Wij zijn Vrijwillig Wereldwijd

Vrijwillig Wereldwijd

Patricia en Daan hebben in 2004 Vrijwillig Wereldwijd opgezet omdat ze een passie hebben voor reizen en andere culturen. Wij reizen inmiddels ook met onze kinderen Liam, Jazz en Jax veel over de wereld. Reizen en vrijwilligerswerk is echt onze passie. Tijdens onze reizen zijn wij altijd opzoek naar de meest interessante en zinvolle projecten. Zo maken wij het verschil met veel andere aanbieders van vrijwilligerswerk. Het maken van een selectie projecten die echt de moeite waard zijn. Wij zijn op bijna alle projecten zelf geweest en hebben daar zelf ook vrijwilligerswerk gedaan. Dit maakt het reizen zo veel mooier. Door het doen van vrijwilligerswerk leer je de mensen en de cultuur van een land vaak veel beter kennen en dat is nou juist zo geweldig aan reizen.

Ontdek de wereld door vrijwilligerswerk in het buitenland te doen en beleef een onvergetelijke ervaring!

Wij zijn er van overtuigd dat vrijwilligerswerk in het buitenland kan leiden tot een geweldige win-win situatie. Door middel van onze goede begeleiding en jarenlange ervaring zullen wij er alles aan doen om deze belofte waar te maken. Dit omdat wij op deze manier de wereld een stukje mooier willen maken en mensen willen inspireren.

Familie Ragbourn

Win-win situatie

Als vrijwilliger krijg je de unieke kans om een cultuur echt te leren kennen, ook krijg je als vrijwilliger de mogelijkheid om in een ander land ervaring op te doen in jouw vakgebied of juist een keer in een heel ander vakgebied. Daarnaast geeft vrijwilligerswerk natuurlijk ook voldoening en is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling omdat je even helemaal ondergedompeld wordt in een hele nieuwe wereld. Voluntourism zorgt voor een financiële impuls in gebieden die dat heel goed kunnen gebruiken. En of het nu gaat om bijvoorbeeld onderwijs, microfinanciering aan kansarme vrouwen of het werken in een ziekenhuis. Al deze projecten zijn van belang om een gebied en de lokale bevolking verder te laten ontwikkelen. Op de projecten assisteert een vrijwilliger de lokale werknemers; om ze te ondersteunen maar ook om van elkaar te leren. Door de interactie van mensen met verschillende achtergronden, ontstaat er meer begrip voor elkaar als persoon, evenals voor elkaars cultuur.

Of het nu gaat om het reguliere vrijwilligerswerk, de jongerenreizen of onze rondreizen, alles heeft te maken met vrijwilligerswerk in het buitenland. Vrijwilligerswerk is al mogelijk vanaf 2 weken en is mogelijk voor iedereen vanaf 17 jaar. Ben je jonger? Ga dan mee op 1 van onze jongerenreizen of ga samen met je ouders.

Visie

Wij geloven dat mensen de wereld kunnen veranderen, en dat de wereld hen kan veranderen. Bij ons staan persoonlijke verhalen centraal; de mensen waarmee we werken, de mensen die we bereiken via de projecten, en de mensen die zich in willen zetten als vrijwilliger onze helden! Dit betekent dat wij het belangrijk vinden om goed persoonlijk contact te hebben met de vrijwilligers en onze lokale partners. We werken daarom samen met (kleine) lokale organisaties. De projecten die wij ondersteunen zijn voornamelijk lokale initiatieven, die ontstaan zijn vanuit de behoeften ter plaatse. Wij willen deze projecten steunen met behulp van vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de projecten op langdurige termijn. Door de inzet van vrijwilligers hebben de projecten voldoende mankracht om door te gaan en zich verder te ontwikkelen. Om deze ontwikkeling te garanderen, is een continuïteit van vrijwilligers noodzakelijk.

Wij sponsoren de meeste projecten niet financieel omdat wij het belangrijk vinden dat de projecten niet afhankelijk worden van financiële steun van buitenaf. We willen de zelfredzaamheid van de projecten vergroten met behulp van vrijwilligers, die vooral een ondersteunende functie hebben. Als wij alle projecten ook financieel zouden steunen zouden zij te afhankelijk worden van hulp van buitenaf. Voor de ontwikkeling en vergroting van de zelfredzaamheid van lokale initiatieven is het belangrijk dat de organisatie en financiën door het project zelf geregeld worden. Daarnaast bestaat bij sponsoring het gevaar dat projecten alleen vrijwilligers ontvangen omdat daar financieel voordeel aanzit. Voor ons is het juist belangrijk dat de vrijwilligers die wij uitzenden zich echt nuttig voelen en wat kunnen betekenen op de projecten. Een positieve wisselwerking tussen vrijwilliger en project is voor ons een belangrijk uitgangspunt in onze werkwijze.

De projecten hebben baat bij jou, maar vrijwilligerswerk is vooral ook een inspirerende en betekenisvolle ervaring, waar jij zelf ontzettend veel van kan leren. Het is goed voor je zelfvertrouwen, je persoonlijke ontwikkeling en je doet bijzondere levenservaring op.

Missie

Wij richten ons op het verbeteren van lokale condities en op de ontwikkeling van vrijwilligers. Wij vinden dat vrijwilligerswerk een geweldige ervaring is die de wereld een stukje mooier maakt; voor jezelf en voor de mensen op de projecten waar je heen gaat. Dit kan via ons op verschillende manieren. Als je individueel (of met vriend(inn)en of familie) vrijwilligerswerk gaat doen, kun je overleggen met ons en de mensen op het project hoe jij kan bijdragen ter plaatse. Als je een opleiding doet of ervaring hebt in een vakgebied, kun je die kennis ook zeker gebruiken. Ook tijdens onze vrijwilligersreizen streven we ernaar om bij te dragen aan de lokale situatie in soms kleine, maar belangrijke gebaren. Zo hebben de jongeren van de jongerenreizen veel verschillende dingen kunnen doen tijdens hun reis; van het opknappen/schilderen van gebouwen tot het organiseren van speldagen voor kinderen en het opzetten van een lokale markt. Wij nemen de ondersteuning van vrijwilligers erg serieus. Dit is niet alleen fijn voor vrijwilligers, maar komt ook de continuïteit van onze projecten ten goede, omdat vrijwilligers voorbereid naar onze lokale projecten gaan. Daarnaast vinden we het belangrijk dat deze bijzondere ervaring voor jou ook zo fijn mogelijk verloopt en dat je er veel van leert. Voor vertrek bieden wij een voorbereiding dag aan, waar je als toekomstig vrijwilliger richtlijnen leert omtrent bijvoorbeeld de lokale gewoonten, het respecteren van andere normen en waarden, voorschriften over kleding en het maken van foto’s. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan het stevig in je eigen schoenen staan en kunnen omgaan met nieuwe situaties terwijl je je prettig blijft voelen. Ons motto is dat vrijwilligerswerk grensverleggend mag zijn, maar nooit grensoverschrijdend.

Geschiedenis

In 2003 is Patricia naar Ghana gegaan om daar vrijwilligerswerk te doen. Ze heeft daar gehandicapte vrouwen en hun kinderen Engelse les geven. Een tijd woonde ze in een traditioneel dorpje; hier had ze in de compound een eigen hut. Het leven in deze compound heeft veel indruk gemaakt. De mensen daar hebben helemaal niets, maar zij zijn toch ontzettend vriendelijk en gastvrij. Patricia wilde iets doen voor de mensen in de dorpjes. De meeste kinderen in het dorpje Malshegu gingen niet naar school, want er was geen school in de buurt. Samen met Yvonne heeft Patricia toen het idee gevat om een school te bouwen voor deze dorpskinderen.

In Nederland hebben Patricia en Yvonne samen met Mary, Manon, Danielle en Chantal de stichting Kidz Active opgericht. Ze hebben zich ingezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dit deden ze zeker niet alleen, maar samen in een groep van 27 vaste vrijwilligers. Zij hebben inmiddels 4 gebouwen neer kunnen zetten, waar 500 kinderen naar school gaan. Hier zijn we trots op!

In 2004 hebben Patricia en Daan Vrijwillig Afrika opgezet, om vrijwilligers een kans te geven een andere cultuur te leren kennen en een bijdrage te kunnen leveren aan één van de projecten. Inmiddels heten we Vrijwillig Wereldwijd en hebben wij onze activiteiten uitgebreid naar meer dan 10 landen wereldwijd. Sinds 2012 is Vrijwillig Wereldwijd een VOF, we hebben hiervoor gekozen, omdat we ook reizen aanbieden en deze vorm het beste past bij de huidige bedrijfsvoering. Verder werkt Vrijwillig Wereldwijd  veel samen met lokale stichtingen. Zoals b.v. stichting Kidz Active, stichting Wayquis Peru en stichting IOP. De vrijwilligers hebben samen met Vrijwillig Wereldwijd en deze stichtingen al veel mooie dingen bereikt. Wil je meer weten over de resultaten kijk dan even op hun website.

Welkom op onze website! Mocht je iets niet kunnen vinden of wil je ons iets vragen stuur dan even een berichtje via WhatsApp. We helpen je gelijk verder!

Chat met ons via WhatsApp
Close and go back to page