Project omschrijving

Over het project | Werkzaamheden

Dit project aan de kust van de Stille oceaan houdt zich bezig met het dier- en natuurbehoud in de regio el Hawaii. Deze regio is een beschermd gebied en het project helpt de communities in de omgeving om het gebied te beschermen zodat het nog vele generaties blijft bestaan. Er zijn verschillende onderdelen op het project waar je als vrijwilliger een bijdrage aan kan leveren.

Schildpadden

Het centrum opereert de meest productieve broederij van Guatemala. Jaarlijks worden er tot wel 40.000 eieren verzameld van dwergschildpadden en lederschildpadden.

Afhankelijk van de periode kun je denken aan de volgende werkzaamheden bij de schilpadden. Tijdens het legseizoen (juni – oktober) ga je nachtpatrouilles lopen op het strand om op zoek te gaan naar nestelende schildpadden. Je verzamelt de eieren en begraaft ze in de broeierij. Tussen half juli en december kun je helpen om de kleintjes weer vrij te laten op het strand.

Voortplanting van brilkaaimannen en groene leguanen

Wegens het verlies van habitat en de onhoudbare jacht op deze dieren, fokt het project de twee soorten om uiteindelijk vrij te laten in het mangrove bos.

Ooit waren krokodillen en andere dieren in overvloed aanwezig aan de zuidkust maar door de jacht en verlies van habitat verdwijnen deze dieren snel. De kaaimannen en leguanen worden gefokt op het terrein van het park en de nakomelingen worden uitgezet in de nabijgelegen magroven. Als vrijwilliger help je met het voeden en de zorg van de kaaimannen en leguanen.

Milieu educatie

Het centrum organiseert educatieve activiteiten zoals lezingen over afval, ecologie en bedreigde diersoorten. Daarnaast organiseren ze interactive activiteiten zoals ‘beach clean-ups’ en babyschildpadden vrijlaat ‘races’ voor lokale scholen.

Je kunt als vrijwilliger assisteren bij het organiseren en uitvoeren van alle activiteiten die worden georganiseerd rondom milieu educatie. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld lessen geven en het ontwikkelen van programma’s.

Mangrove bescherming en – herbebossing

Er wordt gewerkt aan een beschermd mangrovebos van 3500 hectare.

Ben jij begaan met dieren en natuur en wil je graag je steentje bijdragen aan het behoud van de prachtige kusten van Guatemala? Dan is dit het project voor jou!

De mangrove bossen worden continue bedreigd door illegale boskapping en bosbranden zodat er meer ruimte ontstaat voor vee. Als vrijwilliger help je met de herbebossingsactiviteiten in samenwerking met lokale scholen en natuurbehoud organisaties.

Community projecten

De succesverhalen van ander schilpaddenprojecten over de hele wereld laten zien dat de sleutel tot succes ligt in het samenwerken met de lokale communities. Dit geldt vooral in een land zoals Guatemala waar de middelen en / of de wil van de autoriteiten ontbreken om strengere maatregelen op te leggen om de dieren en gebieden in stand te houden. Als vrijwilliger help je de medewerkers met de samenwerking met de communities.

Voorbeeld van een werkdag

Rond 7.30u start je dag met het ontbijt waarna je om 8.00u begint met het werk. Je gaat aan de slag met de werkzaamheden van de dag, afhankelijk waar je wordt ingedeeld of waar je voor kiest. Er zijn ook altijd klusjes zoals schoonmaken, harken, planten water geven, dieren en vogels verzorgen en reparaties/onderhoud die in de ochtend gedaan worden.

De lunch is ongeveer van 12.30u tot 14.00u. In de middag is het over het algemeen wat rustiger. Het avondeten is tussen 19.00u en 20.00u.

Werktijden

Je werktijden hangen samen met de periode dat je op het project bent. Over het algemeen worden de meeste activiteiten vanwege de hitte in de ochtend gedaan. In de middag is het rustiger en kun je altijd extra klusjes doen zoals ecoblocks maken (plastic flessen vullen met plastic zwerfvuil), armbandjes maken of administratieve klusjes.

In het schildpaddenseizoen worden er in de avond patrouilles gelopen en dat gaat vaak de hele nacht door.

Andere collega’s / met wie werk je samen

Er zijn 11 vaste medewerkers op dit project waarmee je samenwerkt. Verder zijn er altijd wel 1 of 2 vrijwilligers die voor een langere tijd op het project werken.

Gesproken taal op het project

Er zijn zowel mensen die Spaans spreken als Engels. Met de lokale medewerkers en bezoekers spreek je bijvoorbeeld Spaans. Hoe meer Spaans je spreekt, hoe meer je kunt helpen met bijvoorbeeld rondleidingen en bezoeken aan scholen voor educatie.

Profiel vrijwilliger

Natuurlijk moet je begaan zijn met de natuur en het dierenleven. Afhankelijk van je werkzaamheden moet je niet bang zijn voor dieren of om vies te worden. Een basiskennis van de Spaanse taal is een must. Spreek je dat niet? Geen zorgen! Kijk hier voor de mogelijkheden. Verder is het belangrijk dat je goed tegen de hitte kunt.

Vakantie periodes

Dit project is het gehele jaar open dus vrijwilligers zijn altijd welkom.

Kosten

Kosten

Let op!! de deelnamekosten a 385 euro zijn per 15 mei 2024 vervallen en zijn nu bij de weekprijzen inbegrepen.

 • 2 weken vrijwilligerswerk: 850,-
 • 3 weken vrijwilligerswerk: 1400,-
 • 285,- euro voor elke extra week.

Inbegrepen in de prijs:

 • Informatiepakket met informatie over de cultuur en gewoonten, evenals een overzicht van alle voorbereidingen die je moet treffen, inclusief informatie over verzekeringen, geldzaken en andere reistips.
 • Een voorbereidingstraining.
 • Transfer van de luchthaven naar het project.
 • Toegang tot de online community.
 • Online kennismakingsgesprek.
 • Hulp bij je visumaanvraag.
 • Hulp bij het verlengen van je visum (indien nodig).
 • Hulp bij het boeken van je ticket (op aanvraag).
 • Introductie ter plaatse.
 • Begeleiding gedurende je gehele verblijf, zowel ter plaatse als in Nederland.
 • Inwoning bij een gastgezin.
 • Drie maaltijden per dag.
 • Certificaat (goed voor je CV).
 • De mogelijkheid om actief te blijven in onze community. En blijvend impact te maken voor de projecten.
 • Informatie brochure voor thuisblijvers met a.o 24/7 noodnummers.

Niet inbegrepen in de prijs:

Accommodatie

Het verblijf

Je verblijft op het project zelf. Er zijn kleine hutjes op het strand en een dorm waar vrijwilligers slapen. Er is een westers toilet en douche aanwezig. Daarnaast krijg je drie maaltijden per dag. Er is een gezamelijke ruimte met hangmatten en tafeltjes waar je kunt ontspannen. Er is geen WiFi aanwezig maar voor een extra vergoeding kun je dit wel aanschaffen.

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

Je verblijft op het project zelf dus vervoer is niet nodig.

Locatie van het project

Locatie van het project

Het project bevindt zich in de buurt van Monterrico.


Guatemala
Welke materialen kan het project goed gebruiken

Materialen die het project goed kan gebruiken

Wil je spullen of geld inzamelen om te doneren aan het project? Dat wordt altijd enorm gewaardeerd en is vaak hard nodig. Overleg dan altijd met de contactpersoon ter plaatse hoe je dit het beste kunt aanpakken en welke spullen er het meest nodig zijn.

Ophaalservice

Ophaalservice

We halen je op van het vliegveld in Guatemala-stad en zullen je naar het gastgezin brengen. Kom je voor 13.30u aan dan word je opgehaald door Hugo en naar het busstation gebracht. Kom je ná 13.30u aan dan word je naar een hostel gebracht voor een overnachting. De volgende dag zal je door Hugo worden opgehaald en naar het busstation gebracht worden. Hier neem je de bus naar Quetzaltenango (Xela). Op je eindbestemming word je opgehaald door onze contactpersoon.

De contactpersoon

De contactpersoon

Petra is de contactpersoon in Guatemala.

Spaans leren in Guatemala

Als je de Spaanse taal nog niet (goed) machtig bent, kun je er voor kiezen om de taal ter plaatse te leren. Dit is niet alleen een heel unieke ervaring maar je leert de taal ook het beste van de locals. In Guatemala heb je de keuze om zowel privélessen te volgen als klassikale lessen. Wil je meer weten over de mogelijkheden en de prijzen? Kijk dan hier.

Vrije tijd

Vrije tijd

Onze contactpersoon kan je helpen met het organiseren van tripjes in je vrije tijd. Ze heeft altijd voldoende tips voor je! Ben je avontuurlijk en heb je zin in een wandeling? Dan kun je in de omgeving van Quetzaltenango (Xela) veel hiken. Bezoek bijvoorbeeld de Santa Maria vulkaan of de Tajumulco vulkaan, de hoogste van Centraal Amerika. Zin om juist te relaxen? Bezoek de vulkanische hot springs Fuentes Georginas!


Alle projecten in Guatemala

Tienermoeder & vrouwen-opvang Guatemala

Dit project is een opvang voor (jonge) moeders en hun kinderen. Het is de thuisbasis van een varierende hoeveelheid moeders, meisjes en jonge kinderen. Er verblijven tienermoeders met hun jonge kinderen maar ook tienermeisjes die seksueel misbruikt zijn.

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • gastgezin
 • Guatemala
 • €259,- per week

Revalidatiecentrum Guatemala

Dit is een stichting die gelooft in het fysieke herstel van individuen door het aanbieden van revalidatie voor alle mensen uit de Guatemalteekse gemeenschap. Ze bieden fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, hydrotherapie en speciaal onderwijs aan kinderen en volwassenen …

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Guatemala
 • €259,- per week

Herbebossing Guatemala

De organisatie van dit project is vernoemd naar de Braziliaanse milieuactivist Chico Mendes en strijdt net als hij tegen de ontbossingen in Guatemala. Het werkgebied is het landelijke gebied in de buurt van Quetzaltenango waar veel (illegale) houtkap plaatsvindt …

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • gastgezin
 • Guatemala
 • €259,- per week

Medische projecten Guatemala

Guatemala beschikt over een gezondheidsnetwerk dat gratis toegankelijk is voor alle inwoners. Onder dit netwerk vallen ziekenhuizen en gezondheidscentra. Als vrijwilliger kun je aan de slag op verschillende locaties in of net buiten Quetzaltenango.

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • gastgezin
 • Guatemala
 • v.a. € 268,- / per week

Sealife | Schildpaddenproject Guatemala

Dit project aan de kust van de Stille oceaan houdt zich bezig met het dier- en natuurbehoud in de regio el Hawaii. Deze regio is een beschermd gebied en het project helpt de communities in de omgeving om het gebied te beschermen zodat het nog vele generaties blijft bestaan. Er zijn verschillende onderdelen op het project waar je als vrijwilliger een bijdrage aan kan leveren …

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • dormitory
 • Guatemala
 • +/- 395,- per week

Kinderproject Guatemala

Dit project bevindt zich in de achterstandswijk Las Rosas waar kinderen ondersteund worden die werken en leven in extreme armoede of het risico lopen om op straat terecht te komen…

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • gastgezin
 • Guatemala
 • €259,- per week

media / marketing (stage) opdracht in het buitenland

Algemene omschrijving van de opdracht: Vooral video is een communicatiemiddel wat onze doelgroep erg aanspreekt. We willen constant de toekomstige vrijwilliger/stagiaire goed informeren: wat doen wij? Hoe gaat het in …

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • 2 opties
 • Opties
 • vanaf 200,- per week

Marjan vrijwilliger Guatemala

Nog één week en dan moet ik afscheid nemen van dit mooie project! Ik heb heel erg genoten van de tijd hier en ik hoop nog wel een keer terug te komen!

Marjan vrijwilliger GuatemalaLees hier haar ervaring