Project omschrijving

Over het project

Dit is een programma van het Peruaanse ministerie van onderwijs dat onderwijs verzorgt voor kinderen van drie tot zes jaar in arme buitenwijken en plattelandsgebieden, gehuisvest in kleine lokaaltjes die ieder plek bieden aan gemiddeld twintig kinderen. Het ministerie is weliswaar verantwoordelijk voor de opzet en coördinatie van het onderwijsprogramma, maar financiert het project nauwelijks. Elk schooltje moet zelf de huur en lesmaterialen betalen. Omdat de ouders vaak niet in staat zijn een bijdrage te leveren, is het programma erg afhankelijk van geldgevers én vrijwilligers.

Deze kleuterschool bevindt zich in het noorden van cusco, in de zone Chinchaysuyo. De kinderen hebben een leeftijd van 3 tot 5 jaar en leren in de klas al de beginselen van lezen en schrijven. Het is een hele arme wijk en de opvang is er om te zorgen dat de kinderen niet met hun ouders op het land hoeven te werken.

Werkzaamheden

Als vrijwilliger assisteer je bij alle lessen. Je speelt met de kinderen, ondersteunt ze met de opdrachten en geeft ze de aandacht die ze nodig hebben. De lessen die gegeven worden zijn gericht op de doelgroep dus denk hierbij aan knutselen, schrijven, lezen maar ook zingen, dansen en voorlezen. Als je zelf ideeen hebt om een les voor te bereiden, is dit in overleg altij mogelijk.

Voorbeeld van een werkdag

Na je ontbijt bij je gastgezin ga je naar de school waar de dag start om half 9. Je ontvangt de kinderen en helpt in de klassen mee met de lessen. Tijdens de pauze help je mee met de lunch die wordt verzorgd door een van de moeders. Na de pauze assisteer je weer in de lessen. Je werkdag eindigt om half 2.

Werktijden

De kleuterschool is geopend van half 9 tot half 2.

Andere collega’s / met wie werk je samen

Er zijn twee docenten aanwezig op de school die lessen aan de twee groepen verzorgen: de groep 3 tot 4-jarigen en de groep met 5-jarigen.

Gesproken taal op het project

Op dit project spreek je Spaans op een basis niveau.

Profiel vrijwilliger

Voor dit project is het belangrijk dat je het leuk vindt om met kleuters te werken. Werk- en of levenservaring kan je hierbij helpen. Daarnaast is het belangrijk dat je creatief bent en openstaat voor nieuwe ervaringen. Je hebt een voorbeeldfunctie voor de kinderen dus het is belangrijk dat je op een verantwoorde manier met de kinderen omgaat.

Vakantie periodes

Op deze school kun je aan de slag van maart tot eind december. De laatste week van jui en de eerste week van augustus is de school gesloten.

Kosten

Kosten

 • €385,- eenmalige deelnamekosten die je betaalt aan Vrijwillig Wereldwijd. Hiervoor mag je 1 jaar zoveel projecten aandoen als je wilt. Het jaar start begint pas bij aankomst van je eerste bestemming. Lees hier meer over onze kosten.
 • €110,- kosten ter plaatse per week
 • € 25,- Ophaalservice Cusco

Inbegrepen in de prijs:

 • Informatiepakket met informatie over de cultuur en gewoonten in Guatemala. Een overzicht met alle voorbereidingen die je moet treffen en informatie rondom verzekeringen, geldzaken en andere reistips.
 • Een voorbereidingstraining
 • Hulp bij het verlengen van je visum
 • Introductie dag
 • Begeleiding  gedurende je gehele verblijf, zowel ter plaatse als in Nederland
 • Inwoning en een eigen kamer in een gastgezin
 • 2 maaltijden per dag bij je gastgezin

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Vliegticket
 • Vaccinaties
 • Visum
 • VOG
 • Reisverzekering
 • Tussen €180,- en €210,- ophaalservice van het vliegveld in Lima. Inclusief overnachting met ontbijt en de binnenlandse vlucht van Lima naar Cusco
 • €25,- ophaalservice in Cusco vanaf het vliegveld naar je gastgezin
 • Eventuele Spaanse lessen
Accommodatie

Het verblijf

In Peru verblijf je in een gastgezin. Dit is de perfecte manier om het leven en de cultuur in Peru te leren kennen. Daarnaast leer je de taal extra goed spreken omdat je veel gaat oefenen. De gastgezinnen wonen in gewone huizen met alle benodigde faciliteiten; er is WiFi, warm water en je krijgt een eigen kamer. . Je hebt in het gastgezin altijd ontbijt en je kan kiezen of je wil lunchen of wil avondeten in het gastgezin. Het centrum is goed te bereiken vanuit het huis en de familie is betrokken en geïnteresseerd. . Je was kun je in de buurt van het huis doen in een wasserette.

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

De school is goed te bereiken met de bus. Er rijden bussen alle uren van de dag en het is een goedkoop en makkelijk traject.

Locatie van het project

Locatie van het project

Het project bevindt zich in het prachtige Cuzco.


peru
Welke materialen kan het project goed gebruiken

Materialen die het project goed kan gebruiken

Wil je spullen of geld inzamelen om te doneren aan het project? Dat wordt altijd enorm gewaardeerd en is vaak hard nodig. Overleg dan altijd met de contactpersoon ter plaatse hoe je dit het beste kunt aanpakken en welke spullen er het meest nodig zijn.

Ophaalservice

Ophaalservice

De ophaalservice wordt gedaan door je gastgezin. De familie wacht buiten het vliegveld, met een bordje met je naam erop. Zij ontvangen je (met open armen) en nemen je mee naar je verblijf. Vrijwillig Wereldwijd kan er ook voor zorgen dat je vanuit Lima in Cusco komt. Je wordt dan van het vliegveld in Lima opgehaald en naar een hotel in de stad gebracht. De eigenaar is een Nederlandse man, Toon. De volgende dag word je na het ontbijt teruggebracht naar het vliegveld waar je een doorvlucht neemt naar Cusco. De kosten voor deze service zitten tussen de € 180,- en € 210,-

De contactpersoon

De contactpersoon

Hola! Ik ben Erika Osorio cornejo en ik ben 49 jaar. Ik kom uit Arequipa en heb 2 dochters; Marilia 23 jaar en jinemma 21 jaar, zij wonen in Arequipa. Ik werk ondertussen al meer dan 10 jaar in Cusco als sociaal onderwijzer. Momenteel werk ik op het project espenola amantani met kinderen van verschillende leeftijden. Ik vind het belangrijk om te helpen op deze projecten, omdat de kinderen in deze arme wijken in Peru hulp nodig hebben. Dankzij vrijwilligers kunnen de kinderen hun scholing verbeteren en wordt de kans op een betere toekomst groter. Daarnaast is de uitwisseling tussen verschillende culturen en visies belangrijk voor de leraren en ouders van de kinderen.

Spaans leren in Peru

Als je de Spaanse taal nog niet (goed) machtig bent, kun je er voor kiezen om de taal ter plaatse te leren. Dit is niet alleen een heel unieke ervaring maar je leert de taal ook het beste van de locals. In Peru heb je de keuze om zowel privélessen te volgen als klassikale lessen. Wil je meer weten over de mogelijkheden en de prijzen? Kijk dan hier.

Vrije tijd

Vrije tijd

Cusco ligt in de Heilige Inca-vallei en er is dan ook meer dan genoeg te beleven en te zien in deze historische stad. Maar Peru als land heeft ook meer dan voldoende schoonheid te bieden in zowel cultuur als natuur. Loop bijvoorbeeld de incatrail met als eindbestemming de Machu Picchu of bezoek de Rainbow Mountains.

Tom verhaegh vrijwilliger Peru

De beste manier om te ontdekken hoe gaaf Peru is om er zelf naar toe te gaan en je hart te verliezen aan dit avontuurlijke land!

Tom verhaegh vrijwilliger PeruLees hier zijn ervaring

Alle projecten in Peru

Kleuteronderwijs Peru

Dit is een programma van het Peruaanse ministerie van onderwijs dat onderwijs verzorgt voor kinderen van drie tot zes jaar in arme buitenwijken en plattelandsgebieden, gehuisvest in kleine lokaaltjes die ieder plek bieden aan gemiddeld twintig kinderen. Het ministerie is weliswaar …

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Peru
 • € 110, - / per week

Lesgeven basisschool Peru

Deze school bevindt zich in het zuiden van Cusco in de zone Pillao Matao in het district San Jeronimo. San jeronimo is een van de armere districten van Cusco en in deze zone is er alleen maar een basisschool.  Veel kinderen wonen verder weg en lopen ca. 1 uur s´ochtends om op school te komen…

 • vanaf 4 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Peru
 • € 110, - / per week

Tom verhaegh vrijwilliger Peru

De beste manier om te ontdekken hoe gaaf Peru is om er zelf naar toe te gaan en je hart te verliezen aan dit avontuurlijke land!

Tom verhaegh vrijwilliger PeruLees hier zijn ervaring
Seppe Vekkeman vrijwilliger Peru

Mijn verblijf, in zowel familie als project, konden niet beter zijn. Met veel spijt moet ik afscheid nemen van beide maar ik kom zeer zeker nog terug!

Seppe Vekkeman vrijwilliger PeruLees hier zijn ervaring