Tussenjaar

Het mag duidelijk zijn dat een tussenjaar steeds populairder aan het worden is. En eigenlijk is dit een trend die we al zien vanaf 2014. En dat is ook niet zo gek. Tijdens een tussenjaar leer je vaak heel erg veel, niet alleen over de wereld maar vooral ook over jezelf. Lang niet iedereen weet gelijk wat hij of zij wil gaan doen na de Mavo, Havo of VWO.

Maar is een tussenjaar verstandig? Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe je deze invult. En ook op welk moment je dit doet. Toch denken wij dat dit voor heel veel jongeren juist heel goed kan werken.

Maar wat ga je dan doen tijdens een tussenjaar?

Veel jongeren gaan tijdens een tussenjaar reizen. Op deze manier leren ze nieuwe culturen kennen, leren ze een taal beter spreken, doen ze nieuwe contacten op en leren ze zichzelf ook vaak beter kennen. Zeker tijdens het reizen werk je ook echt aan je persoonlijke ontwikkeling. Ook neem je even afstand van je studie en krijg je vaak een beter idee wat je eigenlijk echt wil gaan doen en welke vervolg studie goed bij je past. Het kan daarom echt heel goed werken om tijdens een tussenjaar te gaan reizen. Maar naast dat dit allemaal heel goed kan zijn is het natuurlijk ook geweldig
om te doen?

Vrijwilligerswerk tijdens een tussenjaar

Vrijwilligerswerk doen tijdens een tussenjaar heeft nog een aantal extra voordelen. Ten eerste kun je tijdens vrijwilligerswerk natuurlijk meelopen in verschillende richtingen. Zo krijg je een indruk of een bepaalde richting juist wel of niet iets voor je is. Ook leer je op die manier vaak een cultuur nog beter kennen omdat je tijdens vrijwilligerswerk echt met de lokale bevolking in contact komt.

Ook is het een perfecte manier om te beginnen als je wilt gaan reizen. Je leert dan het land al goed kennen en leert andere mensen kennen die vaak ook nog willen doorreizen. Je kent dan de gewoontes en gebruiken en je voelt je dan al veel vertrouwder in een land. Dit maakt dan de vervolgstap naar rondreizen in een land veel makkelijker.

Vrijwilligerswerk in combinatie met reizen tijdens een tussenjaar

Persoonlijk raad ik iedereen die een tussenjaar neemt aan om deze combinatie te doen. Op die manier weet je zeker dat je geen jaar weggooit maar een geweldige ervaring gaat opdoen waar je echt wat aan gaat hebben.

Wat ik zou aanraden is om bijvoorbeeld eerst een aantal maanden te gaan werken gewoon in Nederland. Op die manier kun je sparen voor deze reis en tegelijkertijd is werken ook een goede ervaring. Dan merk je ook dat het doen van werk wat je niet echt leuk vindt ook niet alles is ;)

Dan zou ik beginnen met vrijwilligerswerk in een land. Op die manier leer je een land echt kennen en geeft het je reis net wat meer diepgang. Een full moon party is leuk natuurlijk maar als dit het enige is wat je gaat doen tijdens een tussenjaar kom je denk ik toch terug met wat minder voldoening. Tijdens vrijwilligerswerk zie je gewoon een hele andere kant van een land wat echt vaak heel erg de moeite is om te zien.

Na een aantal weken vrijwilligerswerk gedaan te hebben zou ik dan het land verder gaan verkennen dmv reizen. Als je dan het land aardig rond bent geweest zou ik naar het volgende land reizen en daar weer beginnen met vrijwilligerswerk. Zo kun je een x aantal landen en culturen echt leren kennen. Ook kun je dan meedraaien in verschillende richtingen die interesse hebben. Op die manier weet ik zeker dat je met een geweldige ervaring terug gaat komen. En dat een tussenjaar echt de moeite waard gaat zijn.

Is een tussenjaar duur? 

Of een tussenjaar duur is is natuurlijk afhankelijk wat je gaat doen. Maar als je gaat reizen in b.v. Azië en je doet dit in combinatie met vrijwilligerswerk dan kun je het met een paar duizend euro echt heel lang volhouden. Een ander voordeel van je tussenjaar afwisselen met reizen en vrijwilligerswerk is namelijk dat de periodes van het vrijwilligerswerk even periodes zullen zijn dat je minder geld uitgeeft. Zeker bij Vrijwillig Wereldwijd. Je betaald bij ons namelijk maar één keer deelnamekosten van € 385,- euro en je kunt dan 9 maanden zoveel landen en projecten combineren zonder nog deelnamekosten te betalen.

Mocht je meer informatie willen waarom vrijwilligerswerk tijdens een tussenjaar een goed idee is bij Vrijwillig Wereldwijd kijk dan even hier: Voordelen Vrijwillig Wereldwijd voor een tussenjaar.