Project omschrijving

Over het project

Jonge kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en hebben behoe8e om te spelen en plezier te maken. Door kinderen genoeg aandacht te geven en ze hierin te stimuleren draag je bij aan hun positieve ontwikkeling. Op een kinderopvang hebben kinderjuffen hun handen vol aan alle kinderen waar ze op moeten passen. Als je hier graag in zou willen bijdragen, dan biedt het project op de kinderopvang de Schildpadjes in Paramaribo een unieke kans. Hier word je door de jonge kinderen met open armen ontvangen en willen ze graag leuke activiteiten met je doen. Op deze kinderopvang werk je met baby’s, peuters en basisschoolkinderen.

Je bouwt een band op met de kinderen en leert ook nog eens een nieuwe cultuur kennen. De bevolking van Suriname bestaat uit een mix van veel verschillende bevolkingsgroepen. Dit brengt diverse geloven en gewoontes met zich mee. Deze culturen leven hier in harmonie samen. Ook de Nederlandse cultuur is merkbaar in Suriname. Er wordt ook Nederlands gesproken en veel Surinamers hebben familie en vrienden die in Nederland wonen. Dus ondanks dat je aan de andere kant van de wereld zit, krijg je hier toch een klein beetje het gevoel dat je thuis bent.

Voorbeeld van een werkdag

In de ochtend start je de dag rustig samen met de jongste kinderen van de dagopvang. De andere kinderen hebben namelijk nog les op de basisschool. Als ontbijt, krijgen de kinderen een warme maaltijd. De jongste kinderen die nog niet zelfstandig kunnen eten mag je hierbij helpen. Ook ondersteun je de kinderjuffen door op de kinderen te leLen en leuke dingen met ze te doen. Je wordt hier erg vrij in gelaten, dus je kunt uit eigen inititief leuke activiteiten met de kinderen doen. Je kunt bijvoorbeeld de kinderen voorlezen, spelletjes met ze doen of tekenen.

In de loop van de dag haal je de volgende groep kinderen van school. De school zit in de buurt van de dagopvang. Bij de kinderopvang zit een speeltuin waar de kinderen zich kunnen uitleven. Het is de bedoeling dat je op de kinderen let en als je het leuk vindt kun je ook hier spelletjes bedenken om met de kinderen te doen.

Als laatste komen de oudste groep kinderen van de basisschool naar de kinderdagopvang. Je hoeft ze niet op te halen, omdat ze zelfstandig naar de opvang mogen lopen. Ook deze groep is erg enthousiast om met je te spelen en meer over je te weten te komen.

Werktijden

In Suriname beginnen de werktijden over het algemeen eerder dan in Nederland. Op de kinderopvang beginnen de kinderjuffen om 7:00 en werken ze 7 tot 8 uur op een dag. De andere groep start rond de middag en werkt tussen de 5 en 6 uur. In de loop van de middag wordt het erg warm in Suriname, daarom is de middagdienst wat korter. Je zult waarschijnlijk ook wel merken dat werken in de hitte wat meer energie kost dan in Nederland. Dus koud zul je het niet hebben in Suriname!

Je kunt als vrijwilliger overleggen welke tijden je het liefst werkt. Vaak kiezen vrijwilligers ervoor om van maandag tot en met donderdag te werken. Op vrijdag worden er namelijk vaak tours naar het binnenland georganiseerd. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een tour of een andere bezigheid op een van de werkdagen valt. Het is geen probleem om dan een keer niet aanwezig te zijn op de

opvang. Als je dit maar van tevoren communiceert naar de kinderjuffen op de opvang. Je krijgt op dit project dus genoeg ruimte om het land te ontdekken en andere leuke dingen hiernaast te ondernemen!

Andere collega’s / met wie werk je samen

In de loop van de dag wisselt het welke kinderjuffen aanwezig zijn. Meestal zijn er vier of vijf andere kinderjuffen. In de ochtend zijn er drie kinderjuffen aanwezig en in de middag komen er twee groepsleidsters bij. En natuurlijk kunnen er ook andere vrijwilligers zijn.

Gesproken taal op het project

In Suriname spreken ze ook Nederlands.

Profiel vrijwilliger

Wanneer je wilt werken aan dit project moet je minimaal zestien jaar zijn. Je hebt geen specifieke achtergrond nodig. Wel is het belangrijk dat je affiniteit hebt met kinderen. Het werken met kinderen vergt veel energie en geduld. Wanneer je energiek bent en kinderen van verschillende leeftijden kunt entertainen dan kan dit project erg geschikt zijn.

Je hoeft niet alleen als vrijwilliger te werken op dit project. Er worden ook stage plekken aangeboden op de kinderdagopvang. Wanneer je stage wilt lopen dan heb je een specifieke specialisatie nodig. Je wordt beoordeeld naar de vereisten van de opleiding die je volgt.

Vakantie periodes

Het project is vrijwel altijd beschikbaar. In de vakantie periode is er namelijk nog behoefte aan opvang voor de kinderen. Alleen op Nationale feestdagen is de kinderopvang gesloten.

Dit zijn de nationale feestdagen in Suriname:

Nieuwsjaarsdag 1 januari
Chinees Nieuwjaar 25 januari
Dag van de Revolutie 25 februari Holi Phagwa 9 maart
Goede vrijdag 10 april
Tweede paasdag 13 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Idul Fitr (suikerfeest) 24 mei
Keti Koti (Dag der Vrijheden) 1 juli Idul Adah (hindoe feestdag) 31 juli Dag der Inheemsen 9 aug
Dag der Marrons 10 oktober
Divali (lichtjes feest) 14 november Onafhankelijkheidsdag 25 november Eerste Kerstdag 25 december Tweede Kerstdag 26 december

Het is erg leuk om een feestdag zoals Holi Paghwa mee te maken. Dit is een Hindoestaans feest, waar ze de overwinning vieren van het goede op het kwade. Iedereen in de stad viert feest en gooit gekleurd poeder op elkaar. Dit heb ik samen met de kinderen op de opvang gevierd. Daarom kun je op sommige foto’s gekleurde gezichten zien.

Kosten

Kosten

  • €385,- eenmalige deelnamekosten die je betaalt aan Vrijwillig Wereldwijd. Hiervoor mag je 1 jaar zoveel projecten aandoen als je wilt in verschillende landen. Het jaar start pas bij aankomst van je eerste bestemming.
  • € 115,- kosten ter plaatse p/w
  • € 30,- ophaalservice
  • € 25,- introductie Paramaribo

Inbegrepen in de prijs:

  • Informatiepakket met informatie over de cultuur en gewoonten, voorbereidingen, regelen van een visum, geldzaken en een meeneem lijst.
  • Een voorbereidingstraining.
  • Hulp bij het verlengen van je visum.
  • Introductie dag.
  • Begeleiding  gedurende je gehele verblijf.
  • Inwoning  in het vrijwilligershuis.

Niet inbegrepen in de prijs:

Accommodatie

Het verblijf

Het vrijwilligershuis is goed beveiligd, beschikt over WI-FI een wasruimte, een kookruimte een zwembad en gezamelijke ruimten ter ontspanning. De kamers beschikken over Air conditioning, een kleding kast, twee persoons bed. Er zijn badkamers en toiletten aanwezig met koud en warm water. Niet alle kamers beschikken over een eigen bad en toilet. Kamers worden niet gedeeld maar wel op verzoek van  de vrijwilligers. Het vrijwilligershuis beschikt over een huishoudster.

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

Vrijwilligers gaan op de fiets of openbaar vervoer.

Locatie van het project

Locatie van het project

In de hoofdstad (Paramaribo). Ongeveer 20 minuten verwijderd van het vrijwilligershuis.


Suriname
Materialen aanwezig

Sommige projekten beschikken over voldoende materiaal waarmee de vrijwilliger aan de slag kan. Helaas hebben de meeste projekten geen materiaal.  Op verzoek kan er  bij de contact persoon materiaal in bruikleen gevraagd worden. De vrijwilligers zijn vrij om materiaal mee te nemen. Dit uit vrije wil is niet verplicht.

Ophaalservice

Ophaalservice

Wij maken gebruik van een vaste betrouwbare Taxi (chauffeur ) Service waar wij vaste afspraken mee hebben. Naam en vluchtnummer worden vooraf door gegeven. Wij zijn wel voortdurend in telefonisch contact met de Taxi Service. Vrijwilligers komen aan op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven (Zanderij).

Contactpersoon

De contactpersoon

Rita is de contactpersoon in Suriname. Een gedreven vrouw van 57 jaar met de volgende eigenschappen geduldig, betrouwbaar, warmhartig, liefdevol, volhardend, vastberaden, vreedzaam en houdt van veiligheid. Ze is moeder van twee volwassen zonen.

Haar discipline is financieel adminstratief, maar thans werkt zij als poli-assistant in een ziekenhuis op de afdeling endoscopie bij de MDL-arts (Maag-Darm en Lever).

Zij heeft in haar vrije tijd een leesbevorderingscentrum waar ze jongeren begeleidt met o.a. huiswerkbegeleiding en nog veel meer……  Daarnaast is zij ook contact persoon van Vrijwillig Wereldwijd.

Kort gezegd: Een zeer dynamische vrouw met een sterke wilskracht, doelgericht en toewijding.

Vrije tijd

Naast het vrijwilligerswerk kun je in je vrije tijd nog genoeg andere dingen doen in Suriname. Wil je graag de prachtige natuur en diersoorten ontdekken, kennismaken met de originele bevolking van Suriname, deelnemen aan sportactiviteiten of cursussen? Dan kun je kiezen uit verschillende tours en activiteiten die wekelijks worden georganiseerd.