Voorbereidingen vrijwilligerswerk Vietnam | Azië 

Ben je enthousiast geworden over het vrijwilligerswerk in Vietnam? Of heb je nog vragen? Meld je dan aan voor een vrijblijvend gesprek met een van onze medewerkers. Wij kunnen antwoord geven op al jouw vragen en de mogelijkheden bespreken. Tevens is het vrijblijvend gesprek bedoeld om voor ons te bepalen of jij een geschikt persoon bent om vrijwilligerswerk te doen. Als het gesprek naar ons idee positief is verlopen, krijg je na het gesprek een e-mail met een inschrijfformulier. Als je dit formulier hebt ingevuld en retour hebt gestuurd, gaan wij kijken of er in jouw gevraagde periode nog plek vrij is op de projecten en in het vrijwilligershuis. Mocht dit het geval zijn, dan krijg je van ons een contract thuis gestuurd. Zodra dit contract is ondertekend, ben je officieel een vrijwilliger bij Vrijwillig Wereldwijd!

En dan? Vanaf dat moment beginnen de voorbereidingen voor jouw grote reis. En wij van Vrijwillig Wereldwijd gaan jou hier bij helpen! Hoe ziet onze begeleiding er tijdens de voorbereidingen uit?

  • Samen met het contract ontvang je van ons een deelnameboekje. In dit boekje staat allerlei informatie over onder andere de projecten, het land en de cultuur, de contactgegevens van Vrijwillig Wereldwijd en het lokale contactpersoon en handige tips over wat je bijvoorbeeld beter wel of niet kan meenemen in je koffer.
  • Vervolgens word je door ons uitgenodigd voor een deelnamedag. Deze dag is bedoeld voor vrijwilligers die rond dezelfde periode aan de slag gaan op de projecten in Vietnam. Op die manier krijg je de kans om de andere vrijwilligers te ontmoeten en eventueel telefoonnummers of Facebook uit te wisselen. Verder krijg je op deze dag een film te zien van het vrijwilligershuis en de projecten. Tevens zal een ex-vrijwilliger zijn of haar ervaringen met je delen en antwoord geven op al jouw vragen. Iedere vrijwilliger mag twee familieleden/vrienden meenemen naar de deelnamedag. Op die manier krijgen zij ook een beeld van wat je gaat doen in Vietnam.
  • Vlak voor vertrek krijg je een e-mail van de lokale contactpersoon Phuong. Hij zal onder andere informeren naar jouw vlieggegevens zodat hij de ophaalservice vanaf het vliegveld kan regelen. Tevens geeft hij jouw een korte uitleg van de eerste dagen in Vietnam. Op die manier is het voor jou alvast een beetje duidelijk wat je kan verwachten.

Er zijn verder een aantal zaken die je zelf moet regelen, zoals het boeken van een vliegticket en een visum aanvragen. Maar als iets niet helemaal duidelijk is, willen wij je daar uiteraard bij helpen. De volgende zaken die vooraf geregeld moeten worden zijn:

  • Nederlandse en Belgische vrijwilligers hebben een geldig visum nodig wanneer ze naar Vietnam reizen. Bijvoorbeeld een single-entry visum bij de Vietnamese ambassade in Den Haag kost circa €77,- per persoon. Dit visum is dan één maand geldig. Controleer vooraf de website, want de prijzen veranderen jaarlijks. Het is ook mogelijk om online je visum te regelen. Er zijn verschillende bedrijven/organisaties (zoals www.myvietnamvisa.com) waar je online een visum kunt aanvragen.
  • Boek je vliegticket op tijd. Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs. Daarbij is het verstandig om tickets te zoeken vanaf verschillende vliegvelden (bijvoorbeeld vanaf Düsseldorf of Brussel). Ook dit scheelt in de prijs. Je kunt je vliegticket ook extern regelen. Vrijwillig Wereldwijd adviseert TunaFish. Dit is hét reisbureau voor reizigers die (net als jij) het avontuur aan de andere kant van de wereld opzoeken. Zij kunnen jou door hun jarenlange ervaring uitstekend helpen met het boeken van een ticket. TunaFish heeft diverse speciale (en goedkope) jongeren- en studententarieven en bieden zogenaamde ‘flexibele’ tickets aan. Ideaal voor als je nog niet precies weet wanneer of vanaf welke plaats je terug wilt vliegen.
  • Het is absoluut aan te raden om je te laten inenten als je naar Vietnam gaat. Je loopt er namelijk een veel groter risico op ziektes en infecties. Doe dit wel op tijd, want voor sommige ziektes heb je meerdere injecties nodig. Voor meer advies over vaccinaties kun je het Vaccinatiecentrum benaderen. Zij zorgen voor een gedegen en volledig reisadvies. Wij bevelen hen dan ook alle tijden aan. Bel voor het beste advies naar medisch tropenadviseur Hadewijch Heijn de Bruijn.

 
Website: https://www.vaccinatiecentrum.nl
Mailadres: info@vaccinatiecentrum.nl
Tel. Den Bosch: 073- 6892616
Tel. Wageningen: 0317- 420208
Tel. Nijmegen: 024-6630402
 

  • Als je naar Vietnam gaat, heb je een goede reisverzekering nodig. Zeker als je vrijwilligerswerk gaat doen in een land waar alles er net iets anders aan toe gaat als in Nederland of België. Er kunnen namelijk altijd dingen gebeuren die je niet had voorzien. En dan is het wel zo fijn als alles vooraf goed is geregeld. Wij van Vrijwillig Wereldwijd raden de Special ISIS verzekering aan van JoHo. Deze verzekering is perfect voor wie een langere tijd naar het buitenland gaat en is speciaal afgestemd op de behoeften van de vrijwilliger.
  • Regel ten slotte goed jouw geldzaken voordat je vertrekt. Zo is het aan te raden om bijvoorbeeld een creditcard aan te vragen. Op sommige plekken is het namelijk mogelijk om alleen maar met creditcard te betalen. Zet daarnaast je betaalpas op ‘wereld’ voor als je buiten Europa gaat reizen. Anders loop je de kans dat je niet kan pinnen.

Mocht je ergens hulp bij nodig hebben of is iets niet helemaal duidelijk? Dan kun je ons altijd bellen of mailen. Ons team staat altijd voor je klaar en wij proberen je zo goed mogelijk te helpen!