Het is altijd mooi om iets voor anderen te doen zonder daar iets voor terug te vragen. Maar waarom ik heb besloten om naar het project in Guatemala te gaan omdat ik als geneeskundestudent ook iets wilde zien van de gezondheidszorg in andere landen. Ik wilde weten hoe het zou zijn om medische hulp te verlenen in een ander land, met niet alleen andere ziekten maar ook een andere taal en cultuur.
Gezondheidspost Guatemala.
Op 1 juni 2015 nam ik het vliegtuig naar Guatemala, om een maand vrijwilligerswerk te doen in een gezondheidspost in Quetzaltenango. Het was lastiger dan ik dacht om mijn draai te vinden. Omdat er geen duidelijke taakverdeling was, de werkmentaliteit en behandeling van patiënten heel anders was dan in Nederland en ik de taal ook nog aan het leren was. Maar, toen ik eenmaal mijn weg had gevonden, bleek ik veel voor de kliniek te kunnen doen.
In de eerste instantie was mijn taak te helpen bij de vaccinaties, groeicontrole en pre-consulten (waar je vitale kenmerken meet). In de loop der tijd ben ik ook gaan helpen bij de consulten. Ik dacht eerst dat ik beter geen consulten kon doen, omdat ik nou eenmaal nog student ben en bovendien niet wist welke middelen/medicijnen zij tot hun beschikking hadden. Het tegendeel was echter waar. Omdat je met een frisse blik in de kliniek komt, ben je veel beter in staat out of the box te denken.
Zo heb ik een 3 jarig jongetje gezien die sinds zijn geboorte geen vast voedsel had gegeten, slechts soep en sap. Zijn moeder vertelde dat hij veel buikpijn had en altijd moest overgeven als hij vast voedsel at. Omdat daar, in verband met de slechte hygiëne, bacteriële en parasitaire infecties de gewoonste zaak van de wereld zijn, werd bij het jongetje iedere keer behandeld met antibiotica en antiparasitica, maar dat had niets uitgehaald. Hij werd bijna weggestuurd met een opnieuw hetzelfde recept, tot ik zei dat ik hem wilde onderzoeken. Ik begon de moeder wat vragen te stellen, en met mijn toen nog gebrekkige Spaans kwam ik er beetje bij beetje achter, dat dit geen darminfectie kon zijn, het probleem zat hem in de mond. Ik tilde hem op de onderzoeksbank en keek in zijn keel. Wat ik zag, verklaarde meteen alles. Ik zal gigantische opgezwollen tonsillen, die zijn hele keel blokkeerden. Ook al kon ik hem zelf niet behandelen, deze diagnose maakte voor hem een wereld van verschil. Ik verwees hem naar de specialist, en enkele weken later zag ik hem terug. Hij at!
Maar, niet alleen met medische ervaring kan je iets extra’s doen voor de kliniek. Door gewoon eens goed om je heen te kijken en met de mensen te praten, kom je er al snel achter wat ze echt nodig hebben. Met behulp van donaties van vrienden en familie heb ik nieuwe spullen gekocht voor de kliniek. Ze hadden bijvoorbeeld echt een nieuwe bloeddrukmeter, kinderweegschaal en otoscoop nodig. Die zouden ze eigenlijk moeten krijgen van de regering, maar wegens corruptie ziet de kliniek daar niets van terug.
Verder zag ik dat de zusters vaak de goede patiënt folders niet konden vinden. Ik heb daarom flink wat dagen besteed aan het herorganiseren van de patiënt folders. Ook heb ik in wat vrije uurtjes educatieve posters gemaakt voor de wachtkamer, om de lokale bevolking iets mee te geven over hoe hun lichaam werkt en wat er gebeurt in de puberteit. Dit laatste omdat praten over seks taboe is, en veel tieners niet weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen SOA’s of zwangerschap. Ik hoop hiermee voor enkele tieners een verschil te kunnen maken.
Behalve dat het erg leuk en dankbaar werk was, heb ik ook enorm veel van dit project geleerd. Zoals ik al eerder noemde, heb ik echt geleerd out of the box te durven denken. Verder heeft het werk in de kliniek me geleerd beter te leren roeien met de riemen die je hebt. Tenslotte heeft het werk me bewust gemaakt van de grote effecten van cultuur op de levensstijl, gezondheid en behandeling van patiënten. Dit alles neem ik mee in het vervolg van mijn studie, het project heeft me daarom zeker in positieve zin beïnvloed.
Ik zou dit project dan ook van harte aanbevelen aan andere vrijwilligers die net als ik echt een verschil willen maken. Kom uit je comfort zone en beleef wat voor moois je kunt doen voor de mensen in een kliniek als deze.
Naam: Marissa
Leeftijd: 23
Opleiding/ Werk: Master student Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen
Wil je meer weten over vrijwilligerswerk in Guatemala kijk dan even hier: https://www.vrijwilligwereldwijd.nl/vrijwilligerswerk-guatemala/