• 17 dagen
  • 18+
  • vrijwilligershuis en hotels
  • Ghana
€ 1150,-Direct aanmelden

Bijzondere reis Ghana met Vrijwillig Wereldwijd 06 t/m 22 augustus 2019 (gegarandeerd vertrek)

Ontdek het echte Afrika met de bijzondere reis naar Ghana van Vrijwillig Wereldwijd. Deze unieke rondreis brengt je naar de mooiste delen van Ghana en geeft je de kans om in contact te komen met de lokale bevolking. Daarnaast ga je aan de slag als vrijwilliger op de Kidz Active School om een steentje bij te dragen aan de opbouw van het land. Benieuwd naar het reisprogramma en het vrijwilligerswerk? Lees dan snel verder!

De hoogtepunten van de bijzondere reis Ghana:

  • Op safari in het Mole National Park
  • Overnachten in een compound bij een traditioneel Ghanees gezin
  • Wandeltocht door het Kakum National Park (tropisch regenwoud)
  • Een bezoek aan de stad Elmina (en rondleiding in het beruchte slavenfort)
  • Relaxen aan de mooiste stranden van Ghana
  • Vrijwilligerswerk op de Kidz Active School

Het reisprogramma

De reis begint in Accra. Dit is de hoofdstad van Ghana en ligt aan de Atlantische Oceaan ten zuiden van het land. Hier zul je jouw mede-reisgenoten ontmoeten en kennismaken met de lokale gids. Hij zal de groep gedurende de reis begeleiden. De lokale gids spreekt goed Engels en heeft veel ervaring met het begeleiden van groepen en buitenlandse vrijwilligers. Na een dag relaxen aan het strand en bijkomen van de vlucht gaat de reis verder richting Tamala. Deze stad ligt in het noorden van Ghana waar de Kidz Active School is gevestigd. Hier zul je de komende dagen vrijwilligerswerk gaan doen. De reis van Accra naar Tamale is een lange maar indrukwekkende busrit. De drukke stad zal plaatsmaken voor het platteland en traditionele dorpen.

De eerste dag bestaat voornamelijk uit kennismaken met Tamale en de Kidz Active School. In de ochtend wordt onder andere een bezoek gebracht aan de lokale markt, het cultureel centrum en de Kpalski Library. Deze bibliotheek is tevens een opvang voor straatkinderen in Tamale die wordt gesponsord door de Kidz Active Stichting. In de middag krijg je een rondleiding op de Kidz Active School en ga je kennismaken met onder andere de leraren, andere vrijwilligers en de kinderen op school.

De dagen daarna staan in het teken van het vrijwilligerswerk bij de Kidz Active Sschool. Je zult helpen met het opknappen van de school en sport- en spelactiviteiten organiseren voor de kinderen die tijdens de vakantie op school zijn. Heb je zelf leuke ideeën? Eigen initiatief wordt altijd gewaardeerd. Met het vrijwilligerswerk zul je niet alleen een steentje bijdragen aan de lokale bevolking, maar ook meer ontdekken over hun cultuur en tradities. Daarnaast zul je een aantal nachten doorbrengen bij een gastgezin in een traditioneel dorp. Back to basic zul je kennismaken met het echte leven in Ghana en de lokale dorpelingen.

Tussen het vrijwilligerswerk door zul je een bezoek brengen aan het Mole National Park. Dit park is het grootste natuurreservaat van Ghana en staat bekend om de vele olifanten die er leven. In de ochtend staat een wandelsafari op het programma om olifanten te spotten. In de middag is er de keuze uit een jeepsafari of kanotocht door het park waar je dieren zult tegenkomen als apen, antilopen, buffels en nog veel meer.

De laatste dag van het vrijwilligerswerk staat in het teken van een afscheidsfeest met dans, muziek en spelactiviteiten. Er wordt afscheid genomen van het project, de kinderen en andere vrijwilligers.

Het vrijwilligerswerk zit erop en de reis door Ghana gaat verder. Met een bus gaan je naar de Hand in Hand Community in Nkoranza, gelegen in het midden van het land. Dit is een leefgemeenschap voor verstandelijk beperkte kinderen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd waar iedereen vrij is om aan deel te nemen. Maar er kan ook gerelaxt worden aan het zwembad.

De volgende dag gaat de reis verder naar Cape Coast aan de zuidkust van Ghana. Vanuit Cape Coast zul je onder andere een bezoek brengen aan het Kakum National Park. Dit beschermd natuurgebied is één van de weinige stukken regenwoud in Ghana, wat een bezoek aan dit park extra bijzonder maakt. Via touwbruggen zul je van boomtop naar boomtop een prachtige wandeling maken over het regenwoud. Daarnaast staat ook een bezoek aan de stad Elmina op het programma. Elmina staat voornamelijk bekend om het beruchte slavenfort dat ooit door Nederlanders bezet is geweest. Met een gids krijg je een rondleiding door het fort en kom je meer te weten over de interessante geschiedenis van de stad Elmina. De laatste dag staat vooral in het teken van relaxen aan het strand. Op de laatste avond wordt een gezellig afscheidsdiner georganiseerd om samen terug te kijken op een onvergetelijke tijd in Ghana.

Het vrijwilligerswerk

In Ghana leven veel gezinnen in armoede. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft circa 28,5% van de bevolking onder de armoedegrens. Dit houdt in dat iemand niet kan voorzien in de basisbehoeftes als kleding, schoon drinkwater, goede huisvesting en voldoende voedsel. Het basisonderwijs in Ghana is gratis. Echter kunnen veel kinderen niet naar school omdat hun ouders geen geld hebben voor een schooluniform en lesboeken. Daarnaast worden veel kinderen vroegtijdig van school gehaald om bijvoorbeeld op het land te werken om het gezin te voorzien van een extra inkomen.

Om deze kinderen toch een kans te geven op een goede toekomst en voldoende scholing hebben Patricia Ragbourn-Van Aalten en Yvonne van Aalten-Hermans in samenwerking met Hassan Frank Yakubu en Habiba Yakubu Mavis in 2004 de Kidz Active Stichting opgericht. Met behulp van vele donateurs, vrijwilligers en lokale leerkrachten is een school gebouwd en opgestart. De Kidz Active School heeft een enorme groei doorgemaakt en vandaag de dag bestaat de school uit twee kleuterklassen, zes basisschoolklassen, één crèche, één computerlokaal en twee klassen voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast zet de stichting zich ook in voor het renoveren van het Nyohini weeshuis, het geven van microkredieten aan vrouwen om een eigen bestaan op te bouwen en het ondersteunen van invalide.

Tijdens de bijzondere reis naar Ghana ga je aan de slag bij de Kidz Active School. De school biedt plek voor circa 400 kinderen. Hier krijgen ze voornamelijk Engelse les. Daarnaast krijgen de kinderen computerlessen en voorlichting over hygiëne en seksuele voorlichting. Het vrijwilligerswerk bestaat uit twee onderdelen: het opknappen van de school (bijvoorbeeld het schilderen en opknappen van de klaslokalen) en het organiseren van sport- en spelactiviteiten voor de kinderen op die tijdens de vakantie op school zijn. Heb je zelf leuke, creatieve en leerzame ideeën? Eigen initiatief wordt erg gewaardeerd op het project.

Vertrek data

06 t/m 22 augustus 2019 (gegarandeerd vertrek)

Informatie Ghana

Basisgegevens
Ghana, officieel de Republiek Ghana, is een land aan de westkust van Afrika. In het westen grenst het land aan Ivoorkust, in het noorden aan Burkina Faso, in het oosten aan Togo en in het zuiden aan de Golf van Guinea. Ghana is één van de weinige landen aan de westkust van Afrika waar het al jaren redelijk stabiel is en daardoor een stuk veiliger dan de meeste landen in dit deel van Afrika. De hoofdstad van Ghana is Accra en hier wonen meer dan twee miljoen inwoners. Het totaal aantal inwoners van Ghana zijn 25.758.108 mensen. De lokale munteenheid is de Cedi. In de zomertijd is het 2 uur later in Ghana. In de wintertijd is het één uur later. De officiële taal in Ghana is Engels. Daarnaast worden er zo’n 75 andere talen en dialecten gesproken.

Geschiedenis
Het Ghana, zoals wij het vandaag de dag kennen, is in maart 1957 ontstaan. De toenmalige Britse kolonies Gold Coast en Brits Togoland vormde samen het huidige Ghana en was het eerste Afrikaanse land ten zuiden van de Sahara dat onafhankelijkheid verkreeg. De koloniale bezetting kwam uiteindelijk te einde en Ghana kreeg een minister-president. De huidige grenzen van Ghana werden in de periode van 1874 tot 1919 bepaald als onderdeel van koloniale afspraken tussen Europese mogendheden en de afwikkeling van de Eerste Wereldoorlog. Op 4 juni 1979 volgt een staatsgreep van het leger onder leiding van een jonge luchtmacht luitenant genaamd Jerry Rawlings. Een paar jaar later krijgt het leger de volledige macht en wordt Jerry Rawlings president. Hij heeft weinig respect voor de mensenrecht, maar zorgt wel voor het economisch herstel van het land waardoor hij populair wordt onder de Ghanese bevolking. Rawlings zorgt uiteindelijk voor een grondwet en herstelt het democratische stelsel. Hij wordt tot twee keer toe gekozen tot president. In 2012 wordt John Dramani Mahama verkozen tot president.

Landschap
Ghana ligt aan de westkust van Afrika en grenst aan de landen Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. In het zuiden grenst Ghana aan de Atlantische Oceaan en bestaat de kust uit uitgestrekte stranden. Het landschap van Ghana bestaat hoofdzakelijk uit laagvlakte. Vlakbij de hoofdstad Accra lopen twee heuvelruggen die rijk zijn aan landbouwgrondstoffen. Hier wordt voornamelijk cacao verbouwd. Mede hierdoor is Ghana verantwoordelijk voor een groot deel van de cacaoproductie in de wereld. Het zuiden en zuidwesten is vochtig en overwegend groen. Voorheen was dit gebied een groot stuk regenwoud. Helaas heeft een groot deel van het regenwoud plaats moeten maken voor landbouw.

Het noorden van Ghana bestaat voornamelijk uit Savanne. Dit is tevens het armste en minst toegankelijke deel van het land waar veel traditionele dorpen te vinden zijn en waar de lokale bevolking nog steeds hun eeuwenoude tradities naleven. Verder zijn hier veel wilde dieren te vinden als de grote groepen olifanten in het Mole National Park. Verder staat Ghana bekent om het grootste waterbekken ter wereld genaamd het Voltameer. Het meer heeft een totale oppervlakte van meer dan 8.500 vierkante kilometer. Het meer is ontstaan door de bouw van de Voltadam om als waterkracht centrale te gaan dienen voor de aluminiumindustrie. Voor de aanleg van de dam en het Voltameer moesten meer dan 100.000 mensen hun huizen verlaten.

Klimaat
Ghana heeft een tropisch klimaat en kent twee regenperiodes. De eerste regenperiode is van eind maart tot juli. De tweede regenperiode is van september tot oktober. In de tussenliggende maanden is het weer droog en zonnig. Het hele jaar door ligt de temperatuur rond de 30 graden. Tijdens de regenperiode is de luchtvochtigheid een stuk hoger waardoor het warm en benauwd is.

Algemene informatie

Geïnteresseerd in de bijzondere reis naar Ghana met Vrijwillig Wereldwijd? Schrijf je dan snel in via de website. Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld gaan wij jouw inschrijving verwerken. Zodra jouw inschrijving is goedgekeurd, krijg je hier bericht van en ben je officieel deelneem(st)er van deze reis.

Heb je nog vragen over de reis of is iets niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor of via Skype. Zo kunnen wij aan de hand van een presentatie persoonlijk antwoord geven op al jouw vragen.