• Het werk : In Ghana exists the possibility to combine different projects. This is not possible for all the projects and it depends on the distance between the different locations. If you would like to do this, you could ask us during an information meeting at Vrijwillig Wereldwijd!

We werken op deze projecten samen met stichting Kidz Active. De school heeft een crèche, twee kleuterklassen 6 basisschool klassen plus één computerlokaal en twee klassen voor voortgezet onderwijs. Sportlessen, onderhoud aan de school en wondverzorging zijn ook projecten waar vrijwilligers een bijdrage aan kunnen leveren. Ook zijn deze projecten goed met elkaar te combineren. Kijk hier onder voor meer informatie per project.

Lesgeven- groep 1 tot en met 6:
 • Werk:  

Help de leraren bij het lesgeven of bijles geven aan kinderen die dat nodig hebben. Je staat in principe nooit alleen voor de klas, de leraar is altijd in zijn of haar klas, (verplicht) Je kunt handenarbeid geven, maar ook sport en spel, en muziek, eigen inbreng wordt erg gewaardeerd.

 • Collega’s:

Elke klas heeft een Ghanese leraar. Er kunnen meerdere vrijwilligers tegelijkertijd op deze school werken.  

Kleuterklassen:
 • Werk:

De kinderen zijn tussen de 4 en 6 á 7  jaar, en hebben begeleiding met lezen en rekenen nodig, daarnaast met ontwikkeling en spel , maar ook hygiëne, bijv. handen wassen na toiletbezoek. De eigen taal, het Dagbanli wordt in de kleuterklassen nog gesproken,maar wel al een klein beetje in combinatie met Engels,  de leerkrachten spreken Engels. Voor de kleuterschool, heb je geduld en aandacht voor de kinderen nodig. Ook vanwege de eigen taal , het Dagbanli. Ze willen graag spelletjes doen, máár ook graag gewoon spelen, bijv. met lego.

 • Collega’s:

De kleuterklassen  hebben een Ghanese leerkracht. Er kunnen één á twee vrijwilligers tegelijkertijd in de kleuterklas werken.  

Créche:
 • Werk:

De kinderen zijn tussen de 2 en 4 jaar, en hebben begeleiding met ontwikkeling en spel nodig, maar ook hygiëne, bijv. handen wassen na toiletbezoek. De eigen taal, het Dagbanli wordt op de crèche gesproken, maar de leraressen spreken Engels. Voor de crèche heb je geduld en aandacht voor de kinderen nodig. Ook vanwege de eigen taal , het Dagbanli. Ze willen graag spelletjes doen, máár ook graag gewoon spelen, bijv. met lego.

 • Collega’s:

De crèche heeft een Ghanese lerares en een Ghanese assistente. Er kunnen één á twee vrijwilligers  tegelijkertijd op  de crèche werken.  

Computerles:
 • Werk:

Computerles geven aan de kinderen en eventueel leraren. Er zijn programma`s in de computers geïnstalleerd om de lessen te ondersteunen.

 • Collega’s:

Meestal zijn er geen leraren op dit project, en geef je zelfstandig les, in overleg met leraren haal je groepjes kinderen uit de klas. Er zijn 10 werkende computers ( 2013) Er kunnen één á twee vrijwilligers op dit project.  

Sportproject:
 • Werk:

Op de school kunnen ook sport lessen gegeven worden. Ook kunnen hier bij een toernooi andere scholen bij betrokken worden. Alles wat met sport te maken heeft op de manier dat de vrijwilliger het graag zou willen doen.

 • Collega’s:

De leraren op de scholen en, als een toernooi wordt georganiseerd, vraag je of je collega-vrijwilligers mee komen helpen op de grote dag!

Onderhoud:
 • Werk:

Op de Kidz Active school is altijd achterstallig onderhoud, zoals schilderen van gebouw of meubilair, raamsponningen herstellen, deuren repareren, TL buizen controleren en zo nodig vervangen. Klaslokalen in orde houden, het hekwerk rondom de school repareren, etc.

 • Collega’s:

Alle leerkrachten , en andere vrijwilligers.

Wond verzorging:
 • Project:

In Malshegu waar onze school staat, is er nog honger en armoede. (vandaar dat de kinderen een gratis maaltijd op onze school krijgen). Op de Kidz Active school zitten dagelijks rond de 500 kinderen, de meeste van deze kinderen wonen in een compound, er wordt in de compound nog op open vuur gekookt, dit geeft veel brandwonden. Ook lopen de meeste kinderen thuis ( thuis betekend in de compound en gewoon op straat, alleen is daar geen asfalt maar de bush) op blote voeten, wat veel wonden en ongevallen tot gevolg heeft.

 • Werk:

Het verzorgen en schoonhouden van deze wonden, wondjes. En het onderscheidt kunnen zien van een wondje wat echt een pleister of verbandje nodig heeft, of een kindje met (piepklein) wondje wat graag pleister en of verbandje wilt hebben.

 • Collega’s:

De andere vrijwilligers. Verpleegsters/gers, die in één van de klinieken gaan werken, of een EHBO: Eerste hulp bij ongelukken hebben , kunnen, mits zij dit leuk vinden, één á twee dagen in de week wondverzorging gaan doen op de Kidz Active School,( heel hard nodig) en eventueel ook op de staatsschool in Malshegu.

Vakantie project:

Project: Vakantie project ( alleen grote vakantie).

Een vakantieproject in de grote vakantie van onze school, als er veel vrijwilligers zijn, of één vrijwilliger die de hele vakantie periode blijft om de kar te trekken, dan kan er een programma worden gedaan, is al uitgewerkt, maar je kunt ook naar eigen inzicht en ideeën werken , in samenspraak uiteraard met onze leraar en manager.

Werk:

Zie bovenstaand, en het gaat om het positief bezig houden van de school kinderen, dit kan zijn door lessen te geven, dus klassen te vormen en les te geven en in de middag sport en spel of tv kijken of een sporttoernooi op zetten, offfffff, vul het maar in.

Collega`s:

Kidz Active stelt één betaalde leraar ter beschikking, plus twee kokkinnen, plus twee schoonmaaksters en onze manager van de school Sylvester. Alle kinderen die in de vakantieperiode op school komen, krijgen gewoon iedere dag hun maaltijd.

(soms is dit de reden dat ze op school komen, omdat er thuis niets te eten is).

En uiteraard de vrijwilligers die op dat moment op onze school werken.

 Dit project kan alleen in de grote vakantie periode.

Belangrijke informatie:
 • Vakantie periode

In de vakantie periode is het mogelijk om les te geven maar zijn er geen leraren. Op de Kidz Active school, zijn altijd één á twee klaslokalen geopend( zo nodig meerdere), ook zijn er altijd kinderen, minimaal 50, in de vakanties. Schoolvakantie`s van het jaar 2017/2018 zijn als volgt:

Van 15 december 2017 tot 8 januari 2018.
Van 13 april 2018 tot 7 mei 2018.
Van 28 juli 2018 tot 10 september 2018.