Dagopvang / kleuterschool
 • vanaf 3 weken
 • 18+
 • vrijwilligershuis
 • Tanzania
€ 120, - p/w Direct aanmelden Vrijblijvend informatiegesprek
Project omschrijving

Over het project

Dit project behuist een dagopvang en kleuterschool voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Veel kinderen blijven op latere leeftijd thuis van school door armoede thuis, de afstand tussen huis en school, huiselijk geweld of omdat ze moeten werken voor het gezin. Dit project probeert om deze kinderen en hun ouders op jonge leeftijd bewust te maken van het belang van educatie en scholing bij jonge kinderen. Door ze op jonge leeftijd te leren dat school niet alleen leuk kan zijn maar vooral ook nuttig, hoopt het project dat deze kinderen niet uit school vallen en hun leven lang blijven leren en ontwikkelen. De missie van dit project is om op lange termijn de kwaliteit van leven van kinderen Tanzania te verbeteren.

Werkzaamheden

Op dit project kun je met veel verschillende dingen bezig zijn die gericht zijn op baby’s, kleuters en peuters. Denk hierbij aan creatieve onderdelen zoals knutselen, zingen, muziek & dans maar ook life skills zoals hygiene, milieu, cultuur en het uiten van emoties.

Voorbeeld van een werkdag

Het programma kan verschillen per dag en per project maar hieronder staat een typische werkdag beschreven.

 • 7.00u Ontbijt
 • 8.00u Vertrek naar het project waar je de dag begint en aan de slag gaat met de kinderen.
 • 10.00u Theepauze.
 • 10.00u – 12.00u Na de pauze is er ruimte voor meer diepgang en kun je aan de slag met kleine lesjes of spelenderwijs dingen leren aan kinderen
 • 14.00u -17.00u De werkdag zit er op en tussen 14.00u en 17.00u komen de ouders de kinderen weer ophalen. Je kunt in deze tijd kennis maken met de ouders en in gesprek gaan, ook docenten zullen dit doen. Daarnaast wordt er geluncht in de middag.
 • 18.00u Vanaf 18.00u zit je dag er officieel en ben je vrij om je tijd in te delen. Je kan de stad in, boodschappen doen of samen met andere vrijwilligers koken. Of allemaal

Werktijden

Van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur

Andere collega’s / met wie werk je samen

Mama Vicky is de leidster. Daarnaast zijn er een zevental docenten en andere medewerkers die helpen op de nabijgelegen school en de vrijwilligers ondersteunen bij hun werkzaamheden. Er zijn twee moeders die dagelijks zorgen voor de maaltijden voor de kinderen.

Gesproken taal op het project

Engels en Swahili. De meeste Tanzaniaanse volwassenen verstaan het Engels, maar kunnen het niet zo goed spreken. De kinderen spreken niet allemaal Engels maar de vaste mensen die zich bezig houden  met dit project kunnen helpen met de communicatie.

Profiel vrijwilliger

Heb je een opleiding in verpleegkunde, pedagogiek, (kinder)psychologie, onderwijs of een andere gerelateerde (sociale) opleiding waarmee je iets extra’s kunt toevoegen aan dit project? Dan ben jij meer dan van harte welkom om jouw kennis te delen met je collega’s op dit project, de kinderen en de ouders.

Verder moet je Engels spreken, aanpassingsvermogen hebben, initiatiefrijk, creatief en zelfstandig kunnen werken en geen problemen hebben met primitieve omstandigheden.

Vakantie periodes

Vrijwilligers zijn het hele jaar welkom. Er zijn meestal wat meer vrijwilligers in de zomer van eind mei tot eind oktober.

Kosten

Kosten

 • € 385,- Deelname kosten (éénmalig)
 • € 120,- kosten ter plaatse p/w
 • € 58,- ophaalservice inclusief busticket en hotelovernachting in Dar es salaam.

Inbegrepen in de prijs:

 • Informatiepakket met informatie over de cultuur en gewoonten, voorbereidingen, regelen van een visum, geldzaken en een meeneem lijst.
 • Een voorbereidingstraining.
 • Ophaalservice.
 • Hulp bij het verlengen van je visum.
 • Introductie dagen.
 • Begeleiding  gedurende je gehele verblijf.
 • Inwoning  in de dormitory.
 • Vervoer

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Vliegticket
 • Vaccinaties
 • Visum
 • VOG
 • Maaltijden (+/-  € 35,- per week)
 • Reisverzekering
Accommodatie

Het verblijf

In het vrijwilligershuis hebben we een keuken waar vrijwilligers hun eigen eten kunnen klaarmaken dat op de markt is gekocht, Ook kan onze dienstmeid (Dada) iets voor je koken. We hebben een koelkast en voldoende keukengerei. Vrijwilligers kunnen ook dineren in een van de vele nabijgelegen restaurants. Voor vrijwilligers die graag bij een gastgezinnen willen verblijven, die kunnen koken samen met het gezin, maar meestal koken de gezinnen voor vrijwilligers.

Momenteel hebben we geen WiFi, maar een simkaart kan voor minder dan een halve dollar (VS) worden gekocht en onbeperkt internet (4G) kan worden toegevoegd, wat minder dan 4 dollar (US) per week kost en ongeveer $ 15 (VS ) per maand.
Er zijn aparte slaapkamers (slaapzalen) voor mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers en ze delen gemeenschappelijke ruimtes en toiletten (western styl).

Wonen is eenvoudig en stroomuitval komt veel voor in Tanzania.
De meeste landelijke huizen in de landelijke dorpen hebben geen stromend water, vooral in tijden van droogte.
Flessenwater om te drinken is overal gemakkelijk te koop.
Het wassen van je eigen kleding gebeurt met de hand door de vrijwilliger of kan tegen een kleine vergoeding door het dienstmeisje worden gedaan.
Beddengoed (kussens en lakens) wordt verstrekt, maar het wordt aanbevolen dat vrijwilligers hun eigen handdoeken en muskietennetten meenemen.

Vrijwilligershuis

Gastgezin

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

Vrijwilligers lopen van het vrijwilligershuis of het gastgezin naar het project of nemen een openbare bus (dala dala).
Als vrijwilligers deelnemen aan de meer landelijke dorpsprogramma’s in het weekend of weekdagen om het dorpsleven in Tanzania te ervaren zal dit gebeuren met de dala dala en de reis duurt dan ongeveer twee uur.

Locatie van het project

Locatie van het project

Het project is gelegen in Iringa Tanzania. Iringa is een stad in Tanzania en is de hoofdplaats van de regio Iringa.


Tanzania Iringa
Materialen aanwezig

Als er nog een plekje vrij is in je koffer kun je sport- en spelmaterialen meenemen voor de kinderen. Ook schriften, pennen, potloden zijn welkom. Houd er rekening mee dat je de meegenomen materialen aan het project doneert en zij dus bepalen waar en wanneer de kinderen ermee mogen spelen. Je kunt ook altijd ter plaatse materialen aanschaffen om de locale economie te stimuleren. Deel nooit materiaal uit aan de kinderen. Hier krijg je tijdens een training meer informatie over.

Ophaalservice

Ophaalservice

De ophaalservice kost € 58,- euro. Je word dan opgehaald van het vliegveld. Je verblijft dan 1 nacht in de hoofdstad in een hotel. De volgende dag word je naar het busstation gebracht en ga je met de bus naar Iringa. Daar word je vervolgens weer opgehaald en word je naar het vrijwilligershuis gebracht. Je kunt dan rustig even bijkomen en je spullen uitpakken en kennismaken met de andere vrijwilligers. En dan krijg je natuurlijk nog een introductie.

Contactpersoon

De contactpersoon

Ik ben Vivian en de contactpersoon. Tien jaar geleden had ik het idee om mensen die op vakantie zijn in Tanzania de mensen in mijn eigen gemeenschap te laten ontmoeten – een kwetsbare gemeenschap in de Iringa-regio. Ik vond daar mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen, zodat bezoekers het leven van de mensen konden aanraken en transformeren, en toen begon alles.

Vivian in Nederland

Vrije tijd

Vrijwilligers kunnen naar de nabijgelegen nationale parken gaan voor begeleide groepssafari’s om wilde dieren te zien zoals leeuwen, olifanten, zebra’s, wildebeasts, krokodillen, nijlpaarden, antilopen en slangen, etc. Ruaha National Park is het dichtstbijzijnde en het op een na grootste park in Afrika – 2 uur rijden van de stad – voor een overnachting safari (kamperen of lodge afhankelijk van het budget van de vrijwilligers).

Ons project kan een safari van hoge kwaliteit bieden die speciaal voor onze vrijwilligers een stuk goedkoper is .

‘S Avonds of in het weekend kunnen vrijwilligers de beroemde enorme rots beklimmen in Iringa, Gangilonga of de sprekende steen, die op een paar minuten lopen van de vrijwilligershuizen ligt. Men kan de hele Iringa-regio vanaf de top bekijken.

Andere activiteiten zijn sport (zoals voetbal / voetbal (voetballen zijn welkom), fietsen (fietsen te huur), bergwandelen, een bezoek brengen aan de nabijgelegen grotten en oude rotsschilderingen bekijken; vrijwilligers kunnen de steentijd in Isimila bezoeken, een van de meest belangrijke sites uit de steentijd ter wereld, 20 minuten met de bus (daladala).
Vrijwilligers kunnen vogels kijken (breng een verrekijker mee of ze kunnen gehuurd worden), kunnen leren hoe ze Afrikaanse sieraden en kralen kunnen maken van Maasai-stammen en andere stammen in de regio, of gewoon de stad verkennen.
Bezoeken aan een Maasai-dorp kunnen worden geregeld.
Deelnemers kunnen ook de Swahili taal leren. Klassen of privébegeleiding kunnen op verzoek worden geregeld.