Luna vrijwilliger in Suriname

Heyy, ik ben Luna te Pas 19 jaar.
Ik zit hier thuis op de bank met een dikke deken over m,n benen. Want al is het hier nu ook wel koud, voor mij is het extra koud. Van ruim 8 weken 36 graden in de Surinaamse zon, stond ik drie weken geleden weer op de koude Hollandse bodem
Nu ik de fotos heb in geplakt en al mijn ervaringen een plekje heb gegeven. Wil ik jullie vertellen over mijn stage in Suriname. Als eerste heb ik er heel erg van genoten. Suriname is een ontwikkeling’s land dus de armoede is er zeker aanwezig, niet zo erg als ik dacht. maar het was er zeker wel.

Ik woonde samen met een aantal andere vrijwilligers in een huis 15 min van de stad Paramaribo af. Wat ik zelf wel grappig vond is dat er om de 100/200 meter wel een supermarktje stond. Wat bij ons bushaltes zijn, zijn in Paramaribo de supermarktjes. In het centrum is het erg leuk je hebt verschillende winkeltjes met voor ieder wat wils. Maar eigenlijk kwam ik er weinig omdat ik heel druk was met stage, en in het weekend ging ik vaak op trip om iets meer van Suriname te zien.
Ik heb veel moois gezien en meegemaakt maar dat was natuurlijk niet de reden waarom ik naar Suriname ging. Ik ging naar Suriname om er stage te gaan lopen. En ik heb het echt ongelofelijk naar mn zin gehad.

Ik liep stage in een tehuis voor kinderen met een beperking. ik kwam om er activiteiten met de kinderen te doen, maar voor mijn opleiding heb ik ook veel geholpen in de zorg aangezien ik ook in die richting studeer. De kinderen raken heel snel aan je gehecht. Ik merkte dit al op de eerste dag. Ik werd bevlogen door allemaal kinderen. In het thuis zaten 27 kinderen waar van sommige kinderen bv ook helemaal niet konden praten. Ik ontdekte dat je met humor dan erg ver komt. Tuurlijk is het soms lastig om in te schatten wat ze nou precies willen. En dan probeer je maar wat, dat zorgt er wel voor dat je leuke situaties mee maakt. Want dan lachen ze je gewoon uit omdat je iets doet wat totaal niet de bedoeling was.

Vrijwilligerswerk in Suriname

Het soms lastige communiceren kan misschien voor veel mensen een obstakel zijn, voor mij niet echt want ik heb in Nederland al veel met kinderen met een beperking mogen werken. Als begeleidster werd je door de kinderen Tante genoemd. Naast de zorg en het spelen met de kinderen heb ik op verzoek van één van de tantes een kort toneelstuk mogen schrijven voor kerst. Helaas heb ik zelf kort mee mogen helpen met de voorbereidingen en ben ik benieuw of het stuk ook daadwerkelijk gespeeld gaat worden. Want geregeld werden er toch op n Surinaams plannen veranderd Ik heb daar zoveel mogen leren maar heb ook mijn inzichten aan de organisatie mee kunnen geven.

Ik het weekend ging ik dus vaak op trip naar het binnen land om de mooie natuur van Suriname te ontdekken en dat is ook echt aan te raden om te doen. Je ziet er zo veel onder andere de verschillende stammen, de manier hoe ze leven dat is te zien bij Apiapatie dat was mijn laatste trip voor ik weer terug ging naar Nederland. Voor de rest ben ik nog naar Brownsberg geweest daar heb ik een flinke wandeling gemaakt om een mooi waterval te zien. Ik kwam natuurlijk in de droog tijd dus de waterval was wel wat kleiner dan normaal maar niet minder mooi. Dat zelfde geldt ook voor Blanche marie dat is een heel mooi water gebied met heel wat watervallen, maar vanwege de droogte waren de watervallen wat minder groot jammer voor de fotos dat ziet er dan minder spectaculair uit maar omdat de waterval zo klein was mochten we er wel onder staan en zwemmen dus er valt over allebei wat te zeggen. Ik heb wel meer tourtjes gedaan maar dit waren mijn 3 top puntjes van de trips en iedereen ervaart de trip natuurlijk heel anders.

Surinamers weten wel wat uitgaan is want dat heb ik daar veel gedaan vooral op donderdag ging ik naar Havanna dat was echt super leuk. Zelf als je niet van uitgaan houdt leer je er daar wel van te houden. Een van de grootste voordelen daar vond ik dat ze daar ook Nederlands praten. Dat zorgde voor mij dat ik gewoon met iedereen kon praten en ook niks miste daardoor

~ Luna ~

Welkom op onze website! Mocht je iets niet kunnen vinden of wil je ons iets vragen stuur dan even een berichtje via WhatsApp. We helpen je gelijk verder!

Chat met ons via WhatsApp
Close and go back to page