Project omschrijving

Over het project

In Ghana hebben we een aantal prachtige medische projecten waar je als vrijwilliger aan de slag kunt: het ziekenhuis, een kliniek, de EHBO-post op de Kidz Active school en je kunt meehelpen met een traditionele vroedvrouw. Je kunt deze projecten combineren maar dat hoeft zeker niet; je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen in het ziekenhuis in Tamale aan de slag te gaan.

In het ziekenhuis kun je bijna op alle afdelingen meedraaien, mits in het bezit van een diploma binnen de medische wereld óf juist wanneer je nog aan het studeren bent om dit te bewerkstelligen (stage). Denk bijvoorbeeld aan de bevallingskamers, kinderafdeling, ziekenafdeling, oogkliniek, operatieafdeling/operatiekamers, röntgenonderzoek, laboratoria, kliniek voor aanstaande moeders, geboorteregeling, spoedeisende hulp, een afdeling maatschappelijk werk voor kinderen en meer. Er zijn ( bijna) altijd bevallingen: er liggen zo`n 15 vrouwen tegelijk op zaal (soms ook in de gang).

In de kliniek wordt voor de eerste opvang gezorgd voor de kinderen en (zwangere) vrouwen in de nabijgelegen dorpjes. De behandelingen die worden uitgevoerd zijn vaccinaties, medical check van zwangere vrouwen en kinderen, bevallingen, behandelen van ziektes zoals mazelen e.d. en behandeling van kleine wondjes. Op dinsdag en donderdag is de kliniek (overdag) open. Deze dagen zit de wachtkamer vol patienten en jouw hulp komt hier zeker goed van pas. De overige dagen is de kliniek gesloten. Dan gaan de verplegers naar de verder weg gelegen dorpjes, om de mensen ter plekke de nodige behandelingen te geven. Er werken hier engels sprekende verplegers en verpleegsters waarmee je dus prima kunt communiceren en samen werken

De traditionele vroedvrouw werkt op de ‘ouderwetse’ manier bij haar huis. Ze begeleidt de bevalling in een compound hut, met een gat in de vloer om het vruchtwater op te vangen. Het is een geweldige ervaring voor iemand die zelf vroedvrouw is of die een opleiding volgt en deze bijzondere manier wil van bevallen wil leren kennen.

Dit project is geschikt voor mensen met een diploma of mensen die nog bezig zijn met hun studie. Ook is dit project heel goed geschikt voor medische stagiaires.

Werkzaamheden

Je werkzaamheden hangen af van je diploma’s, studies en ervaring. En natuurlijk je eigen wensen. Alles is hier nodig: artsen, verpleegkundigen en verloskundigen. Er kan zelfs, mocht je arts zijn, een eigen spreekkamer voor je worden geregeld. Het ziekenhuis werkt onder goedkeuring van de Ghanian Health Care, (ongeveer hetzelfde als Nederlandse gezondheidszorg). We hebben ruim van te voren je diploma`s nodig om je aanmelding aan te vragen.

Voorbeeld van een werkdag

Je kunt dus meerdere medische projecten combineren. Zo kun je bijvoorbeeld maandag en dinsdag in het ziekenhuis werken, woensdag op de EHBO post van de Kidz Active school werken waar je veel dorpskinderen helpt en donderdag in de kliniek waar het dan vrouwendag is en waar je dan veel zwangere vrouwen helpt. Op vrijdag zou je dan mee kunnen draaien met de traditionele vroedvrouw.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld maar op die manier heb je een heel afwisselend programma en krijg je heel veel mee van de verscheidene medische richtingen en welke invloed de Ghanese cultuur, gebruiken en gewoonten hierop hebben.

Werktijden

Dit is natuurlijk afhankelijk van de afdelingen en of verschillende projecten. Maar gemiddeld werk je van 8:00 tot 17:00 uur.
We moedigen vrijwilligers aan om minimaal vijf uur per dag te werken. Sommige projecten zullen meer of minder aandacht nodig hebben.

Andere collega’s / met wie werk je samen

Je werkt samen met de medische staf op het project. Soms werken er ook meerdere vrijwilligers.

Gesproken taal op het project

De gesproken taal is Engels. Omdat hier mensen werken die meer scholing gehad hebben spreken ze over het algemeen redelijk Engels.

Profiel vrijwilliger

We zijn op zoek naar mensen die een medische studie hebben afgerond of juist nog bezig zijn met hun studie. En natuurlijk is dit een perfect project voor stagiaires.

Vakantie periodes

Vrijwilligers zijn het hele jaar welkom. Er zijn meestal wat meer vrijwilligers in de zomer van eind mei tot eind oktober.

Kosten

Kosten

 • €385,- eenmalige deelnamekosten die je betaalt aan Vrijwillig Wereldwijd. Hiervoor mag je 1 jaar zoveel projecten aandoen als je wilt in verschillende landen. Het jaar start pas bij aankomst van je eerste bestemming. Lees hier meer over onze kosten.
 • € 110,- kosten ter plaatse p/w (voor verblijf in een gastgezin of traditioneel gezin).
 • € 140,- (eenmalige administratie voor het ziekenhuis).
 • € 80,- ophaalservice incl. 1 overnachtingen.
 • € 20,- busticket naar Tamale

* Let op! Er moet een officiële vergunning aangevraagd worden om te werken in het ziekenhuis deze kost éénmalig € 155,-

Inbegrepen in de prijs:

 • Informatiepakket met informatie over de cultuur en gewoonten in Ghana. Een overzicht met alle voorbereidingen die je moet treffen en informatie rondom verzekeringen, geldzaken en andere reistips.
 • Een voorbereidingstraining
 • Hulp bij het verlengen van je visum
 • Introductie ter plaatse
 • Begeleiding  gedurende je gehele verblijf, zowel ter plaatse als in Nederland
 • Inwoning en een eigen kamer in een gastgezin
 • 3 maaltijden per dag.
 • Een fiets

Niet inbegrepen in de prijs:

Accommodatie

Het verblijf

In Ghana verblijf je in een gastgezin of in een eigen hutje in een traditioneel dorpje. Dit is de perfecte manier om het leven en de cultuur van Ghana te leren kennen. In het gastgezin krijg je een eigen kamer, de overige faciliteiten zoals badkamer en toilet deel je met de rest van de familie. Je krijgt drie maaltijden per dag en de familie zal er alles aan doen om jou een onvergetelijke tijd te geven. Het verblijf is wel veel primitiever dan je gewent bent in Nederland.

vrijwilligersverblijf Ghana

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

Je krijgt een fiets in Tamale waar je ook mee naar de projecten kunt, het kan soms wel erg warm zijn en daarom is het soms handiger om met een Yellow (dit is een soort tuktuk) naar het project te gaan.

Locatie van het project

Locatie van het project

De projecten bevinden zich in en rondom Tamale.


Ghana
Ophaalservice

Ophaalservice

In Ghana word je opgehaald door onze ophaalservice in Accra. Bernard zal op het vliegveld klaar staan  met een bordje met je naam. En ze zal je natuurlijk heel vriendelijk ontvangen. Je verblijft 1 nacht in Accra en ze zal een bus of vliegticket voor je regelen naar Tamale. In Tamale word je opgehaald door onze contactpersoon Sylvester. 

De contactpersoon

De contactpersoon

Sylvester is de contactpersoon in Ghana.

Vrije tijd

Vrije tijd

Onze contactpersoon kan je helpen met het organiseren van tripjes in je vrije tijd. Hij heeft altijd voldoende tips voor je! Zo kun je bijvoorbeeld Mole nationaal park bezoeken in een weekend of naar een waterval gaan.

Ervaringen

Jessie in Ghana Medisch project

Heel langzaam drong het tot me door hoe onwijs creatief het ziekenhuispersoneel hier was. Het voelde echt alsof ik ook iets toegevoegd had en dat was super tof.  Ik heb een onwijs toffe tijd gehad en ga ik iedereen en alles enorm missen.

Jessie in Ghana Medisch projectLees hier haar ervaring
Agnetha studie geneeskunde

Voor mij was het vrijwilligerswerk en het rondreizen in Ghana een prachtige ervaring en ik zou het zeker aanraden aan anderen om te gaan doen.

Agnetha studie geneeskundeLees hier haar ervaring
Jenice bevallingskamer Ghana

Het is goed om te zien hoe goed wij het hier hebben, als je terug komt waardeer je veel meer. Ook voor je persoonlijk vlak is het goed om een keer een zelfstandige reis te maken en daar te werken.

Jenice bevallingskamer GhanaLees hier haar ervaring

Alle projecten in Ghana

Kidz Active School: onderwijs, kleuterschool en crèche

Dit is echt een prachtig onderwijs project in het noorden van Ghana. Noord Ghana is het armste deel van Ghana, waarvan Tamale de hoofdstad is. De scholingsgraad is er laag, het gevolg daarvan is dat het analfabetisme er relatief hoog is en het aantal mensen dat engels spreekt beperkt is.

 • vanaf 2 weken
 • 17 +
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 110, - / per week

Zorg project Ghana

Clear Mind is een stichting in Ghana met een tweeledig doel, namelijk alcoholverslavingszorg en projecten voor werkverschaffing met begeleid wonen voor volwassenen met een lichte verstandelijke beperking, die door ons ‘speciale werkers’ worden genoemd omdat het bijzondere mensen zijn. De stichting in Ghana wordt ondersteund door een hulpstichting in Nederland.

 • 1 week
 • 18+
 • Op het project
 • Ghana
 • € 50, - p/w

Yumba speciale school voor kinderen met een geestelijke beperking

Op Yumba zijn ongeveer 170 kinderen in de leeftijd van 6 tot 20 jaar met geestelijke beperkingen. Deze kinderen worden op school, naast vakken als engelse taal en rekenen, alledaagse vaardigheden bijgebracht. Je kunt dan denken aan onderwerpen als koken, wassen en aankleden, tanden poetsen, schoonmaken, communicatie en autowassen.

 • vanaf 3 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 110, - / per week

Klus- en onderhoudproject

Ben jij handig en houd je van klussen? Dan zijn wij op zoek naar jou! De stichting Kidz Active heeft een geweldige school neergezet in een dorpje net buiten Tamale. Maar een gebouw heeft veel onderhoud nodig, zeker in Ghana. Al snel moeten deuren en ramen weer goed gehangen worden …

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 110, - / per week

Sportproject Ghana

Heb jij interesse in sport? Dan is dit echt een geweldig project! We zijn altijd opzoek naar vrijwilligers / stagiaires die sport willen geven op onze school in Ghana. Het mooie van sport geven in Ghana is dat de kinderen altijd heel erg enthousiast zijn.

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 110, - / per week

Medische projecten in Ghana

Ziekenhuis met vele afdelingen waar goed gewerkt wordt, maar waar een chronisch tekort is aan medewerkers.
Er is een bevallingsafdeling, een kinderafdeling, een zieken afdeling een oog kliniek, de operatie …

 • vanaf 3 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 110, - / per week

Lesgeven tienermeisjes Judah Mahama

Op Judah Mahama zijn ruim 30 tienermeisjes in opleiding tot naaister. Ieder met een eigen verleden en vaak een heftig verhaal. Allemaal verschillend maar 1 ding gemeen: ze krijgen op judah mahama een opleiding die hen een toekomst bied waar ze nooit van hadden durven dromen.

 • vanaf 3 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 110, - / per week

Micro Kredieten Ghana

Een project dat is opgezet door Kidz Active Foundation om de economische onafhankelijkheid van vrouwen in en om Tamale te stimuleren. De vrouwen krijgen leningen om hun eigen bedrijfje op te kunnen zetten of uit te breiden. Let op: Ook een…

 • vanaf 4 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Ghana
 • € 110, - / per week

Sofie vrijwilliger Ghana

De begeleiding en ondersteuning die zij je bieden in Ghana én in Nederland, geeft je een gevoel van veiligheid, zekerheid, vertrouwen en warmte!

Sofie vrijwilliger GhanaLees hier haar ervaring
Caroline Robberechts vrijwilliger Ghana

Door in Afrika gewerkt te hebben, besef ik nu eens zo hard hoe druk wij ons in Europa soms maken om pietluttigheden. Wij mogen oprecht dankbaar zijn voor alles wat we zomaar in onze schoot geworpen krijgen.

Caroline Robberechts vrijwilliger GhanaLees hier haar ervaring
Boudewijn bouwproject in Ghana

Ik wilde reizen, een andere cultuur meemaken, meer van de wereld zien maar wel iets te doen hebben en mogelijk nog iets toevoegen. Ook voor mijn cv moest het een toevoeging zijn en natuurlijk is vrijwilligerswerk dat.

Boudewijn bouwproject in GhanaLees hier zijn ervaring