Project omschrijving

Over het project

Dit is echt een prachtig onderwijsproject in het noorden van Ghana. Noord Ghana is het armste deel van Ghana, waarvan Tamale de hoofdstad is. De scholingsgraad is er laag en het gevolg daarvan is dat het analfabetisme er relatief hoog is en men de Engelse taal veelal (slechts) in de basis beheerst. Vooral de kinderen uit de omliggende dorpjes gaan meestal niet naar school omdat er geen geld voor scholing is.

Een andere reden dat kinderen niet naar school gaan, is omdat ze vaak voor jongere broertjes of zusjes moeten passen of op het land moeten werken. De ouders weten vaak niet hoe belangrijk scholing is. Kidz Active heeft in samenwerking met donateurs, vrijwilligers en autochtone leerkrachten een school gebouwd en opgestart. Ook is er een crèche gebouwd zodat de oudere kinderen niet op hun jonge broertjes of zusjes hoeven te passen zodat ze toch naar school kunnen.

De school is voor de kansarme kinderen uit dorpjes rondom Tamale, en kan zo’n 550 kinderen plaatsen. Er wordt les gegeven in kleinere klassen dan in Ghana normaal is.

Je kunt op dit project op verschillende groepen aan het werk:

Lesgeven van groep 1 tot 6

Help de leerkrachten om les te geven of extra lessen te geven aan kinderen die het nodig hebben. Je staat eigenlijk nooit alleen voor de klas, de leraar is altijd in zijn of haar klas,  Je kunt handarbeid geven, maar ook sport en spel en muziek. Persoonlijke input wordt zeer op prijs gesteld. Ga je lesgeven op groep 1 t/m 6 dan geef je vooral de kinderen bijles die niet meekomen met het klassikale gedeelte. Je haalt deze kinderen dan uit de klas en gaat apart met ze zitten om te bekijken wat hun niveau is en wat ze begrijpen. Vanuit daar ga je met ze aan de slag. Op die manier proberen we de kinderen (vaak met succes) op het niveau te krijgen van de rest van de klas.

Kleuterklas

De kinderen zijn tussen de 4 en 6 tot 7 jaar oud en hebben begeleiding nodig tijdens de dagelijkse bezigheden zoals ontwikkeling en spel, maar ook hygiëne, bijvoorbeeld handen wassen nadat ze naar het toilet zijn gegaan. Ook wordt er een start gemaakt met het leren van Engels denk b.v. aan het tellen in het Engel en het alphabet. De moedertaal, de Dagbanli, wordt nog steeds gesproken in de kleuterklassen, maar een klein beetje in combinatie met Engels. De leraren spreken Engels. Voor de kleuterschool heb je geduld en aandacht nodig voor de kinderen. Ook vanwege hun eigen taal, Dagbanli. Ze vinden het leuk om spelletjes te spelen, maar spelen ook graag met bijvoorbeeld lego.

Créche

Deze kinderen zijn tussen de 2 en 4 jaar oud en hebben echt vooral begeleiding nodig bij het ontwikkelen en spelen, maar ook hygiëne. De moedertaal, Dagbanli, wordt gesproken in de kinderkamer, maar de leraren spreken Engels. Voor de crèche heb je geduld en aandacht nodig voor de kinderen. Ook vanwege hun eigen taal, Dagbanli. Ze vinden het leuk om games te spelen, maar spelen ook graag, bijvoorbeeld met lego en duplo.

Werkzaamheden

Ga je lesgeven op groep 1 t/m 6 dan geef je vooral de kinderen bijles die niet meekomen met het klassikale gedeelte. Je haalt deze kinderen dan uit de klas en gaat apart met ze zitten om te bekijken wat hun niveau is en wat ze begrijpen. Vanuit daar ga je met ze aan de slag. Op die manier proberen we de kinderen (vaak met succes) op het niveau te krijgen van de rest van de klas.

Maar ook kun je natuurlijk helpen met handarbeid, sport en spel en muziek. Persoonlijke input wordt altijd zeer op prijs gesteld.

Wil je juist graag werken op de crèche dan zijn je werkzaamheden anders omdat deze kinderen nog veel kleiner zijn en nog geen Engels spreken. De kinderen zijn tussen de 2 en 4 jaar oud en hebben begeleiding nodig bij het ontwikkelen en spelen.

Voorbeeld van een werkdag

Je werkt van maandag t/m vrijdag van 08:00 uur t/m 14:45. Afhankelijk van de doelgroep waar je mee gaat werken kan je dag er iets anders uit zien. Maar 1 ding is zeker: de kinderen zijn altijd heel enthousiast en dankbaar dat je ze helpt!

Werktijden

Je werkt van maandag t/m vrijdag van 08:00 uur t/m 14:45.

Andere collega’s / met wie werk je samen

Je bent altijd ter ondersteuning op het project aanwezig. Je staat dus nooit alleen voor de klas. Je werkt samen met vaste leerkrachten en andere vrijwilligers. Ook onze contactpersoon Sylvester is veel op de school aanwezig.

Gesproken taal op het project

De gesproken taal is Engels. Het is natuurlijk zo hoe ouder de kinderen zijn des te beter ze Engels spreken. Maar er zijn ook altijd leraren die je kunnen helpen met vertalen mocht dit nodig zijn.

Profiel vrijwilliger

Voor dit project zijn wij opzoek naar vrijwilligers die affiniteit hebben met onderwijs en de ontwikkeling van kinderen. Verder is het belangrijk dat je initiatief kunt nemen en pro-actief bent. Ook is geduld een belangrijke eigenschap als je met kinderen gaat werken.

Vakantie periodes

Dit project gaat ook door in de vakanties. De leraren hebben dan wel vakantie en zijn niet aanwezig maar de kinderen krijgen dan extra lessen. Ook organiseren we dan veel spelletjes en sportactiviteiten. Dit is altijd een erg leuke periode. Maar voor vrijwilligers of stagiaires die vooral willen lesgeven is dit niet de meest ideale periode.

De vakantie periodes zijn van:

Van midden december  tot midden januari.
Van midden april tot midden mei.
Van eind juli tot midden september.

Kosten

Kosten

Let op!! de deelnamekosten a 385 euro zijn per 15 mei 2024 vervallen en zijn nu bij de weekprijzen inbegrepen.

 • 2 weken vrijwilligerswerk: 795,-
 • 3 weken vrijwilligerswerk: 995,-
 • 150,- euro voor elke extra week.

Gemiddelde kosten (5 weken) = € 259,-

Inbegrepen in de prijs:

 • Informatiepakket met informatie over de cultuur en gewoonten in Ghana, evenals een overzicht van alle voorbereidingen die je moet treffen, inclusief informatie over verzekeringen, geldzaken en andere reistips.
 • Een voorbereidingstraining.
 • Transfer van de luchthaven naar het project, inclusief een overnachting in een hotel.
 • Transfer van het project naar de luchthaven, inclusief een overnachting in een hotel.
 • Toegang tot de online community.
 • Online kennismakingsgesprek.
 • Hulp bij je visumaanvraag.
 • Hulp bij het verlengen van je visum (indien nodig).
 • Hulp bij het boeken van je ticket (op aanvraag).
 • Introductie ter plaatse.
 • Begeleiding gedurende je gehele verblijf, zowel ter plaatse als in Nederland.
 • Inwoning en een eigen kamer bij een gastgezin.
 • Drie maaltijden per dag.
 • Certificaat (goed voor je CV).
 • De mogelijkheid om actief te blijven in onze community.

Niet inbegrepen in de prijs:

Accommodatie

Het verblijf

In Ghana verblijf je in een gastgezin of in een eigen hutje in een traditioneel dorpje. Dit is de perfecte manier om het leven en de cultuur van Ghana te leren kennen. In het gastgezin krijg je een eigen kamer, de overige faciliteiten zoals badkamer en toilet deel je met de rest van de familie. Je krijgt drie maaltijden per dag en de familie zal er alles aan doen om jou een onvergetelijke tijd te geven. Het verblijf is wel veel primitiever dan je gewent bent in Nederland.

vrijwilligersverblijf Ghana

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

Je krijgt een fiets in Tamale waar je ook mee naar de projecten kunt, het kan soms wel erg warm zijn en daarom is het soms handiger om met een Yellow (dit is een soort tuktuk) naar het project te gaan. De meeste taxi’s kunnen lastig bij het Judah Mahama-project komen en met een Yellow is de weg makkelijker te bereiken. Dit kost ongeveer € 1,50 vanaf je gastgezin. Maar op warme dagen kan dit zeker lekker zijn.

Locatie van het project

Locatie van het project

Dit project bevindt zich in Tamale.


Ghana
Welke materialen kan het project goed gebruiken

Materialen die het project goed kan gebruiken

Er zijn boeken, schriften en schrijfmaterialen aanwezig. Echter gaan deze erg hard en worden deze niet vast aangevuld waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Schriften, lesmaterialen, spel- en knutselspullen komen altijd erg goed van pas. Overleg van te voren altijd met de contactpersonen over de mogelijkheden.

Ophaalservice

Ophaalservice

In Ghana word je opgehaald door onze ophaalservice in Accra. Jennifer zal op het vliegveld klaar staan  met een bordje met je naam. En ze zal je natuurlijk heel vriendelijk ontvangen. Je verblijft 1 nacht in Accra en ze zal een bus of vliegticket voor je regelen naar Tamale. In Tamale word je opgehaald door onze contactpersoon Sylvester.

Ook de terug weg regelen we voor je. En heb je weer een overnachting bij Jennifer zodat je de volgende dag met genoeg energie weer naar huis kunt gaan.

De contactpersoon

De contactpersoon

Sylvester is de contactpersoon in Ghana.

Vrije tijd

Vrije tijd

Onze contactpersoon kan je helpen met het organiseren van tripjes in je vrije tijd. Hij heeft altijd voldoende tips voor je! Zo kun je bijvoorbeeld Mole nationaal park bezoeken in een weekend of naar een waterval gaan.

Mirte in Ghana

Het land van de mooie bomen, lachende mensen, dansende mensen, van de waterzakjes. Je moet het meemaken om de echte cultuur te voelen, het is geweldig!

Sofie vrijwilliger Ghana

De begeleiding en ondersteuning die zij je bieden in Ghana én in Nederland, geeft je een gevoel van veiligheid, zekerheid, vertrouwen en warmte!

Sofie vrijwilliger GhanaLees hier haar ervaring

Alle projecten in Ghana

Kidz Active School: onderwijs, kleuterschool en crèche

Dit is echt een prachtig onderwijs project in het noorden van Ghana. Noord Ghana is het armste deel van Ghana, waarvan Tamale de hoofdstad is. De scholingsgraad is er laag, het gevolg daarvan is dat het analfabetisme er relatief hoog is en het aantal mensen dat engels spreekt beperkt is.

 • vanaf 2 weken
 • 17 +
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 259, - per week

Yumba speciale school voor kinderen met een geestelijke beperking

Op Yumba zijn ongeveer 170 kinderen in de leeftijd van 6 tot 20 jaar met geestelijke beperkingen. Deze kinderen worden op school, naast vakken als engelse taal en rekenen, alledaagse vaardigheden bijgebracht. Je kunt dan denken aan onderwerpen als koken, wassen en aankleden, tanden poetsen, schoonmaken, communicatie en autowassen.

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 259,- per week

Klus- en onderhoudproject

Ben jij handig en houd je van klussen? Dan zijn wij op zoek naar jou! De stichting Kidz Active heeft een geweldige school neergezet in een dorpje net buiten Tamale. Maar een gebouw heeft veel onderhoud nodig, zeker in Ghana. Al snel moeten deuren en ramen weer goed gehangen worden …

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 259,- per week

Sportproject Ghana

Heb jij interesse in sport? Dan is dit echt een geweldig project! We zijn altijd opzoek naar vrijwilligers / stagiaires die sport willen geven op onze school in Ghana. Het mooie van sport geven in Ghana is dat de kinderen altijd heel erg enthousiast zijn.

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 259,- per week

Medische projecten in Ghana

Ziekenhuis met vele afdelingen waar goed gewerkt wordt, maar waar een chronisch tekort is aan medewerkers.
Er is een bevallingsafdeling, een kinderafdeling, een zieken afdeling een oog kliniek, de operatie …

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 259,- per week

Lesgeven tienermeisjes Judah Mahama

Op Judah Mahama zijn ruim 30 tienermeisjes in opleiding tot naaister. Ieder met een eigen verleden en vaak een heftig verhaal. Allemaal verschillend maar 1 ding gemeen: ze krijgen op judah mahama een opleiding die hen een toekomst bied waar ze nooit van hadden durven dromen.

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 259,- per week

Micro Kredieten Ghana

Een project dat is opgezet door Kidz Active Foundation om de economische onafhankelijkheid van vrouwen in en om Tamale te stimuleren. De vrouwen krijgen leningen om hun eigen bedrijfje op te kunnen zetten of uit te breiden. Let op: Ook een…

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 259,- per week

media / marketing (stage) opdracht in het buitenland

Algemene omschrijving van de opdracht: Vooral video is een communicatiemiddel wat onze doelgroep erg aanspreekt. We willen constant de toekomstige vrijwilliger/stagiaire goed informeren: wat doen wij? Hoe gaat het in …

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • 2 opties
 • Opties
 • vanaf 200,- per week

Caroline Robberechts vrijwilliger Ghana

Door in Afrika gewerkt te hebben, besef ik nu eens zo hard hoe druk wij ons in Europa soms maken om pietluttigheden. Wij mogen oprecht dankbaar zijn voor alles wat we zomaar in onze schoot geworpen krijgen.

Caroline Robberechts vrijwilliger GhanaLees hier haar ervaring
Boudewijn bouwproject in Ghana

Ik wilde reizen, een andere cultuur meemaken, meer van de wereld zien maar wel iets te doen hebben en mogelijk nog iets toevoegen. Ook voor mijn cv moest het een toevoeging zijn en natuurlijk is vrijwilligerswerk dat.

Boudewijn bouwproject in GhanaLees hier zijn ervaring