beschreven. Uiteraard zijn onze contactpersonen uit Nederland, Patricia en Daan, altijd bereikbaar via de telefoon of mail voor vragen. Verder boekt Vrijwillig Wereldwijd de vliegtickets voor alle jongeren van de jongerenreizen. Op die manier weten we zeker dat iedereen op dezelfde vlucht zit en verzekert is bij annulering of vertraging.

Een aantal weken voor vertrek organiseren wij een kennismakingsdag voor alle jongeren die meegaan met de reis. Op die manier kun je alvast kennismaken met jouw mede-reisgenoten en de begeleiding. De begeleiding bestaat uit minimaal één of twee Nederlandse en/of Belgische begeleiders (en één lokale begeleider). Verder zal op de kennismakingsdag het dag-tot-dagprogramma worden doorgenomen en belangrijke zaken worden besproken zodat we zeker weten dat iedereen goed voorbereid op reis gaat. Uiteraard zijn vrienden en familie ook van harte welkom op deze kennismakingsdag.

Tijdens de reis vinden wij veiligheid erg belangrijk. We onderhouden dagelijks contact met onze lokale partners in de landen waar Vrijwillig Wereldwijd actief is. Op die manier zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Elk land heeft zijn eigen gedragsregels; deze zullen wij vooraf bespreken met zowel de jongeren als de ouders. Op de jongerenreis gaat minimaal één lokale begeleider mee. Hij of zij kent de omgeving goed en spreekt de lokale taal. De lokale begeleider weet precies wat wel en wat niet kan. Verder onderhouden we iedere dag contact met het thuisfront. Vanuit de begeleiding krijgen de ouders iedere dag een bericht over hoe het gaat met de groep, wat ze die dag hebben gedaan en waar ze zich op dat moment bevinden. Zo hoeven ze niks te missen van jouw avonturen.

Heb je toch nog vragen over de reis of is iets niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via de telefoon (tel.: +31786311681) of mail (info@vrijwilligwereldwijd.nl). Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of via Skype. Zo kunnen wij aan de hand van een presentatie persoonlijk antwoord geven op al jouw vragen.

Nog niet helemaal overtuigd om mee te gaan met de jongerenreis naar Zanzibar? Bekijk dan snel de aftermovie van de jongerenreis naar Zanzibar zomer 2015 gemaakt door Anke ten Barge.