Project omschrijving

Over het project

Het doel van de school is om gelijkwaardig onderwijs te bieden zodat ook kinderen van lagere kasten en armoedige families een eerlijke kans krijgen om zich te ontwikkelen. En zich voor te bereiden op het voortgezet onderwijs.
In plaats van de studenten louter op hun toets resultaten te beoordelen, staat bij deze basisschool de ontwikkeling van het kind centraal. Het kind leert dat zijn ontwikkelingen ten opzichte van kennis, vaardigheden en mogelijkheden meer zeggen over iemands intelligentie dan de simpele uitkomst van een toets resultaat.

Op dit moment komen de meeste leerlingen uit arme gezinnen uit de Terai regio. Deze kinderen zijn met hun familie naar Kathmandu Valley verhuist om als huishoudelijke hulp te werken voor gezinnen van hogere kasten. De leerlingen werken buiten de schooltijden om als huishoudelijke hulp en werken vaak hard om de eigen familie te ondersteunen. Andere kinderen komen uit arme gezinnen waarvan de ouders onvoldoende financiële middelen hebben om de kinderen naar privé scholen te sturen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen wiens ouders werken als kleermaker of werken in een wasserette.

Wat de school bijzonder maakt is dat de school gefinancierd en gerund wordt door de lokale gemeenschap. De gemeente voorziet de school van een klein aantal leerkrachten per jaar. De rest van de school wordt allemaal door de lokale gemeenschap georganiseerd. Het grote verschil tussen de deze school en andere semioverheid scholen ligt in het doel om ook de allerarmste kinderen te voorzien van kwaliteit onderwijs. Andere verschillen tussen deze school en de semioverheid scholen hebben betrekking op coördinatie, samenwerking en de richtlijnen voor de ouders/ verzorgende van het kind. Zodat niet alleen het kind meer kansen heeft, maar het hele sociale netwerk verbeterd.

Werkzaamheden

De vrijwilliger kan breed ingezet worden in de school en kan in grote mate zelf bepalen op welke manier hij of zij wilt helpen. Door het tekort aan leerkrachten is er altijd behoefte aan vrijwilligers die de kinderen willen voorzien van gastlessen. Maar ook hulp of ondersteuning op het gebied van counseling, training, of het hoog houden van de moraal is zeer welkom. Ook het belang en de noodzaak van scholing benoemen naar zowel de kinderen als hun ouders en de gemeenschap kan onderdeel zijn van het vrijwilligerswerk. Evenals het helpen schoonhouden van klaslokalen en gangen. Over het algemeen kiest de vrijwilliger zelf op welke manier hij of zij invulling wil en kan geven aan het project. Gastlessen worden door de vrijwilliger zelf voorbereid en aangeboden. Na een kennismaking/ observatieperiode kiest de vrijwilliger in overleg met het schoolhoofd aan welke klas hij/ zij wilt lesgeven en welke les hij/zij wilt voorbereiden. Om de continuïteit van het lesaanbod te garanderen is het belangrijk dat de les aansluit bij het jaarplan. Vervolgens verzamelt de vrijwilliger zelf het benodigde materiaal om de les vorm te geven. Door deze manier van werken ben je vrij om een bijdrage te leveren die aansluit bij zowel het lesplan als bij jouw persoonlijke wensen, kwaliteiten en mogelijkheden.
Vakken die kunnen worden onderwezen door vrijwilligers zijn bijvoorbeeld; Engels, wiskunde, scheikunde, maatschappijleer, gezondheid en educatie, morele studies, beroepsgerichte studies, muziek, creatief, sport en spel.

De school zou graag zelf muzieklessen aanbieden, maar er zijn momenteel geen muziekinstrumenten en leerkrachten beschikbaar. Donaties m.b.t. tot instrumenten zijn zeer welkom evenals vrijwilligers die muzieklessen kunnen geven en die; zelf hun instrument meenemen of, lessen kunnen geven zonder gebruik van muziekinstrumenten. Denk bijvoorbeeld aan zangactiviteiten of begeleiding door middel van handgeklap of body-clapping.

Hetzelfde geld voor de creatieve activiteiten en de sport en spel activiteiten. De kinderen reageren doorgaans erg positief op zulke activiteiten, maar de benodigdheden zijn vaak niet voorhanden in de school. Mocht je het leuk vinden om bijvoorbeeld armbandjes te maken, neem dan zelf de benodigdheden mee of schaf deze aan in Kathmandu. Ook bijvoorbeeld een voetbal of handbal is meer dan welkom.

Het is niet verplicht om een donatie aan de school te geven, maar als je een donatie wilt maken dan kun je ter plekke spullen aanschaffen die de kinderen en de school ten goede komen. Of spullen meenemen om uit te delen en/of te gebruiken in je project.

Voorbeeld van een werkdag

Zondag tot en met donderdag zijn volledige werkdagen. Vrijdag werk je een halve werkdag. Zaterdag weekend.

Werktijden

Vrijwilligers werken 6 uur per dag.

Je werkt van 10:00 t/m 16:00 uur

De pauze is van 13:30 t/m 14:00 uur

(Ook moet je rekening houden met het voorbereiden van de les voor de volgende dag +/- 45 min)

Andere collega’s / met wie werk je samen

Op de Basis School kunnen minimaal 1 tot maximal 6 vrijwilligers tegelijkertijd deelnemen. Als vrijwilliger wordt altijd begeleid door de leerkrachten en het hoofd van de school.

Gesproken taal op het project

De meeste leerkrachten spreken Engels. Maar het Engels van de kinderen is (nog) niet van een hoog niveau. Het Engels van de contactpersoon is goed.

Vakantie periodes

De school is elke zaterdag gesloten. En is gesloten tijdens de volgende vakantieperioden;

 • May 15 local holiday from the government. It’s a Republic day of Nepal
 • July 21 till  31 there is Nepalese dashain festival. Nepalese people indulge in the biggest festival of the year.
 • August 15 till 17 August, its hindu festival call as Tihar and put tika by sister and brother
 •  Oct 18 upto oct 24 dasain festival holiday.
 • 14 dec exam preparation.
 •  Dec 30 ,dec 31 upto Jan 29 winter vacation.
 • Mar 4 shivaratri festival.
 • Mar 8 womens day.
 • Apr 5 ghoda jatra festival.
Kosten

Kosten

 • € 385,- Deelname kosten (éénmalig)
 • € 110,- euro per week
 • € 50,- ophaalservice

Inbegrepen in de prijs:

 • Het verblijf in de homestay
 • Gratis WIFI
 • Dagelijks transport van en naar het project
 • 24/7 support van onze coordinator ter plaatse

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Vlucht, vaccinaties, visum, VOG
 • Maaltijden (+/- 1,10 per maaltijd).
 • Ophaalservice vanaf het vliegveld
 • Annuleringsverzekering, reizen, bagage en ongevallenverzekering;
 • Persoonlijke reizen tijdens je vrije tijd
 • Persoonlijke uitgaven zoals: souvenirs, drankjes, entreegelden, medicijnen, etc.
Profiel vrijwilliger

Profiel vrijwilliger

Om het vrijwilligerswerk tot een succes te maken is het belangrijk dat de vrijwilliger in staat is om zelf een lesprogramma vorm te geven en voor te bereiden. Dit vraagt om zelfstandigheid en creativiteit. De vrijwilliger kan te allen tijde begeleiding vragen aan een leerkracht, maar door het tekort aan leerkrachten wordt gevraagd om zoveel mogelijk zelf voor te bereiden.
Ook wordt er van de vrijwilliger gevraagd bereid te zijn om zelf de benodigde materialen mee te nemen of aan te schaffen in Kathmandu. Omdat je in een school werkt is het natuurlijk belangrijk dat je affiniteit hebt met kinderen.

Accommodatie

Het verblijf

De vrijwilliger slaapt in de Nagarjun Homestay. Deze homestay wordt gerund door mw. Bimala, het schoolhoofd van de basisschool. De Homestay ligt op 20 minuten wandelen van de school. In de homestay wordt je ontvangen met de Nepalese vriendelijkheid en maak je deel uit van het gezin en gezinsleven. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen met het voorbereiden van de maaltijd en kunt je Nepalees oefenen met de familie.

Al het eten in dat in de homestay wordt aangeboden is organisch. Het meeste wordt verbouwd op hun eigen farm. Verder biedt de homestay gratis wifi, warm en koud water, een westers toilet, laundry service en zijn er twee mountainbikes aanwezig die gratis gebruikt kunnen worden om Kathmandu te verkennen.

vrijwilligershuis Kathmandu

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

De Nagarjun homestay ligt op 20 minuten lopen van de school. Vrijwilligers kunnen de school te voet bereiken of kunnen op basis van beschikbaarheid gebruik maken van de mountainbikes die de homestay gratis uitleent.

Locatie van het project

Locatie van het project

Dit project bevindt zich in Kathmandu.


Kathmandu
Ophaalservice

Ophaalservice

De ophaalservice is inbegrepen in de totale prijs van het project. Iemand van het project staat met een bord met je naam te wachten op de luchthaven. Je kunt worden opgehaald van de enige internationale luchthaven in Nepal Tribhuvan internationale luchthaven. Als je opgehaald wilt worden van een andere locatie rondom Nepal, dan is dit vaak ook mogelijk. Maar kunnen er wel extra kosten bijkomen.

Contactpersoon

De contactpersoon 

Shreejan (oud-student van deze school) Hoewel hij zich momenteel in een prima situatie bevindt, is hij niet vergeten waar hij vandaan komt, daarom wil hij de studenten van de school ondersteunen om hun carrière te verbeteren.

De andere reden voor liefde voor deze School is dat zijn moeder Bimala al twintig jaar op deze school lesgeeft en nu het hoofd van de school is. Sheerjan is van mening dat de enige manier om Nepal te veranderen, is door het onderwijs van de jeugd. En omdat de regeringsscholen niet over de leraren en facaliteiten beschikken zijn vrijwilligers erg welkom.

Akkelien basisschool Nepal

De organisatie Vrijwillig Wereldwijd is erg behulpzaam, goed bereikbaar en proberen zo snel mogelijk al je vragen te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de contactpersoon in Nepal.

Akkelien basisschool NepalLees hier haar ervaring

Alle projecten in Nepal

women empowerment project Nepal

Dit geweldige project werd opgericht om een ​​veilige plek te creëren voor vrouwen en hun kinderen om hun dromen te ontdekken en hun vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze een betaalde baan kunnen krijgen of een eigen bedrijf kunnen starten. Het is een eenjarig woonprogramma waar vrouwen waarden …

 • vanaf 3 weken
 • 18+
 • Guesthouse
 • Nepal
 • € +/- 110, - / per week

Basisschool Kathmandu

Het doel van de school is om gelijkwaardig onderwijs te bieden zodat ook kinderen van lagere kasten en armoedige families een eerlijke kans krijgen om zich te ontwikkelen. En zich voor te bereiden op het voortgezet onderwijs.
In plaats van …

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Nepal
 • € 110, - / per week

Marièlle de Meulemeester vrijwilliger Nepal

Vrijwillig Wereldwijd heeft mij geholpen een droom in vervulling te laten gaan!

Marièlle de Meulemeester vrijwilliger NepalLees hier haar ervaring