• vanaf 3 weken
  • 17+
  • 2 opties
  • Zuid Afrika
€ 90, - / per week Direct aanmelden Vrijblijvend informatiegesprek

Over het project

Met dit project willen we de strijd aangaan met de jeugdwerkloosheid in Port Elizabeth, welke schommelt rond de 40%. Er zijn wel banen te vinden, maar vele jongeren uit de sloppenwijken weten niet de weg te vinden naar zo’n baan. Een van de redenen hiervoor is dat zij niet weten hoe ze moeten solliciteren en goede CV op kunnen stellen.

Dit project wil hen tijdens dit hele proces ondersteunen en vervolgens in contact brengen met het bedrijfsleven. Door middel van sollicitatietraining en ondersteuning bij het opstellen van een CV wil het project voorkomen dat jongeren werkloos worden. Preventie staat dus centraal. Veel jongeren uit de laatste klas van de middelbare school, hebben nog niet de vaardigheden om meteen de arbeidsmarkt op te gaan. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een kans krijgt we zien in iedere jongere een potentie. Een doel is daarom om 350 jongeren een job readiness training te kunnen aanbieden.
De manieren waarop het project zich inzet, is door lokale mensen zonder baan sollicitatie- en werketiketten workshops en computer training aan te bieden. Tijdens deze workshops leren jongeren door middel van een rollenspel onder andere hoe ze een sollicitatiegesprek kunnen voeren. Ook wordt er aandacht besteed aan de basis (sociale) vaardigheden die belangrijk zijn op de werkvloer. In de computer training worden jongeren geleerd hoe ze met een computer moeten omgaan. Basis vaardigheden die normaal zijn in Europa zijn hier ver te zoeken. Als jij weet hoe je een computer aanzet met Microsoft Word, PowerPoint en eventueel Excel weet om te gaan kun je al wonderen verrichten.

Waar mogelijk organiseert het project workshops waarin mensen een bepaalde vaardigheid verder kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld: timmerwerk, houtbewerking, metselen of lassen. Vrijwilligers uit het vakgebied kunnen de lokale mensen hiermee helpen en hun talenten delen in de community.

Doel

• 350 jongeren een sollicitatie- en werketiketten workshop en computer vaardigheids training aan te bieden.
• ]ongeren in aanraking te laten komen met verschillende praktische ervaringen.

Vereisten

• Je hoeft geen computer wonder te zijn om in dit project te kunnen werken. De echte computer wonders kunnen hier ook aan de slag met onderhoud van ICT netwerken en repareren van computers etc.
• Affiniteit hebben met jongeren en het leuk vinden om ook te leren van deze jongeren. Dit is een project waarbij je dieper in de cultuur kunt duiken.
• De deelnemer/deelneemster moet minimaal 17 jaar oud zijn en lichamelijk en geestelijk gezond zijn.
• Dit vrijwilligerswerk is erg geschikt voor 50+’ers die in het onderwijs gewerkt hebben. Met hun ervaring kunnen zij veel betekenen voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten
• Engels spreken, aanpassingsvermogen hebben, initiatiefrijk en zelfstandig zijn.
• Enige reiservaring is een pré en geen problemen hebben met primitieve werkomstandigheden. Per project kunnen er verschillende vaardigheden/ervaring nodig zijn.

Minimale verblijfsduur

De minimale verblijfsduur is vier weken.

Werkzaamheden

• Het helpen van geven van workshops aan jongeren afhankelijk van de ervaring kun je zelf de workshops geven.
• Vakmensen kunnen helpen bij het opzetten van workshops op het gebied van houtbewerking, lassen enz.
• Helpen bij het trainen van jongeren met computervaardigheden. Daarvoor heb je geen academische kennis nodig maar de basisvaardigheden in Word, Powerpoint en eventueel Excel
• Als je twijfelt of jou vakkennis er toe doet en niet beschreven staat neem contact op met de organisatie. Er zijn vele mogelijkheden die niet allemaal beschreven kunnen worden in dit overzicht.

Accommodatie

Je verblijft in een ruim vrijwilligershuis in Port Elizabeth, waar je samen met meerdere vrijwilligers/studenten woont.

Vervoer van het verblijf naar het project

Je kunt een auto huren in Port Elizabeth en we kunnen je daar altijd mee helpen.

Werktijden

Meestal zijn het de normale schooltijden, 5 dagen per week.