Vrijwilligerswerk in Ecuador

Hoewel nog niet zo bekend onder Nederlandse vrijwilligers is Ecuador een land met ontzettend veel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. In Quito, de hoofdstad, kun je bijvoorbeeld werken met kansarme kinderen, Engelse les geven of meewerken aan sport- of kunstprojecten. Ook buiten werktijd biedt Quito je ontzettend veel, waaronder salsafeesten, kleurrijke markten en een prachtig historisch centrum. Ecuador is het land van culturele diversiteit, het Amazone regenwoud, prachtige berglandschappen, de Inca ruïne en niet te vergeten: de unieke Galapagos Eilanden.

Vrijwilligerswerk_Ecuador_13

Ecuador is één van de kleinste landen in Zuid-Amerika, maar heeft ook een van de meest gevarieerde landschappen en een grote rijkdom aan dieren. Hierdoor kun je in relatief korte tijd veel verschillende dingen zien. Er zijn tal van vulkanen, nationale parken, nevelwouden, watervallen en natuurreservaten. In het westen en langs de kust vind je palmstranden en mangroven, in het hooggebergte vind je bossen en heidevelden en in het oosten van Ecuador vind je de Amazone met zijn regen- en nevelwouden. Er is een groot verschil in hoogte in het land (van 0 tot 6300 meter). De hoofdstad Quito, waar al onze projecten zijn, ligt op 2850 meter hoogte en is daarmee de op één na hoogste hoofdstad ter wereld!

Ondanks dat Ecuador een prachtig land is, kampt het helaas nog met veel (sociale) problemen. Ecuador is nog steeds een van de landen van Zuid-Amerika met de meeste armoede. 45,2% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Dit is een van de redenen dat er in Ecuador helaas veel straat- en zwerfkinderen leven. Alhoewel het basisonderwijs gratis is, is er een grote groep kinderen die niet naar school gaan omdat hun ouders geen geld hebben voor bijkomende kosten (zoals excursies en lesboeken). Ook komt het voor dat kinderen moeten werken om hun ouders te helpen met het verdienen van extra inkomen.

Vrijwilligerswerk_Ecuador_15

Vrijwilligers kunnen veel bijdragen aan de projecten in Ecuador. De projecten zijn vaak gericht zijn op het ondersteunen van de lokale bevolking en kansarme gezinnen of kinderen. Jouw inzet is daarbij erg waardevol. Daarnaast is zo’n ervaring natuurlijk ook heel waardevol voor jezelf. Je komt in contact met vriendelijke mensen, leert een bijzondere cultuur kennen en kan genieten van de natuur in het land.

 

Vrijwillig Wereldwijd in Ecuador

De vrijwilligersprojecten bevinden zich in Quito, de prachtige oude hoofdstad van Ecuador met zijn nauwe straatjes, markten, kloosters en barokke kerken rondom het grote centrale plein, de Plaza de Independencia. Je verblijft bij een gastgezin in de stad, zodat je echt kunt beleven hoe het is om er te wonen en de cultuur van Ecuador van dichtbij kan beleven. We hebben ook een contactpersoon in Quito. Zij staat zeven dagen per week, 24 uur per dag voor je klaar. Ze woont in Quito met haar man, maar komt oorspronkelijk uit Nederland. Je kunt dus gewoon Nederlands met haar praten als je dat fijn vindt! In de weekenden ben je vrij en kun je met de andere vrijwilligers de stad ontdekken of uitstapjes maken in de omgeving.

Vrijwilligerswerk_Ecuador_14

We hebben veel verschillende projecten in Quito. Je kunt bijvoorbeeld werken bij een project dat kansarme gezinnen meer toekomst biedt via verschillende deelprojecten/activiteiten. Ook kun je huiswerkbegeleiding en cursussen voor kinderen helpen organiseren. Dans, muziek, kunst en sport zijn daarbij belangrijke en leuke activiteiten. Je kunt ook werken bij een project voor (alleenstaande) moeders, waar je als vrijwilliger de marketing en productie van hun handgemaakte, gerecyclede sieraden kan ondersteunen. Er zijn veel meer verschillende mogelijkheden, van werken bij een sociaal buurtproject in het centrum van Quito tot het werken bij een paardentherapie project voor gehandicapte kinderen.

De projecten in Ecuador zijn goed geschikt voor stages, wij kunnen in samenspraak met jou kijken naar projecten die passen bij jouw interesses en/of ervaring. Wij kunnen dan lokaal informeren naar de projectmogelijkheden. Bij de meeste projecten kun je al vanaf één maand terecht, maar als je alleen voor een kortere periode kan kunnen we dit altijd overleggen.

Voor de meeste projecten is een beginnend niveau van Spaans nodig. Als je nog helemaal geen Spaans spreekt dan kun je na aankomst in Ecuador eerst een intensieve cursus Spaans volgen voordat je aan je project begint.

Nieuwsgierig geworden naar vrijwilligerswerk in Ecuador? Maak dan online een vrijblijvende afspraak met een van onze medewerkers en wij kunnen antwoord geven op al jouw vragen en kijken naar de eventuele mogelijkheden.