Het reisprogramma Het vrijwilligerswerk Informatie Ghana Algemene informatie

Jongerenreis Ghana (budget reis echt vrijwilligerswerk)

Wil jij het echte Afrika leren kennen? Meld je dan aan voor de jongerenreis naar Ghana met Vrijwillig Wereldwijd. De prachtige natuurparken met wilde dieren, de kleurrijke cultuur vol eeuwenoude tradities en de indrukwekkende geschiedenis maken Ghana tot een van de bijzonderste landen in Afrika. Als je echt voor het vrijwilligerswerk gaat is deze reis voor jou. Deze jongerenreis richt zich namelijk meer op het vrijwilligerswerk dan alle andere jongerenreizen. Een voordeel hiervan is ook dat de reis daardoor goedkoper is en je doet natuurlijk wat extra voor de mensen daar.

Met onze jongerenreizen bieden wij jou de kans om Ghana echt te ontdekken. Daarnaast zal je een steentje bijdragen aan de lokale bevolking door aan de slag te gaan op de Kidz Active School. Benieuwd naar het reisprogramma en het vrijwilligerswerk? Lees dan snel verder!

 

De hoogtepunten van de jongerenreis Ghana:

  • Op safari in het Mole National Park
  • Overnachten in een compound bij een traditioneel Ghanees gezin
  • Relaxen aan de mooiste stranden van Ghana
  • Vrijwilligerswerk op de Kidz Active School

 

Het reisprogramma

Na weken van voorbereiden en aftellen tot de reis kan het avontuur beginnen. Na een vlucht van circa 6 uur zul je aankomen in Accra. Dit is de hoofdstad van Ghana en ligt aan de Atlantische Oceaan ten zuiden van het land. Na een dag bijkomen gaat de reis verder richting Tamale. Deze stad ligt in het noorden van Ghana waar de Kidz Active School is gevestigd. Hier zal je de komende 2 weken vrijwilligerswerk gaan doen. De reis van Accra naar Tamale is een lange maar indrukwekkende busrit. De drukke stad zal plaatsmaken voor het platteland en traditionele dorpen.

vrijwilligerswerk_jongeren_buitenland

De eerste dag bestaat voornamelijk uit kennismaken met Tamale en de Kidz Active School. In de ochtend wordt onder andere een bezoek gebracht aan de lokale markt, het cultureel centrum en de Kpalski Library. Deze bibliotheek is tevens een opvang voor straatkinderen in Tamale die wordt gesponsord door de Kidz Active Stichting. In de middag krijg je een rondleiding op de Kidz Active School en ga je kennismaken met onder andere de leraren, andere vrijwilligers en de kinderen op school.

De dagen daarna staan in het teken van het vrijwilligerswerk bij de Kidz Active Sschool. Je zult helpen met het opknappen van de school en sport- en spelactiviteiten organiseren voor de kinderen die tijdens de vakantie op school zijn. Heb je zelf leuke ideeën of ben je ergens goed in? Eigen initiatief wordt altijd gewaardeerd. Met het vrijwilligerswerk zul je niet alleen een steentje bijdragen aan de lokale bevolking, maar ook meer ontdekken over hun cultuur en tradities. Daarnaast zul je een aantal nachten doorbrengen bij een gastgezin in een traditioneel dorp. Back to basic zul je kennismaken met het echte leven in Ghana en de lokale dorpelingen. Een ervaring waar je veel van zult leren.

Het eerste weekend zullen we een bezoek brengen aan het Mole National Park. Dit park is het grootste natuurreservaat van Ghana en staat bekend om de vele olifanten die er leven. In de ochtend staat een wandelsafari op het programma om olifanten te spotten. In de middag is er de keuze uit een jeepsafari of kanotocht door het park waar je dieren zult tegenkomen als apen, antilopen, buffels en nog veel meer.

vrijwilligerswerk_jongeren_buitenland

De laatste dag van het vrijwilligerswerk staat in het teken van een afscheidsfeest met dans, muziek en spelactiviteiten. Er wordt afscheid genomen van het project, de kinderen en andere vrijwilligers van de Kidz Active School. Maar niet getreurd: de reis gaat verder.

Met de bus reis je terug naar het zuiden van Ghana. En we zullen heel relaxt afsluiten aan het strand. Dit hebben we natuurlijk ook wel verdiend na al ons werk en alle indrukken van het echte Ghanese leven.

vrijwilligerswerk_jongeren_buitenland

Helaas komt aan elk avontuur een einde. Zo ook aan deze reis. De laatste dag staat vooral in het teken van nog even relaxen aan het strand en klaarmaken voor de terugreis. Op de laatste avond wordt een gezellig afscheidsdiner georganiseerd om samen terug te kijken op een onvergetelijke tijd in Ghana. Vanaf Accra vlieg je terug naar huis. Na een vlucht van circa 6 uur zul je uiteindelijk weer landen op Nederlandse bodem waar je wordt opgewacht door vrienden en familie. De jongerenreis naar Ghana met Vrijwillig Wereldwijd wordt gegarandeerd een bijzondere en leerzame reis!

 

Het vrijwilligerswerk

In Ghana leven veel gezinnen in armoede. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft circa 28,5% van de bevolking onder de armoedegrens. Dit houdt in dat iemand niet kan voorzien in de basisbehoeftes als kleding, schoon drinkwater, goede huisvesting en voldoende voedsel. Het basisonderwijs in Ghana is gratis. Echter kunnen veel kinderen niet naar school omdat hun ouders geen geld hebben voor een schooluniform en lesboeken. Daarnaast worden veel kinderen vroegtijdig van school gehaald om bijvoorbeeld op het land te werken om het gezin te voorzien van een extra inkomen.

Om deze kinderen toch een kans te geven op een goede toekomst en voldoende scholing hebben Patricia Ragbourn-Van Aalten en Yvonne van Aalten-Hermans in samenwerking met Hassan Frank Yakubu en Habiba Yakubu Mavis in 2004 de Kidz Active Stichting opgericht. Met behulp van vele donateurs, vrijwilligers en lokale leerkrachten is een school gebouwd en opgestart. De Kidz Active School heeft een enorme groei doorgemaakt en vandaag de dag bestaat de school uit twee kleuterklassen, zes basisschoolklassen, één crèche, één computerlokaal en twee klassen voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast zet de stichting zich ook in voor het renoveren van het Nyohini weeshuis, het geven van microkredieten aan vrouwen om een eigen bestaan op te bouwen en het ondersteunen van invalide.

Tijdens de jongerenreis naar Ghana ga je aan de slag bij de Kidz Active School. De school biedt plek voor circa 400 kinderen. Hier krijgen ze voornamelijk Engelse les. Daarnaast krijgen de kinderen computerlessen en voorlichting over hygiëne en seksuele voorlichting. Het vrijwilligerswerk bestaat uit twee onderdelen: het opknappen van de school (bijvoorbeeld het schilderen en opknappen van de klaslokalen) en het organiseren van sport- en spelactiviteiten voor de kinderen op die tijdens de vakantie op school zijn. Heb je zelf leuke, creatieve en leerzame ideeën? Eigen initiatief wordt erg gewaardeerd op het project.

 

Informatie Ghana

Basisgegevens
Ghana, officieel de Republiek Ghana, is een land aan de westkust van Afrika. In het westen grenst het land aan Ivoorkust, in het noorden aan Burkina Faso, in het oosten aan Togo en in het zuiden aan de Golf van Guinea. Ghana is één van de weinige landen aan de westkust van Afrika waar het al jaren redelijk stabiel is en daardoor een stuk veiliger dan de meeste landen in dit deel van Afrika. De hoofdstad van Ghana is Accra en hier wonen meer dan twee miljoen inwoners. Het totaal aantal inwoners van Ghana zijn 25.758.108 mensen. De lokale munteenheid is de Cedi. In de zomertijd is het 2 uur later in Ghana. In de wintertijd is het één uur later. De officiële taal in Ghana is Engels. Daarnaast worden er zo’n 75 andere talen en dialecten gesproken.

Geschiedenis
Het Ghana, zoals wij het vandaag de dag kennen, is in maart 1957 ontstaan. De toenmalige Britse kolonies Gold Coast en Brits Togoland vormde samen het huidige Ghana en was het eerste Afrikaanse land ten zuiden van de Sahara dat onafhankelijkheid verkreeg. De koloniale bezetting kwam uiteindelijk te einde en Ghana kreeg een minister-president. De huidige grenzen van Ghana werden in de periode van 1874 tot 1919 bepaald als onderdeel van koloniale afspraken tussen Europese mogendheden en de afwikkeling van de Eerste Wereldoorlog. Op 4 juni 1979 volgt een staatsgreep van het leger onder leiding van een jonge luchtmacht luitenant genaamd Jerry Rawlings. Een paar jaar later krijgt het leger de volledige macht en wordt Jerry Rawlings president. Hij heeft weinig respect voor de mensenrecht, maar zorgt wel voor het economisch herstel van het land waardoor hij populair wordt onder de Ghanese bevolking. Rawlings zorgt uiteindelijk voor een grondwet en herstelt het democratische stelsel. Hij wordt tot twee keer toe gekozen tot president. In 2012 wordt John Dramani Mahama verkozen tot president.

Landschap
Ghana ligt aan de westkust van Afrika en grenst aan de landen Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. In het zuiden grenst Ghana aan de Atlantische Oceaan en bestaat de kust uit uitgestrekte stranden. Het landschap van Ghana bestaat hoofdzakelijk uit laagvlakte. Vlakbij de hoofdstad Accra lopen twee heuvelruggen die rijk zijn aan landbouwgrondstoffen. Hier wordt voornamelijk cacao verbouwd. Mede hierdoor is Ghana verantwoordelijk voor een groot deel van de cacaoproductie in de wereld. Het zuiden en zuidwesten is vochtig en overwegend groen. Voorheen was dit gebied een groot stuk regenwoud. Helaas heeft een groot deel van het regenwoud plaats moeten maken voor landbouw.

Het noorden van Ghana bestaat voornamelijk uit Savanne. Dit is tevens het armste en minst toegankelijke deel van het land waar veel traditionele dorpen te vinden zijn en waar de lokale bevolking nog steeds hun eeuwenoude tradities naleven. Verder zijn hier veel wilde dieren te vinden als de grote groepen olifanten in het Mole National Park. Verder staat Ghana bekent om het grootste waterbekken ter wereld genaamd het Voltameer. Het meer heeft een totale oppervlakte van meer dan 8.500 vierkante kilometer. Het meer is ontstaan door de bouw van de Voltadam om als waterkracht centrale te gaan dienen voor de aluminiumindustrie. Voor de aanleg van de dam en het Voltameer moesten meer dan 100.000 mensen hun huizen verlaten.

Klimaat
Ghana heeft een tropisch klimaat en kent twee regenperiodes. De eerste regenperiode is van eind maart tot juli. De tweede regenperiode is van september tot oktober. In de tussenliggende maanden is het weer droog en zonnig. Het hele jaar door ligt de temperatuur rond de 30 graden. Tijdens de regenperiode is de luchtvochtigheid een stuk hoger waardoor het warm en benauwd is.

 

Algemene informatie

Geïnteresseerd in de jongerenreis naar Ghana met Vrijwillig Wereldwijd? Schrijf je dan snel in via de website. Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld gaan wij jouw inschrijving verwerken. Zodra jouw inschrijving is goedgekeurd, krijg je hier bericht van en ben je officieel deelneem(st)er van de jongerenreis. Aan de hand van een informatiebrochure zul je door ons worden voorbereid op de reis. Deze brochure staat vol met informatie over het reisprogramma, het vrijwilligerswerk, het land/cultuur en handige tips. Verder zul je zelf nog het één en ander moeten voorbereiden voordat je daadwerkelijk vertrekt. Welke belangrijke zaken je precies moet regelen en hoe je dat moet doen, staat ook in de informatiebrochure beschreven. Uiteraard zijn onze contactpersonen uit Nederland, Patricia en Daan, altijd bereikbaar via de telefoon of mail voor vragen. Verder boekt Vrijwillig Wereldwijd de vliegtickets voor alle jongeren van de jongerenreizen. Op die manier weten we zeker dat iedereen op dezelfde vlucht zit en verzekert is bij annulering of vertraging.

Een aantal weken voor vertrek organiseren wij een kennismakingsdag voor alle jongeren die meegaan met de reis. Op die manier kun je alvast kennismaken met jouw mede-reisgenoten en de begeleiding. De begeleiding bestaat uit minimaal één of twee Nederlandse en/of Belgische begeleiders (en één lokale begeleider). Verder zal op de kennismakingsdag het dag-tot-dagprogramma worden doorgenomen en belangrijke zaken worden besproken zodat we zeker weten dat iedereen goed voorbereid op reis gaat. Uiteraard zijn vrienden en familie ook van harte welkom op deze kennismakingsdag.

Tijdens de reis vinden wij veiligheid erg belangrijk. We onderhouden dagelijks contact met onze lokale partners in de landen waar Vrijwillig Wereldwijd actief is. Op die manier zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Elk land heeft zijn eigen gedragsregels; deze zullen wij vooraf bespreken met zowel de jongeren als de ouders. Op de jongerenreis gaat minimaal één lokale begeleider mee. Hij of zij kent de omgeving goed en spreekt de lokale taal. De lokale begeleider weet precies wat wel en wat niet kan. Verder onderhouden we iedere dag contact met het thuisfront. Vanuit de begeleiding krijgen de ouders iedere dag een bericht over hoe het gaat met de groep, wat ze die dag hebben gedaan en waar ze zich op dat moment bevinden. Zo hoeven ze niks te missen van jouw avonturen.

Heb je toch nog vragen over de reis of is iets niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via de telefoon (tel.: +31630166290) of mail (info@vrijwilligwereldwijd.nl). Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of via Google Meet. Zo kunnen wij aan de hand van een presentatie persoonlijk antwoord geven op al jouw vragen.