Project omschrijving

Over het project

HIV/AIDS heeft een hele generatie weggevaagd. Veel ouderen moeten hun kleinkinderen groot zien te brengen of broers en zussen krijgen de kinderen van hun overleden familie leden terwijl zij het zelf vaak ook al moeilijk hebben. Onderwijs in Tanzania is “gratis” d.w.z. aan school betalen de voogden niets maar ze moeten wel voor schooluniformen, schoenen, schriften, pennen en evt. ander leermateriaal zorgen.

Bijna niemand in Ilula heeft een betaalde baan maar leeft van de opbrengst van een “Sjamba” (lapje grond) en dat is geen vetpot.
Voor die weeskinderen (maar ook voor zeer arme ouders) is het sponsorprogramma in het leven geroepen.

In vele landen over de hele wereld zijn mensen bereid gevonden (en worden nog steeds sponsoren gezocht) die één of meerdere kinderen financieel willen helpen. Voor dit programma hebben we 2 vaste mensen in dienst.

Werkzaamheden

 • Helpen bij administratieve werkzaamheden op het sponsorkantoor.
 • (sponsor brieven klaarmaken voor verzending, foto’s maken en doorsturen naar sponsoren, en andere kantoorwerkzaamheden)
 • Mee gaan met het bezoeken van de scholen waar de kinderen geplaatst zijn.
 • Huisbezoeken afleggen (hiervoor hebben we speciale formulieren waarmee je aan de slag kunt. Wel vragen we iedere vrijwilligers thuis in je familie en kennissenkring minimaal € 50 op te halen om minimaal 2 gezinnen te kunnen bezoeken. Voor die € 25 per gezin ga je kijken wat er het hardste nodig is en dat schaf je dan ook aan. Met lege handen aankomen is niet leuk).

Voorbeeld van een werkdag

Na het morgengebed en het ontbijt ga je met de sponsorprogramma medewerkers mee op school of huisbezoek. Of je meld je op het sponsorkantoor. Soms ben je een hele dag weg, dan breng je een lunchpakketje mee (maken tijdens het ontbijt) bij kantoorwerkzaamheden ga je na het ontbijt aan de slag. Er is niet voor iedere dag van de week werk dus je moet dit combineren met andere werkzaamheden. Je krijgt wel de kans te ervaren hoe de arme Tanzanianen moeten zien te overleven.

Werktijden

Rond 8.30 beginnen de werkzaamheden tot 13.00 uur. Evt. van 14.00 tot 17.00

Tussendoor loop je terug naar het weeshuis voor de lunch daar of je koopt een maaltijd in het IOP Bite café naast het sponsorkantoor. ’s Middags kan je evt. ander vrijwilligers werk doen van 14 tot 17 uur of je helpt de nanny met het bezighouden van de kleintjes.

Het is niet mogelijk alle dagen van de week alleen dit project te doen. Wissel het af met 1 of meerdere projecten in Ilula.

Andere collega’s / met wie werk je samen

Met onze lokale medewerkers en evt. met andere vrijwilligers.

Gesproken taal op het project

De sponsorkantoor medewerkers spreken redelijk goed Engels.

Profiel vrijwilliger

Organisatorische vaardigheden hebben. Initiatief tonen.

Vakantie periodes

Geen vaste periodes m.u.v. de officiële feestdagen. In de schoolvakanties komen er wel heel veel scholieren en studenten langs voor een update. Dan moeten er foto’s gemaakt worden, brieven geschreven, schoolkosten uitbetaald e.d. Dus juist de vakantieperiodes zijn extra druk op dit project.

Kosten

Kosten

Let op!! de deelnamekosten a 385 euro zijn per 15 mei 2024 vervallen en zijn nu bij de weekprijzen inbegrepen.

 • 1 week € 390,-
 • 2 weken vrijwilligerswerk:€ 769,-
 • 3 weken vrijwilligerswerk:€ 985,-
 • € 200,- euro voor elke extra week.
 • Gemiddelde kosten (5 weken) = € 277,-

Inbegrepen in de prijs:

 • Informatiepakket met informatie over de cultuur en gewoonten evenals een overzicht van alle voorbereidingen die je moet treffen, inclusief informatie over verzekeringen, geldzaken en andere reistips.
 • Een voorbereidingstraining.
 • Transfer van de luchthaven naar het project, inclusief een overnachting in een hotel.
 • 3 maaltijden per dag.
 • Toegang tot de online community.
 • Online kennismakingsgesprek.
 • Hulp bij je visumaanvraag.
 • Hulp bij het verlengen van je visum (indien nodig).
 • Hulp bij het boeken van je ticket (op aanvraag).
 • Introductie ter plaatse.
 • Begeleiding gedurende je gehele verblijf, zowel ter plaatse als in Nederland.
 • Inwoning bij een gastgezin of vrijwilligershuis.
 • Certificaat (goed voor je CV).
 • De mogelijkheid om actief te blijven in onze community. En blijvend impact te maken voor de projecten.
 • Informatie brochure voor thuisblijvers met a.o 24/7 noodnummers.

Niet inbegrepen in de prijs:

Accommodatie

Het verblijf

Je verblijft in speciaal ingerichte vrijwilligershuisjes. Afhankelijk van de drukte heb je een eigen kamer. De cabins zijn van alle gemakken voorzien. Je hebt een badkamer met douche, wastafel en toilet. Een bed met een klamboe tegen de muggen. Handdoeken zijn ook aanwezig bij de cabins. De cabins worden ook vrijwel elke dag schoongemaakt. In de “Hall” wordt 3 maal per dag het eten geserveerd in buffet vorm. Bij de receptie is een hoek waar vrijwilligers samen kunnen komen, de zogenoemde “Berits Corner”. Hier staat een bankstel en een koelkastje voor extra drankjes. De weesmeisjes slapen, spelen en eten gescheiden van de vrijwilligers in hun eigen vleugel. Desondanks is er contact, zoals het assisteren met huiswerk en het samen spelen. Er bestaat ook de mogelijkheid in een lokaal gastgezin te verblijven. Daar slaap je en daar eet je het avond eten. Ontbijt, lunch en programma is in en om het opvanghuis.

accommodatie vrijwilligerswerk Tanzania iop

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

Vrijwilligers lopen naar het project. Het is maximaal 30 minuten lopen.

Locatie van het project

Locatie van het project

Het project is gelegen in Ilula Tanzania.


Ilula Tanzania
Materialen aanwezig

Als er nog een plekje vrij is in je koffer kun je sport- en spelmaterialen meenemen voor de kinderen. Ook schriften, pennen, potloden zijn welkom. Houd er rekening mee dat je de meegenomen materialen aan het project doneert en zij dus bepalen waar en wanneer de kinderen ermee mogen spelen. Je kunt ook altijd ter plaatse materialen aanschaffen om de locale economie te stimuleren. Deel nooit materiaal uit aan de kinderen. Hier krijg je tijdens een training meer informatie over.

Ophaalservice

Ophaalservice

Afhankelijk van de tijd waarop je landt in Dar es Salaam ga je direct door met de bus naar Ilula of overnacht je eerst en ga je de volgende dag met de bus verder. Op het vliegveld staat onze vaste chauffeur Valencio je op te wachten. Hij helpt je met het wisselen van geld en brengt je naar: het hotel of de bus. Hij heeft je bus ticket geboekt en betaald. Al deze diensten moeten ter plaatse betaald worden in Tanzaniaanse shillingen (TSH) 1 taxirit is ongeveer TSH 40.000, een overnachting TSH 30.000 en bus ticket TSH 25.000

Contactpersoon

De contactpersoon

In Tanzania

Contact persoon in Tanzania is Enicka.

Contact persoon voor iOP in Nederland

Annelies
67 jaar oud, moeder van 3 kinderen en oma van 2 kleinkinderen.
Oud kleuterleidster.
Is vanaf de oprichting in 1998 werkzaam voor het IOP
De eerste 10 jaar alleen en sinds 2008 als penningmeester in het IOP-NL stichting bestuur.
Zij is al 12 maal naar Ilula geweest.
Zij stuurt vrijwilligers die zich ingeschreven hebben een welkom brief en nodigt hen vervolgens bij haar thuis uit voor nog meer informatie over het IOP.

Vrije tijd

Vrijwilligers kunnen naar de nabijgelegen nationale parken gaan voor begeleide groepssafari’s om wilde dieren te zien zoals leeuwen, olifanten, zebra’s, wildebeasts, krokodillen, nijlpaarden, antilopen en slangen, etc. Ruaha National Park is het dichtstbijzijnde en het op een na grootste park in Afrika – 2 uur rijden van de stad – voor een overnachting safari (kamperen of lodge afhankelijk van het budget van de vrijwilligers).

‘S Avonds of in het weekend kunnen vrijwilligers de beroemde enorme rots beklimmen in Iringa, Gangilonga of de sprekende steen, die op een paar minuten lopen van de vrijwilligershuizen ligt. Men kan de hele Iringa-regio vanaf de top bekijken.

Andere activiteiten zijn sport (zoals voetbal / voetbal (voetballen zijn welkom), fietsen (fietsen te huur), bergwandelen, een bezoek brengen aan de nabijgelegen grotten en oude rotsschilderingen bekijken; vrijwilligers kunnen de steentijd in Isimila bezoeken, een van de meest belangrijke sites uit de steentijd ter wereld, 20 minuten met de bus (daladala).
Vrijwilligers kunnen vogels kijken (breng een verrekijker mee of ze kunnen gehuurd worden), kunnen leren hoe ze Afrikaanse sieraden en kralen kunnen maken van Maasai-stammen en andere stammen in de regio, of gewoon de stad verkennen.
Bezoeken aan een Maasai-dorp kunnen worden geregeld.
Deelnemers kunnen ook de Swahili taal leren. Klassen of privébegeleiding kunnen op verzoek worden geregeld.


Alle projecten in Tanzania

Medisch vrijwilligerswerk en observatie project Tanzania

Vrijwilligers kunnen helpen in een zorgcentra, een kliniek, apotheek of scholen in de regio Iringa in Tanzania. Vrijwilligers zullen directe hands-on ervaring opdoen door naast het medisch personeel te werken en direct in contact te komen met patiënten van alle leeftijden.

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • vrijwilligershuis
 • Tanzania
 • € 227,- per week

Kinderopvangcentrum Okoa Kinderopvangcentrum Tanzania

Okoa Kinderopvangcentrum is een instelling opgericht door Dominic om zorg te dragen voor kinderen van 6 maanden tot 6 jaar oud. Dominic opende dit centrum om ouders te helpen die willen werken terwijl ze jonge kinderen hebben.

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • Vrijwilligershuis
 • Tanzaina
 • € 227,-

Het Kleuterschool en community development project

Nic Foundation gelooft dat alle kinderen recht hebben op goed onderwijs, elke vrouw verdient een goede leefomgeving en goede gezondheid en ook de omgeving moet schoon en behouden blijven voor een betere gezondheid en ontwikkeling.

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • Vrijwilligershuis
 • Tanzaina
 • € 227,- per week

Honden Redding, Rehabilitatie en Dierenkliniek project Tanzania

In Tanzania, zoals in veel andere landen over de hele wereld, worden huisdieren meestal niet als huisdieren gehouden. De meerderheid van hen zijn waakhonden, zieke of ongewenste honden worden ofwel gedood, gedumpt op straat of zwerven rond om te overleven.

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • Vrijwilligershuis
 • Tanzaina
 • € 227,- per week

Kinder revalidatiecentrum Tanzania

Het Gabriella Centrum is een instelling opgericht door Brenda om ondersteuning te bieden aan kinderen die extra hulp nodig hebben op het gebied van fysieke, sociaal-emotionele, communicatieve en cognitieve ontwikkeling.

 • vanaf 1 week
 • 23
 • Vrijwilligershuis
 • Tanzaina
 • € 227,- per week

Mercy Kids Zorgcentrum Tanzania

Vanwege de economische situatie in Tanzania kunnen veel ouders het zich niet veroorloven om hun jonge kinderen naar school te sturen. In plaats daarvan brengen ze hen naar het zorgcentrum voor kinderen, zodat ze overdag hun dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren.

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • Vrijwilligershuis
 • Tanzaina
 • € 227,- per week

Basisschoolonderwijs (geheel Engelstalig)

Dit project is perfect voor vrijwilligers die les willen op een basisschool en hun kennis willen delen met de kinderen. Je zult als leraar kunnen helpen en alles te weten komen over het onderwijssysteem van Tanzania. Het grote voordeel is dat dit een Engels sprekende basisschool is in het centrum van Iringa.

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • vrijwilligershuis
 • Tanzania
 • € 227,- per week

Dagopvang / kleuterschool

Dit project behuist een dagopvang en kleuterschool voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Veel kinderen blijven op latere leeftijd thuis van school door armoede thuis, de afstand tussen huis en school, huiselijk geweld of omdat ze moeten werken voor het gezin.

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • vrijwilligershuis
 • Tanzania
 • € 227,- per week

Sport project

Het belangrijkste doel van dit project is om jongeren iets nuttigs te laten doen met hun tijd zodat ze niet in de problemen komen.
Vrijwilligers kunnen helpen bij het sportcentrum door jonge kinderen te helpen de sterren van de toekomst te worden, hun zelfvertrouwen op te bouwen en actief te worden en hen aan te moedigen deel te nemen aan teamactiviteiten.

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • vrijwilligershuis
 • Tanzania
 • € 227,- per week

Timmerman/meubelmaker/Naaister Tanzania

IOP heeft een timmerwerk plaats waar ze verschillende meubels maken zoals bedden, stoelen, tafels en dergelijke. Ook buiten de werkplaats worden er werkzaamheden verricht…

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • vrijwilligershuis
 • Tanzania
 • € 277,- per week

Sponsorprogramma Tanzania

Het IOP gebruikt onderwijs als een belangrijk wapen om de vicieuze cirkel van armoede en ziekte, die zo alles bepalend is in de Iringa regio, te doorbreken. Op het platteland is het niet vanzelfsprekend dat jongeren en kinderen naar school gaan; vaak kunnen ze het schoolgeld…

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • vrijwilligershuis
 • Tanzania
 • € 277,- per week

Onderwijs Tanzania (kleuterschool)

In Tanzania kun je aan de slag als vrijwilliger op de kleuterschool“Kids Corner” of op de “Middelbare school “Lords Hill Highschool” De werkzaamheden kunnen verschillen van lesgeven tot het maken van brochures. Kijk hier onder voor meer informatie per project…

 • vanaf 1 week
 • 17+
 • vrijwilligershuis
 • Tanzania
 • € 277,- per week

media / marketing (stage) opdracht in het buitenland

Algemene omschrijving van de opdracht: Vooral video is een communicatiemiddel wat onze doelgroep erg aanspreekt. We willen constant de toekomstige vrijwilliger/stagiaire goed informeren: wat doen wij? Hoe gaat het in …

 • vanaf 2 weken
 • 17+
 • 2 opties
 • Opties
 • vanaf 200,- per week

Aniek

Juist op zo’n plek kreeg ik het gevoel dat ik echt iets kon betekenen en een verschil kon maken, al is dat misschien maar een klein verschil

Jessie in Ghana Medisch project

Heel langzaam drong het tot me door hoe onwijs creatief het ziekenhuispersoneel hier was. Het voelde echt alsof ik ook iets toegevoegd had en dat was super tof.  Ik heb een onwijs toffe tijd gehad en ga ik iedereen en alles enorm missen.

Jessie in Ghana Medisch projectLees hier haar ervaring
Dorien vrijwilligerswerk op Zanzibar

Met tranen in mijn ogen heb ik afscheid genomen en mijzelf de belofte gemaakt dat ik ooit nog eens terugkom op dit prachtige project. Ik heb geleerd dat ik meer moet genieten van het moment en niet alleen naar de toekomst moet kijken.

Dorien vrijwilligerswerk op ZanzibarLees hier haar ervaring
Laurien en Hanne medisch vrijwilligerswerk

Iedereen in het ziekenhuis was heel vriendelijk, behulpzaam en bereid om op al onze vragen te antwoorden. Wij hebben de begeleiding als zeer positief ervaren en zouden dit project zeker aanbevelen aan toekomstige vrijwilligers. Het was een onvergetelijke ervaring!

Laurien en Hanne medisch vrijwilligerswerkLees hier hun hele ervaring
Damian Nieuwenhuis Sri Lanka

Al met al heb ik zo’n onwijs gave tijd gehad hier, die ik op geen enkel andere manier had kunnen mee maken. Vrijwilligerswerk is voor mij het delen van ervaringen. Hoe meer energie je erin stopt, hoe meer voldoening je er ook uit kan halen.

Damian Nieuwenhuis Sri LankaLees hier zijn ervaring
Kim Nijland in Zuid Afrika

Ik ben net terug van mijn reis naar Zuid-Afrika en ik vond het wel even leuk om nog wat van mij te laten horen. De afgelopen drie maanden waren namelijk fantastisch.

Kim Nijland in Zuid AfrikaLees hier haar ervaring
Marjan Alting in Peru

De reis is goed voorbereid, ter plaatse is alles goed geregeld, problemen worden direct en adequaat opgelost, tijdens de reis houdt vrijwillig wereldwijd regelmatig contact en is goed bereikbaar.

Marjan Alting in PeruLees hier haar ervaring
Maike Hagmolen in Sri Lanka

Ik heb de mensen ervaren als mensen die echt hart hebben voor de organisatie. Alles is tot in de puntjes geregeld en ze staan altijd klaar voor de vrijwilligers. verder is het een ontzettend mooie ervaring om mee te maken, je leert zo veel over jezelf maar ook over een ander land en een andere cultuur.

Maike Hagmolen in Sri LankaLees hier haar ervaring
Naomi Vrijwilligerswerk Thailand

In maart 2019 heb ik (samen met mijn vriend Tijmen) voor 4 weken vrijwilligerswerk gedaan bij het Social project in Thailand. De meest bijzondere ervaring in mijn leven tot nu toe!

Naomi Vrijwilligerswerk ThailandLees hier haar ervaring
Akkelien basisschool Nepal

De organisatie Vrijwillig Wereldwijd is erg behulpzaam, goed bereikbaar en proberen zo snel mogelijk al je vragen te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de contactpersoon in Nepal.

Akkelien basisschool NepalLees hier haar ervaring