Over het project
Helaas heeft dit project moeten sluiten. Maar mocht je dit een interessant project vinden kijk dan naar het project in Bulgarije. Dat is ook een geweldig initiatief waar ze op dit moment je hulp heel hard kunnen gebruiken. Hier worden vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen (voornamelijk vrouwen en kinderen). En kun je helpen hun bestaan iets dragelijker te maken.
Vluchtelingenhulp Bulgarije
Dit vluchtelingenkamp was het eerste kamp dat zich op het Griekse vasteland vestigde in 2015. Het project wordt gerund door de Griekse overheid en is een open centrum, wat betekent dat de bewoners vrij zijn om te komen en gaan. Er verblijven ongeveer 2000 vluchtelingen op het kamp waarvan ongeveer 450 kinderen. De grootste groep is afkomstig uit Syrie, Afganistan en Iran maar er zijn veel meer nationaliteiten te vinden. De Griekse autoriteiten en verschillende vrijwilligersorganisaties verzorgen hun basisbehoeften zoals veiligheid, huisvesting, voedsel en medische zorg. Maar naast deze hebben de vluchtelingen ook andere behoeften. Dagelijks worden er verschillende activiteiten aangeboden om de bewoners van het kamp te motiveren om samen te komen en zich te ontwikkelen. Maar ook om even alle narigheid te vergeten en vooruit te kijken naar de toekomst. Er zijn activiteiten voor de verschillende doelgroepen op het kamp. Denk aan sport en spel, cultuur, workshops, educatie, handwerken, social skills en nog veel meer. Samen met een groep nationale en internationale vrijwilligers help je met het verbeteren van de leefomstandigheden en het draaiende houden van alle activiteiten voor de vluchtelingen en migranten die op dit kamp in Athene verblijven.
Het belangrijkste doel van het project is om een sterk saamhorigheidsgevoel te creëren. De filosofie hierachter is betrokkenheid en motivatie van de vluchtelingen door het zoeken van hun actieve participatie in alle verschillende activiteiten en processen. Vluchtelingen zouden de mogelijkheid moeten hebben om bij te dragen aan het opbouwen van hun eigen en nieuwe gemeenschap. Hierdoor zullen ze op een productieve en aangename manier hun leefomstandigheden verbeteren. Op deze manier zullen ze zichzelf gerespecteerd en geïntegreerd voelen waardoor ze comfortabel en trots zullen zijn om hier te wonen.
Werkzaamheden
Elke dag zijn er verschillende soorten activiteiten georganiseerd waar de bewoners van het kamp, jong en oud, aan mee kunnen doen. Om dit activiteitenprogramma draaiende te houden, zijn er mensen nodig. Met jouw kennis, motivatie, energie en enthousiasme kun je ervoor zorgen dat deze activiteiten elke dag weer een feestje zijn. Je kunt je iedere dag inschrijven voor een bepaalde activiteit om aan mee te helpen. Naast het diverse scala aan bezigheden zijn er shifts in het uitdelen van kleding en voedsel. Hier werkt iedere vrijwilliger aan mee.
Voorbeeld van een werkdag
Elke dag start om 13.30 met een bijeenkomst voor de vrijwilligers. De dag wordt besproken en de taken worden verdeeld onder het team. De prioriteit gaat naar de twee dagelijks terugkerende taken: het verdelen van voedsel en kleding. Deze shifts rouleren tussen alle vrijwilligers. Voor de andere activiteiten kun je jezelf opgeven om aan mee te helpen. In de tussentijd is er natuulijk tijd om te rusten en te eten. Het programma eindigt om 21.00u en na de afsluiting van de dag ben je als vrijwilliger om ongeveer 21.30u klaar met werken.
Zie het schema hieronder om een indruk te krijgen van een gemiddelde werkdag (in dit geval een dinsdag)
13.30 – Dagelijks overleg
14.00-16.00 – Eerste kledingshift / Little School / Fietsenworkshop
15.00-16.00 – Voetbal
16.00-18.00 – Handenarbeid (voor kids) / Yoga / tweede kledingshift
17.00-18.00 – Naaiworkshop
18.00-20.00 – derde kledingshift / Kleiworkshop
19.00-20.00 – Zumba
20.00-21.00 – Huiswerkclub
Werktijden
Je start de dag om 13.30u en eindigt om 21.30u. Je werkt in principe vijf dagen in de week. Zondag is je vrije dag in de week. De andere kun je in overleg met Andreas plannen.
Andere collega’s / met wie werk je samen
Je werkt samen met vrijwilligers met verschillende nationaliteiten.
Gesproken taal op het project
De meest gesproken talen op het project zijn Arabisch en Farsi. Het is dan ook aan te raden om een aantal woorden in deze talen je eigen te maken. Op het project worden taallessen Arabisch gegeven die je kunt volgen. De projectleider kunnen je in contact brengen met vluchtelingen die goed Engels spreken en je kunnen helpen met vertalen. En natuurlijk kun je gebruik maken van diverse apps op je telefoon om goed te communiceren met de bewoners.
Profiel vrijwilliger
Om te kunnen werken op dit heb je geen specifieke achtergrond nodig. Natuurlijk is het belangrijk dat je begaan bent met de vluchtelingen, empathisch en respectvol bent en dat je enthousiast en gemotiveerd bent om jouw steentje bij te dragen aan het project. Openstaan voor anderen en hun cultuur is op dit project noodzakelijk. Het zal regelmatig voorkomen dat je de meest hartverscheurende verhalen hoort. Verder moet je voor dit project minimaal 18 jaar oud zijn en lichamelijk en geestelijk gezond zijn, de Engelse taal beheersen, aanpassingsvermogen hebben en initiatiefrijk en zelfstandig zijn.
Het project is altijd op zoek naar vrijwilligers met de volgende vaardigheden:
- TEFL docenten
- Yoga docenten
- Dans docenten
- Kunstdocenten
- Sportinstructeur
Vakantie periodes
Dit project is het gehele jaar beschikbaar. Voor dit project zijn we op zoek naar mensen die zich voor minimaal drie weken willen inzetten. In de zomerperiode (juni, juli en augustus) voor minimaal vier weken.
let op: Dit project moet waarschijnlijk sluiten op 30-05-2022 en zal dus vanaf 3 weken voor die datum geen vrijwilligers kunnen accepteren.