Project omschrijving

Over het project

Clear Mind is een stichting in Ghana met een tweeledig doel, namelijk alcoholverslavingszorg en projecten voor werkverschaffing met begeleid wonen voor volwassenen met een lichte verstandelijke beperking, die door ons ‘speciale werkers’ worden genoemd omdat het bijzondere mensen zijn. De stichting in Ghana wordt ondersteund door een hulpstichting in Nederland.

De projecten van Clear Mind in Ghana zijn relatief nieuw en er zijn nog niet eerder vrijwilligers aan de slag geweest.

We zitten nog in een pioniersstadium, dus ook van de vrijwilligers hopen we dat ze het leuk vinden om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een ruime mate van zelfstandigheid en enige levenservaring zou een prettige bijkomstigheid zijn.

Werkzaamheden

Het gaat om persoonlijke ondersteuning van onze speciale werkers, de rol van vriend, zus of broer op zich nemen en zo de werkers wat blijer maken en gaandeweg ook het één en ander aan te leren.

Veel van onze speciale werkers kunnen zich niet goed uitdrukken, hebben moeite zich leuk te kleden en snappen niet altijd hoe zich te verhouden tot de volwassen wereld buiten. Groeten, op bezoek gaan, koken, een kerkbezoek, een spelletje, met heel veel verschillende dingen kun je als vrijwilliger voor onze doelgroep wat betekenen. Ook vragen we je mee te denken over hoe onze speciale mensen beter geaccepteerd kunnen worden in de lokale maatschappij van Nkoranza en de angst die ze de buitenwereld soms inboezemen, te verminderen. Dat is vooral van belang bij de cliënten die in het restaurant werken, omdat het voor sommige Ghanezen nog moeilijk is om een maaltijd te nuttigen die is bereid of opgediend wordt door iemand met een handicap. Mensen komen er niet voor uit, maar ze mijden het restaurant soms om die reden.

Door bijvoorbeeld welkomgesprekjes te voeren met binnenkomende gasten kan de angst al pratende soms omgezet worden in een uitdaging of zelfs groot genotsgevoel een speciaal iemand te hebben leren kennen en te zien dat het gewone mensen zijn zoals iedereen.

Ook grotere acties zoals een gesprek op de lokale radio of een videoclip maken die in het Clear Mind restaurant kan worden afgespeeld, zal de buitenwereld helpen onze speciale werkers te accepteren. We vragen je om mee te denken en mee te helpen, ook bij een partijtje voetbal, een bezoek als begeleider aan hun kerk, een bezoek bij vrienden, het aanleren van sociale vaardigheden. Alles zal met enthousiasme worden onthaald, want het niveau van aandacht dat onze doelgroep ooit heeft gehad is minimaal.

Voorbeeld van een werkdag

Dit project staat nog in de kinderschoenen en we zijn op zoek naar vrijwilligers die affiniteit hebben met deze doelgroep en mee willen helpen om een nuttige en fijne invulling te geven aan een dag voor de doelgroep maar ook voor de vrijwilligers. We weten zeker dat vrijwilligers hier een toegevoegde waarde kunnen zijn voor de doelgroep maar we hebben nog niet een exacte invulling.

De situatie hoe die er nu een beetje uitziet is de volgende.

Op de vrijwilligerskamer op de carwash word je wakker van het gekwetter van een paar vroege vogels, maar al gauw hoor je de eerste motorfiets, tuctuc of auto aan komen rijden voor een wasbeurt. De jongens zijn er altijd vroeg bij, ze hebben nog niet ontbeten als ze al druk aan het discussiëren zijn over wie de eerste auto mag wassen, wie de volgende, enzovoorts. De waterspuiten staan onder hoge druk en je hoort steeds hun motor aan- en afslaan. Dit is niet echt storend als je boven op je kamer zit. Dichterbij kan dit wel een betje storen, maar de Ghanezen daar in het geheel niet. Die zetten er vaak ook radio’s bij aan. Daar moet je dus even aan wennen. Op de farm is het stil, de carwash/restaurant is het wat luidruchtiger.

Stort je al vroeg in de drukte van de autowasserij of blijf nog even in bed met een stukje brood en een kop koffie en geniet van dat moment van de ochtend. Je deelt als vrijwilliger eigenlijk de dag in zoals je het voor je zelf het zinnigste en prettigste vindt.

De leidster van het restaurant zal buiten de kookpotten in de gaten houden. Daarbij maakt ze zeker ook een praatje met je. Daarna ga je bijvoorbeeld in het pionierhuis kijken waar Amankowa is, of ze een bad heeft genomen en haar tanden gepoetst, haar helpen met aankleden en erop toezien dat ze schone kleding aantrekt. Zo help je haar een leuke dag te hebben. Je zit met haar bij de carwash en doet samen met haar dingen, zoals de knop van de machine aanzetten, of dan weer uit, of lopen met een prikstok om de plastic zakjes en zwerfvuil op te prikken en dan weer gezellig bij haar zitten. En dan naar een andere werker. Het middageten nuttig je mogelijk met de mensen van het project in hun huis, ook om het wat gezelliger te maken. Die gezelligheid, daar komt er nu nog niet van, soms is het eten ook te laat en dan neemt iedereen zijn bordje mee terug naar de carwash om daar te eten, want klanten die hun autos willen laten wassen, lijken altijd voor te gaan. Na 6 uur komt er geen auto meer binnen het hek en dan worden de laatste klusjes afgewerkt. In Ghana is het altijd rond 6 uur donker en valt de rust neer over de mensen. Na zo’n dag ga je moe maar voldaan naar huis, misschien ga je ook nog even met de speciale werkers mee, even welterusten zeggen en zien dat alles goed is daar in huis voor je naar je eigen plek gaat. Ik weet natuurlijk niet of het in de praktijk zo zal gaan zoals hier beschreven. Het project is nieuw, we hebben niet eerder vrijwilligers gehad. Het stadium is stadium pionier! De vraag is dus eerder: hoe ga je een dag op Clear Mind eruit laten zien, zodat degenen die na jou gaan komen, van je verhalen kunnen leren.

Werktijde

We willen je werktijden samen in goed overleg vaststellen, maar zal ongeveer 30 uur per week zijn .

Een minimumverblijfsduur zullen we in eerste instantie niet vragen. Hoe lang je in Ghana blijft, mag je eigen afweging zijn. Weet dat je bij ons meer dan welkom bent. Natuurlijk, hoe langer hoe beter, maar we willen de periode niet van te voren vastleggen.

Uiteraard is een vakantie in te lassen. Indien mogelijk voor of na je werkzaamheden binnen Clear Mind.

Andere collega’s / met wie werk je samen

De vrijwilligers zullen samenwerken met collega’s die de verschillende projecten aansturen. Dit zijn Ghanese begeleiders. Daarnaast is Ineke Bosman als coördinator van Clear Mind het aanspreekpunt voor alle vragen.

Gesproken taal op het project

Op de projecten wordt een klein beetje Engels gesproken door sommige speciale werkers. Willie, de begeleider van de projecten praat goed Engels.

Profiel vrijwilliger

Wij zouden heel graag vrijwilligers willen  die goed kunnen omgaan met onze speciale werkers met een licht verstandelijke beperking. Empatisch vermogen, hartelijkheid, warmte en liefde voor de ander zijn daarbij zeer welkom.

Creativiteit, improvisatievermogen, een positieve instelling en een pioniersgeest zijn een surplus op de eerder genoemde eigenschappen.

Vakantie periodes

Dit project is het hele jaar mogelijk.

Kosten

Kosten

  • €385,- eenmalige deelnamekosten die je betaalt aan Vrijwillig Wereldwijd. Hiervoor mag je 1 jaar zoveel projecten aandoen als je wilt. Het jaar start begint pas bij aankomst van je eerste bestemming. Lees hier meer over onze kosten.
  • € 50,- kosten ter plaatse p/w (voor verblijf en maaltijden). Je betaald een beetje extra zodat de stichting wat mooie dingen kan doen voor de mensen op het project.
  • +/- € 95,- ophaalservice incl. 1 overnachtingen. (afhankelijk van de gekozen accommodatie de eerste nacht).

Inbegrepen in de prijs:

  • Informatiepakket met informatie over de cultuur en gewoonten in Ghana. Een overzicht met alle voorbereidingen die je moet treffen en informatie rondom verzekeringen, geldzaken en andere reistips.
  • Een voorbereidingstraining
  • Hulp bij het verlengen van je visum
  • Introductie ter plaatse
  • Begeleiding  gedurende je gehele verblijf, zowel ter plaatse als in Nederland
  • Inwoning
  • 3 maaltijden per dag

Niet inbegrepen in de prijs:

Accommodatie

Het verblijf

Op dit moment (februari 2022), hebben we drie woonplekken voor onze speciale werkers: de autowasserij, het restaurant en de boerderij.

De autowasserij en het restaurant liggen naast elkaar en het huis waar de speciale werkers wonen,  ligt ernaast. Op de bovenetage van het carwashhuis is de woning van Willie, de Ghanese begeleider van de projecten. Daarnaast is er een kamer vrij voor één of  twee vrijwilligers die samen de kamer delen.  De deur kan worden afgesloten en er is een douche en toilet op de gang ernaast. Er is één keuken die moet worden gedeeld met Willie. Zelf koken is mogelijk, maar dat moet voorlopig nog wel op een houtskoolpot. Als je niet zelf kunt of wilt koken, kunt je, als je dat wilt, samen met de speciale werkers eten, ook kun je in het restaurant je maaltijd bestellen of welke combinatie dan ook.

Ter plaatse zul je snel aanvoelen wat je het beste bevalt.

Op de boerderij, waar ook weer plaats is voor één of twee vrijwilligers, is een huisje dat oorspronkelijk voor een Ghanees begeleiders echtpaar was gebouwd, maar dat uiteindelijk niet kon komen. Je kunt als vrijwilliger dit huisje betrekken en daar je uitvalsbasis van maken.

Er werken drie of vier speciale werkers op de farm en er is een Ghanese begeleider. Die woont in een van de kamers in het farmhouse bij de drie jongens met een beperking die op de farm werken.

De omstandigheden zijn anders dan je in Nederland gewend bent. Licht is er alleen ’s avonds, water wordt opgepompt. De weg naar het dorp is primitief, maar begaanbaar voor een motorfiets, 4WD of tuctuc. Ook op de boerderij heb je de keuze tussen eigen maaltijden bereiden of mee eten met de speciale werkers of eten bestellen in het restaurant.

Vervoer van en naar het project

Het vervoer van en naar het project

De vrijwilligers wonen en werken op het project, dus hoeft er niet gereisd te worden. In je vrije tijd en vakantie heb je legio mogelijkheden. Bussen, deeltaxi’s en tuctucs zijn er in overvloed.

Locatie van het project

Locatie van het project

Nkoranza is een middelgroot Ghanees stadje in de provincie East Bono, wat vroeger Brong Ahafo heette. Het ligt precies in het midden van Ghana. De afstand naar de hoofdstad Accra is ongeveer 500 km en is per auto of bus af te leggen. Op zijn kortst (met eigen auto) 5 uur rijden. Vliegen naar Kumasi of Sunyani is mogelijk, maar dan volgt er nog een uur of drie vier in openbaar vervoer. De wegen zijn niet goed. Vliegen is ook duur. Maar het is een mogelijkheid.

Het klimaat is tropisch, Ghana ligt zo ongeveer op de evenaar wat betekent dat de zon om 6 uur opkomt en om 6 uur weer ondergaat, met misschien een paar minuten verschil tussen zomer en winter. De temperatuur is hoog en een trui kun je dus beter niet meebrengen. Hoe lichter de kleding hoe beter en katoen is te prefereren boven synthetische stoffen. Een muggenetje is prettig om onder te slapen maar ook belangrijk om malaria te voorkomen. Zie voor meer details over het klimaat: https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Ghana

Welke materialen kan het project goed gebruiken

Materialen die het project goed kan gebruiken

Er zijn boeken, schriften en schrijfmaterialen aanwezig. Echter gaan deze erg hard en worden deze niet vast aangevuld waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Schriften, lesmaterialen, spel- en knutselspulllen komen altijd erg goed van pas.

Ophaalservice

Ophaalservice

Wij kunnen en willen je, indien gewenst, bij de luchthaven laten ophalen, onderdak geven in een eenvoudig hotel en de volgende ochtend naar Nkoranza (een dagreis) rijden. Gemiddeld zijn de kosten voor het gaan en komen van en naar de luchthaven Accra eigenlijk het hoogst vanwege de afstand en omdat er in een hotel overnacht moet worden. Reken op 140 euro voor deze luxere ophaaltrip.

De contactpersoon

De contactpersoon

Ineke Bosman is het contactpersoon in Ghana. Ze is de Oprichtster van Clear Mind. De meeste tijd van het jaar is ze in Ghana.

zorg project Ghana

Vrije tijd

Vrije tijd

Elke week op dinsdag een bijzonder grote Afrikaanse markt met honderden kramen met allerlei lokale produkten. Ook zijn er watervallen en een dorp met apen in de buurt. Onze contactpersoon kan je helpen met het organiseren van tripjes in je vrije tijd.  Zo kun je bijvoorbeeld Mole nationaal park bezoeken in een weekend of naar een waterval gaan.