Samen op reis met Vrijwillig Wereldwijd

Wij van Vrijwillig Wereldwijd vinden het erg belangrijk dat onze vrijwilligers zo goed mogelijk voorbereid op reis gaan. Zowel vooraf als tijdens het vrijwilligerswerk zorgen wij voor goede begeleiding. Om een duidelijk beeld te geven van de begeleiding die je van ons kunt verwachten, hebben we het gehele vrijwilligerstraject voor je op een rijtje gezet: van nu tot vertrek en terugkomst.

Oriëntatie

Misschien weet je al precies waar je heen wilt of bij wat voor project je aan de slag wilt gaan. Maar het kan ook zo zijn dat je nog helemaal geen idee hebt. Alle informatie die je nodig hebt om jouw keuze te maken, vind je op onze website. Heb je uiteindelijk toch nog vragen of is iets niet helemaal duidelijk? Meld je dan aan voor een gesprek bij ons op kantoor of via Skype. Tijdens dit gesprek kunnen wij antwoord geven op al jouw vragen en krijg je extra informatie over onder andere het land, de cultuur, het vrijwilligersproject en de kosten. Verder vinden we het belangrijk om te weten wie jij bent en wat voor een bijdrage jij kunt leveren op het project. Mocht je via Vrijwillig Wereldwijd vrijwilligerswerk willen doen, is het gesprek ook verplicht.

Aanmelden

Heb je uiteindelijk besloten met Vrijwillig Wereldwijd op reis te gaan? Super leuk! Vul dan snel het inschrijfformulier in. Dit kan heel gemakkelijk via onze website, bovenaan bij ‘direct aanmelden”. Als wij het formulier hebben ontvangen, gaan we kijken of er plek is op het door jou gekozen project en land. Mocht dit niet het geval zijn, dan nemen we uiteraard direct contact met je op en bespreken we de mogelijkheden. Als er wel plek is, maken wij het contract klaar en sturen wij deze per email jouw kant op. Als je het contract hebt ondertekend en wij deze hebben ontvangen, dan is jouw plek definitief en ben je officieel een vrijwilliger bij Vrijwillig Wereldwijd. Nu kunnen de voorbereidingen beginnen!

Voorbereidingen

Het begint met een intake gesprek. In dit gesprek kunnen wij je leren kennen en je goed informeren over het vrijwilligerswerk. Dit gesprek is verplicht. Het gesprek kan plaatsvinden bij ons op kantoor of via Skype.

Voordat je richting het verre buitenland vertrekt, moeten er een aantal zaken goed geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een verzekering of het aanvragen van een visum. Wij gaan jou hier bij helpen. We doen dit aan de hand van een online community. Per mail ontvang je de inloggegevens voor deze community. Hier vind je informatie over onder andere het land, de cultuur, het vrijwilligersproject, handige tips en contactgegevens van Vrijwillig Wereldwijd en het lokale contactpersoon. Ook wordt beschreven wat je van te voren allemaal moet regelen en hoe je dat moet doen. Verder is de community bedoeld om in contact te komen met andere vrijwilligers en om zelf een weblog bij te houden over jouw avonturen in het buitenland.

Naast dat zaken vooraf goed geregeld worden, is het ook belangrijk dat je de juiste verwachtingen hebt van het land en het project waar je aan de slag gaat. Hoe beter je bent voorbereid op het vrijwilligerswerk, hoe meer je uit deze ervaring kunt halen. Zowel op persoonlijk vlak als voor het project zelf. Daarom krijg je een voorbereidingstraining over duurzaam vrijwilligerswerk. Deze training gaat onder andere over hoe om te gaan met een cultuurshock, wat vrijwilligers moeten weten over werken met kinderen in het buitenland en hoe vrijwilligers een duurzame bijdrage kunnen leveren aan het project. Deze training is niet verplicht maar we raden hem zeker aan. Deze training is geheel gratis voor alle deelnemers van Vrijwillig Wereldwijd en is online via google meet.

Vrijwilligerswerk

Het is zo ver: de reis kan beginnen! Vlak voor vertrek ontvang je van onze lokale contactpersoon een e-mail om je alvast welkom te heten. De contactpersoon heeft jouw vluchtgegevens nodig zodat de ophaalservice vanaf het vliegveld naar het hotel geregeld kan worden. Deze ophaalservice en de hotelovernachting zullen wij voor jou regelen.

In een aantal landen werken we met vaste aankomstdata. Dit betekent dat je waarschijnlijk met meerdere vrijwilligers op dezelfde dag aankomt. Je wordt van het vliegveld opgehaald door onze ophaalservice en overnacht in een hotel. De volgende dag vertrek je richting het project. Eenmaal op de plaats van bestemming word je opgewacht door ons lokale contactpersoon. Hij/zij neemt jou de komende dagen op sleeptouw en maakt je wegwijs op het vrijwilligersproject en de verblijfplaats waar je de komende tijd zult verblijven.

Minimaal één keer per week worden meetings gehouden met de lokale contactpersoon en de vrijwilligers. Daarnaast is het lokale contactpersoon 24/7 beschikbaar voor vragen en brengt hij regelmatig een bezoek aan het project. Op de vrije dagen worden vaak leuke uitjes en trips gepland samen met andere vrijwilligers om zo meer van het land te zien. Ook hier kan de lokale contactpersoon je bij helpen. Hij/zij woont al jaren in het desbetreffende land en weet als geen ander welke bezienswaardigheden je zeker niet mag missen. Het wordt gegarandeerd een onvergetelijk avontuur!

Ook zal Vrijwillig Wereldwijd contact met je houden tijdens het vrijwilligerswerk. Je krijgt een mail na je vlucht of alles goed is verlopen. Daarna een mail na een week op het project om te vragen hoe het gaat op het project en hoe de accommodatie bevalt. Ook krijg je een whatsapp nummer dat je 24/7 een bericht kunt sturen en bij noodgevallen kunt bellen.

Terugkomst

Eenmaal weer terug in Nederland/België zijn we erg benieuwd naar jouw ervaringen. We hopen uiteraard dat het vrijwilligerswerk een verrijking is geweest op zowel persoonlijk vlak als voor alle mensen die je hebt ontmoet. Je krijgt van ons per e-mail een evaluatieformulier toegestuurd zodat je jouw ervaringen met ons kan delen. Hier kunnen wij uiteraard weer van leren. Voor persoonlijke vragen of feedback kun je ons altijd bellen, mailen of een afspraak maken op kantoor of via Skype.