Filmpje van Zanzibar
Project omschrijving

Over het project

Het Zanzibar project is de enige speciale school voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking op Zanzibar. Alle vrijwilligers werken van dinsdag t/m zaterdag mee op het project. Het Zanzibar project werkt met drie groepen; de schoolgroep, de peutergroep en de fysiogroep. Alle vrijwilligers worden verdeeld onder de verschillende groepen en rouleren per dag al naar gelang interesse en plek.

Werkzaamheden

Vrijwilligers doen de lesjes van de kinderen, begeleiden de kinderen tijdens de creatieve activiteit, rekenen en schrijven met de kinderen en leren de kinderen sociale vaardigheden aan. Bij het Zanzibar project is het zeker niet zo dat je als vrijwilliger de hele dag bezig bent met kindjes knuffelen, maar ga je echt aan de slag en ben je bezig met de kinderen.

Voorbeeld van een werkdag

De vrijwilligers ontbijten gezamenlijk om 8.00u waarna de school wordt klaargezet. Om 8.45u worden de kinderen door de vrijwilligers en projectleider opgehaald. De school duurt tot 13.00u waarna de kinderen ook weer naar huis gebracht worden. Na de lunch wordt iedere dag gerapporteerd door de vrijwilligers. De kinderen hebben namelijk allemaal hun eigen doelen waar iedere dag op gerapporteerd wordt. Op deze manier wordt dagelijks de voortgang bijgehouden. Aan het eind van iedere maand wordt geëvalueerd op de doelen.

Aan het eind van ieder kwartaal vindt er een eindevaluatie plaats waarbij gekeken wordt of de doelen kunnen worden aangepast of niet. Na de rapportages worden de lessen voor de volgende dag voorbereid. Denk hierbij aan schrijf en rekenwerkjes en de dagelijkse creatieve activiteit. Wanneer er tijd is (dit is dus niet dagelijks!) kun je als vrijwilliger tussen 16.00u en 18.00u naar het strand of naar het dorpje. Om 18.00u is er avondeten en wordt iedereen geacht binnen te zijn. Na het avondeten blijft iedereen op het terrein van het Zanzibar project. In het weekend (van zaterdag middag tot maandagavond) kunnen alle vrijwilligers uitstapjes doen. Ellen, de projectleider, kan deze allemaal voor je regelen.

Werktijden

Dinsdag tm vrijdag van 8.45-16.00

Zaterdag van 8.45-12.30

Andere collega’s / met wie werk je samen

Over het algemeen zijn er altijd andere vrijwilligers uit Nederland en/of België waar je mee samenwerkt. Ellen is de Nederlandse projectleider die ook op het project werkt. Fabi, Ellen’s partner is ook op het project aanwezig en werkt waar nodig mee op de school.

Gesproken taal op het project

Op het project wordt voornamelijk Engels en Nederlands gesproken. De contactpersoon Ellen is Nederlands.

Profiel vrijwilliger

Vrijwilligers dienen minimaal 18 jaar te zijn en voor minimaal 4 weken te komen. Verder vraagt het Zanzibar project vrijwilligers en/of studenten die een achtergrond hebben in de zorg of het onderwijs. Denk aan fysiotherapeuten, social workers etc. Zanzibar en dit project is niet de plek om wekelijks uit te gaan. Als je dit van plan bent kun je dan ook beter niet voor dit project kiezen. Het Zanzibar zoekt serieuze mensen die ook daadwerkelijk bereid zijn om hard te werken en zich voor 100% willen inzetten.

Vakantie periodes

Jaarlijks van kerst tot half januari is het project gesloten. Van 18 t/m 27 mei 2019 is het project gesloten.

Kosten

Kosten

 • €385,- eenmalige deelnamekosten die je betaalt aan Vrijwillig Wereldwijd. Hiervoor mag je 1 jaar zoveel projecten aandoen als je wilt in verschillende landen. Het jaar start pas bij aankomst van je eerste bestemming.
 • € 135,- kosten ter plaatse p/w

Inbegrepen in de prijs:

 • Informatiepakket met informatie over de cultuur en gewoonten, voorbereidingen, regelen van een visum, geldzaken en een meeneem lijst.
 • Een voorbereidingstraining.
 • Ophaalservice.
 • Hulp bij het verlengen van je visum.
 • Introductie dagen.
 • Begeleiding  gedurende je gehele verblijf.
 • Inwoning  in de dormitory.
 • 3 maaltijden per dag (alleen op werkdagen. In het weekend ga je uiteten. Er is op het project geen mogelijkheid om te koken).
 • Vervoer

Niet inbegrepen in de prijs:

Accommodatie

Het verblijf

Vrijwilligers zullen in ons vrijwilligershuis verblijven. Er is een grote slaapzaal voor de meiden en een aparte kamer voor de jongens. Er zijn drie badkamers aanwezig (koude douche) en een privé tuin waar je kunt relaxen.

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

Het project is op het zelfde terrein waar de vrijwilligers verblijven. Dus er is verder geen vervoer nodig.

Locatie van het project

Locatie van het project

Het project is gelegen op Zabzibar,een mooi eiland voor de kust van Tanzania. Zanzibar staat bekend om zijn mooie stranden, maar vergeet niet dat het ook voor 95% Moslim is. Hier dien je wel degelijk rekening mee te houden wanneer je hier bent in je gedrag en in je kledingkeuze. Het Zanzibar project vindt het belangrijk dat je de lokale cultuur respecteert. Het project zelf is gelegen in Paje, aan de Oostkust van het eiland. Paje is een klein vissersdorpje wat o.a. bekend staat ook om zijn mooie stranden en het toerisme. Het project is gelegen in het lokale dorp, op een kwartiertje lopen van het strand.

Ophaalservice

Ophaalservice

Vrijwilligers kunnen worden opgehaald van het vliegveld (er is maar één vliegveld op Zanzibar) of vanaf de ferry. Iedere maandag tussen 8.00 en 20.00 kunnen mensen aankomen. Kom je bijvoorbeeld op zondagnacht aan dan kunnen we een hotel voor je regelen. Pickup service zit bij de prijs inbegrepen. Op de terugweg kunnen we een taxi voor je regelen maar is deze wel voor eigen kosten.

Contactpersoon

De contactpersoon

Ellen is de contactpersoon op Zanzibar.


Vrije tijd

In het weekend (van zaterdagmiddag 12.30 tot maandagavond 21.00) kun je allerlei activiteiten ondernemen. Ellen kan je alles uitleggen en ook alles voor je boeken. Op Zanzibar kun je zwemmen met dolfijnen, snorkelen, duiken, kitesurfen, apen spotten, een culturele citytour doen en natuurlijk mag de spicetour ook niet ontbreken. Zanzibar staat bekend om haar specerijen en dit is dan ook een must-see als je op Zanzibar bent. Er is genoeg te doen en te ondernemen. Op zaterdag en zondag avond dien je voor 23.00 binnen te zijn. Op maandagavond is dat om 21.00 omdat er de volgende dag weer gewerkt wordt. Mocht je later willen thuiskomen dan dien je een hotel te nemen.


Ervaringen Zanzibar

Gehandicaptenzorg in Afrika

Het is nu, juni 2017, al weer ruim twee maanden geleden dat ik het spannende avontuur aan ging dat uiteindelijk de b ...

Vrijwilligerswerk op Zanzibar

Omdat ik enorm van reizen houd en graag in contact met mensen ben, heb ik er voor gekozen om vrijwilligerswerk te ga ...