Project omschrijving

Over het project

Sinds 2012 is dit project actief betrokken bij natuurbehoud en onderzoek op het Griekse eiland Kefalonia. Tijdens het beschermen van de zee schildpadden, hebben ze de veranderingen in strandprofielen in de loop van de tijd gevolgd als gevolg van antropogene en milieu-effecten. Aangezien zeeschildpadden deel uitmaken van zowel kust- als mariene ecosystemen, hebben ze hun onderzoek nu uitgebreid tot de studie van de beschermde Posidonia oceanica zeegrasvelden en de zandduinsystemen, gecategoriseerd als kwetsbaar op de Rode Lijst. Naast het feit dat deze ecosystemen belangrijk zijn voor het nestelen en foerageren van bedreigde zeeschildpadden, zijn ze: belangrijke biomarkers voor klimaatverandering, en nog veel meer.

Neem deel aan dit prachtige Marine and Coastal Conservation Programma om de grote zeegrasweiden van Posidonia en zandduin systemen te helpen beschermenen die te vinden zijn rond het prachtige eiland Kefalonia in Griekenland. Je krijgt onderzoekervaring, ontdekt alle mariene organismen die gedijen in het beschermde Posidonia en verken de zandduinen en hun cruciale rol in de klimaatverandering.

Het programma loopt van juni t/m september en de startdagen zijn elke tweede donderdag tot en met september. Vrijwilligers zullen worden betrokken bij hands-on onderzoek dit onderzoek is professioneel en gebruikt een standaard zodat resultaten  wetenschappelijk kunnen worden aangetoond en worden gebruikt. Door met anderen samen te werken tijdens hun tijd, zullen ze voortbouwen op hun teamwork en leiderschapsvaardigheden. Ze zullen begrijpen hoe belangrijk het is om de ecosystemen van duinen en Posidonia te beschermen. Bovendien krijgt je een beter begrip van de huidige klimaatproblemen en de impact die deze kunnen hebben op zowel mariene als terrestrische omgevingen.

Vrijwilligers zullen het grootste deel van hun tijd verdelen tussen het verkennen van de Posidonia-weiden en het begrijpen van de uitgestrekte duinsystemen. Tijdens het onderzoeken van beide gebieden zullen vrijwilligers onderzoeken wat er leeft in de systemen, het creëren van topografieën en het begrijpen van de druk waarmee beide ecosystemen worden geconfronteerd.

Daarnaast gaan vrijwilligers zich inzetten om houd de stranden van Kefalonia vrij van afval en puin, en neem deel aan drone-onderzoeken en bekijk de beelden zodra de vlucht is voltooid. Er zal elke dag en de meeste avonden vrije tijd zijn waar vrijwilligers kunnen ontspannen of deelnemen aan diverse activiteiten waaronder film- en quizavonden. Er zullen twee vrije dagen per week zijn.

* let op! Dit project zit snel vol. Daarom is het handig om dit op tijd vast te leggen.

Werkzaamheden

Ons programma bestudeert de Posidonia oceanica zeegrasweiden en de zandduinen langs het zuidoosten van Kefalonia. Onze focus ligt op de kust en de nearshore mariene zone van het Mounda-schiereiland. Zeegrasweiden zijn een grotere koolstofput dan het regenwoud en spelen een cruciale rol bij het tegengaan van klimaatverandering. Zij vormen een belangrijk ecosysteem en bieden leefgebieden en kraamkamers voor veel zeedieren en andere organismen. Zandduinen en hun vegetatie vormen een dynamische barrière tussen zee en land en een gespecialiseerd ecosysteem dat wordt beïnvloed door ontwikkeling en versnelde erosie.

Met een drone worden op gezette tijden de kust- en mariene studiegebieden in kaart gebracht. Vrijwilligers hoeven geen drone-vaardigheden te hebben, maar krijgen wel een kans om enkele van de nieuwste toepassingen van drones voor milieuwetenschap te leren. Onderzoeken boven de zee zullen helpen bij het lokaliseren van zeegrasweiden en het plannen van snorkelonderzoeken. Op de kust zullen zandduinen worden onderzocht door drones om zowel topografische als driedimensionale kaarten te maken, die zullen helpen het ecosysteem te bestuderen en veranderingen te volgen.

Snorkelteams zullen het nearshore-gebied inspecteren om foto’s met geotags van de zeegrasweiden te verzamelen. Deze zullen later worden geanalyseerd om te identificeren.

De zandduinen aan de kust zullen in kaart worden gebracht en bestudeerd met strandprofiel- en soortidentificatieonderzoeken. Ook wordt gekeken naar de huidige staat van de duinen als hun trends in de tijd. De aanwezigheid van plastic en andere schadelijke factoren in zowel het mariene als het kustecosysteem zal worden geregistreerd.

Gegevens verzameld door het project zal helpen bij het creëren van een van de meest gedetailleerde datasets over de kust- en mariene ecosystemen in het gebied.

Voorbeeld van een werkdag

Hieronder krijg je een goed beeld hoe 2 weken er ongeveer uit zouden zien en wat je taken zijn.

Werktijden

Bekijk hierboven het voorbeeld schema.

Andere collega’s / met wie werk je samen

Minstens twee medewerkers die het hele jaar door werken en het overige personeel is seizoensgebonden (april-november). Vaste medewerkers coördineren beide programmalocaties, bewaken het wetenschappelijk onderzoek, helpen bij het opleiden van vrijwilligers en houden presentaties, zorgen ervoor dat vrijwilligersactiviteiten zo goed mogelijk worden uitgevoerd.

*Alle medewerkers hebben in het verleden vrijwilligerswerk gedaan bij dit project.

Gesproken taal op het project

Op het project spreek je Engels.

Profiel vrijwilliger

Vrijwilligers moeten sterke zwemmers zijn en ervaring hebben met snorkelen (tot een diepte van 8 meter). Vrijwilligers moeten 18 jaar of ouder, comfortabel fietsen op heuvelachtig terrein en wandelen/fietsen tijdens een warme dag. We moedigen vrijwilligers ten zeerste aan om hun eigen correct passende snorkelmaskers mee te nemen.

Vakantie periodes

Dit project is mogelijk van juni t/m september.

Kosten

Kosten

  • € 385,- Deelname kosten
  • € 170- per week (minimaal 2 weken)

Verlengen is per 2 weken.

Inbegrepen in de prijs:

  • Ophaalservice vanaf het vliegveld.
  • Het verblijf in het vrijwilligershuis
  • Gratis WIFI
  • Het gebruik van een fiets.
  • 24/7 support van onze coordinator te plaatse

Niet inbegrepen in de prijs:

  • Vlucht, vaccinaties, visum.
  • Annuleringsverzekering, reizen, bagage en ongevallenverzekering;
  • Persoonlijke reizen tijdens je vrije tijd.
  • Persoonlijke uitgaven zoals: souvenirs, drankjes, entreegelden, medicijnen, etc.
  • Maaltijden.
Accommodatie

Het verblijf

Vrijwilligers delen een appartement in een grote villa. Het is gelegen op een stuk grond vol fruit- en olijfbomen en biedt veel schaduw en een gezellige buitenbarbecue. Elke kamer biedt plaats aan maximaal 4 personen (gemengd geslacht), met een gedeelde badkamer, een kitchenette en een kleine woonkamer. De accommodatie is perfect gecentreerd tussen de twee belangrijkste gebieden die worden gecontroleerd. Het strand van het bruisende stadje Skala ligt op 2,3 km lopen en de rust van

Het strand van Mounda ligt op 1,5 km lopen.

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

Al onze activiteiten zijn gebaseerd op het project inclusief de accommodatie. We fietsen naar de stranden en worden naar Harbor Shifts in Argostoli gereden.

Locatie van het project

Locatie van het project

Kefalonia, GRIEKENLAND

Vrije tijd

Snorkelen

• Eilandtours

• Melissani-meren

• Drogorati-grotten

• Myrtos Beach (top tien strand van Europa)

• Monteer. Ainos

• Paardrijden

• Duiken

• Kajakken

• Ontspannen op het strand

• Jeeptochten

• Avontuurlijke reizen

Ophaalservice

Ophaalservice

Wij bieden vervoer op begin- en einddatum vanaf de luchthaven (EFL) in Kefalonia of op het busstation in Argostoli of Lixouri (afhankelijk van het Field Station).

Deze aankomstinformatie moeten wij minimaal twee weken voor de startdatum hebben.

We hebben geen exact tijdschema voor het ophalen, omdat we afhankelijk zijn van de aankomsttijd van de vrijwilliger, die kan veranderen als gevolg van luchtverkeer, het weer en andere onvoorziene gebeurtenissen. Er zitten vaak veel vrijwilligers op dezelfde vlucht, dus dat komt goed uit.

Contactpersoon

De contactpersoon

Chanel Comis

Mede-oprichter en programmadirecteur

Chanels wens om integraal deel uit te maken van een team dat zich toelegt op natuurbehoud en wetenschappelijk onderzoek heeft haar ertoe gebracht om sinds 2010 met zeeschildpadden te werken. Haar enthousiaste en ambitieuze houding, gecombineerd met een inherente wens om met bedreigde diersoorten te werken, heeft haar geïnspireerd om het bewustzijn te bevorderen over deze soorten en belangrijke milieukwesties. Ze ontmoet elke vrijwilliger voordat ze haar presentatie over zeeschildpaddenbiologie en natuurbehoud geeft en beantwoordt graag vragen over schildpadden en projecten.