Vrijwilligerswerk op Java – Indonesië

Altijd al als vrijwilliger willen werken in Indonesië? Dan biedt Vrijwillig Wereldwijd jou mooie vrijwilligersprojecten aan op het Indonesische eiland Java! Indonesië telt in totaal 17.508 eilanden en is daarmee ’s werelds grootste eilandenstaat. Ieder eiland kent zijn eigen schoonheid, cultuur en tradities waardoor Indonesië een van de populairste vakantiebestemming is voor zowel de avontuurlijke backpacker als relaxte vakantieganger. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta op het eiland Java waar circa 141 miljoen mensen wonen. De officiële taal in Indonesië in Indonesisch.

De eilanden Bali en Lombok zijn erg populair onder toeristen en vrijwilligers. Dit is dan ook één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de lokale inwoners. De witte stranden, het heerlijke eten, de terrasvormige rijstvelden en bijzondere tempels maken deze eilanden tot een van de mooiste plekken op aarde. Ook de Gili-eilanden zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Deze Bounty-eilanden met eindeloze witte stranden en azuurblauw water zijn erg geschikt voor liefhebbers van de duiksport of snorkelaars. Twee andere grote eilanden in Indonesië zijn Sumatra en Sulawesi. Deze eilanden zijn een stuk minder toeristisch dan Bali en Lombok, maar bieden daardoor de unieke gelegenheid om het echte, authentieke Indonesië te leren kennen.

vrijwilligerswerk_indonesie_azie_1

Door de verschillende klimaatzones in Indonesië is er een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In totaal groeien er meer dan 45.000 plantensoorten en verschilt het landschap van bergachtige vulkanen tot tropische regenwouden. Diersoorten als de Sumatraanse tijger, Javaanse neushoorn, orang-oetan, Aziatische olifant en luipaard kwamen ooit oostelijk tot aan Bali voor. Helaas krimpt hun leefgebied drastisch door het kappen van tropische regenwoud. Vrijwilligers zijn op het wildlifeproject dus hard nodig om er voor te zorgen dat deze dieren niet uitsterven.

Houd je niet zo van dieren maar ga je liever aan de slag met mensen? Dit is ook mogelijk! Je kan ook aan de slag op het combinatieproject, waar komt te werken op een school, een kindertehuis en een communityproject. Zo leer je alle kanten van de lokale gemeenschap kennen. Kan je niet kiezen? Combineer de twee projecten dan! Je kan ervoor kiezen om eerst een aantal weken mee te werken op het wildlifeproject, waarna je je bezig gaat houden met het combinatieproject. Zo zie je Java op een hele andere manier!

Vrijwillig Wereldwijd in Indonesië

Vrijwillig Wereldwijd steunt op Java twee unieke vrijwilligersprojecten. Naast het communityproject waar je je echt tussen de lokale bevolking bevindt, kan je ook de jungle in gaan om bedreigde diersoorten te helpen. Dit project heeft als doel om wilde dieren een goed onderdak te geven en te rehabiliteren met als uiteindelijke doel hen weer vrij te laten in hun natuurlijke omgeving.

vrijwilligerswerk_indonesie_azie_2

De dieren die worden opgevangen, komen voornamelijk uit de illegale dierenhandel. Deze dieren zijn gehouden als huisdier of zijn gebruikt in de entertainmentindustrie. Het project biedt de dieren een veilige plek aan om aan te sterken waarna het doel is de dieren weer vrij te laten in een voor hen veilige omgeving.  Vrijwilligers zijn hier hard nodig om de dierenverzorgers te helpen met onder andere het bereiden van het eten en deze te voeren aan de dieren of het opknappen en schoonmaken van de verblijven. Daarnaast is het ook mogelijk om te assisteren bij medische ingrepen en habitat servey in de gebieden waar de dieren mogelijk zullen worden vrijgelaten. Ook zijn er vrijwilligers nodig om de lokale bevolking Engelse les te geven. Genoeg te doen dus!

Tijdens je vrijwilligersperiode in Indonesië zal je worden begeleid door ons lokale contactpersoon. Onze lokale contactpersoon Willemijn en Hanneke zijn werkzaam op het wildlifeproject en hebben echt een hart voor de dieren.  Zij staat 24/7 voor jou klaar en zallen je onder andere wegwijs maken op het project.  Ook kunnen ze je helpen met het boeken van leuke uitjes die je in het weekend kan ondernemen met andere vrijwilligers. Zij weten namelijk als geen ander welke bezienswaardigheden je op Java zeker niet mag missen.

Je verblijft in 1 van de 2 dormitories waar beddengoed aanwezig is. Lunch en avondeten zitten inbegrepen bij de prijs. Voor ontbijt moet je zelf zorgen. Vrijwilligerswerk op Java is al mogelijk vanaf 1 week.

Heb je nog vragen of ben je al helemaal overtuigd van deze unieke kans om op Java vrijwilligerswerk te doen? Maak dan snel online een afspraak met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag verder!


Ervaringen Java

Vrijwilligerswerk Indonesië Jorren

Naam: Jorren                                                            Leeftijd: 20 ( destijds 19 ) Opleiding/ Werk ...