Hoi, ik ben Mirte, nu 20 jaar oud en ik heb nu twee keer het geweldige land Ghana mogen bezoeken en beleven.

De eerste keer vertrok ik met mijn 17 jaar ‘levenservaring’ voor drie maanden richting Ghana. Ik nam een tussenjaar na de HAVO om te werken en om naar Afrika te gaan. Ik heb hier een geweldige tijd gehad. De eerste week hadden we een introductie week met de grote groep vrijwilligers, dit was erg gezellig! Sommigen spreek ik nog steeds, je bouwt vriendschappen op voor de rest van je leven. De rest van de weken heb ik 5 dagen per week gewerkt op de Kidz Active School ter ondersteuning van Madam Latifa. Ik haalde kinderen uit de klas en ging daarmee onder de mango boom aan de slag met reken- en taalspelletjes. Op dinsdag en donderdag middag ging ik buitenschooltijd aan de slag in de Kpalsi library. Hier ging ik met kinderen lezen en heb ik met een groepje vrijwilligers de bibliotheek geverfd.

In de middagen gingen we vaak naar de stad, wat drinken, lunchen, naar het zwembad, spelletjes spelen of gewoon uren kletsen in het vrijwilligershuis. In de weekenden gingen we met groepjes vrijwilligers vaak een weekendje weg: Mole, Big Milly’s en Hand in Hand heb ik toen bezocht.

Aan 11 april, de dag waarop ik 18 werd, denk ik nog vaak terug. ’s Morgens werd ik wakker met een verjaardagsontbijtje van mijn gastgezin en met18 zakjes Milo aan mijn deur met een lief briefje van een andere vrijwilligster. Ik mocht vandaag ook het pakketje van moeder uitpakken, er zaten 50 kaarten in van lieve vrienden uit Nederland! Op school speelden we in mijn klas de hele dag spelletjes zoals bingo en danswedstrijdjes. In de middag kwam ik aan in de Kidz Active Lodge, overal hingen ballonnen en slingers. We aten zelfgemaakte taart met de vrijwilligers en ’s avonds hielp iedereen mee met koken. Na het eten kreeg ik een leuk houten spel en dacht ik dat deze dag niet nog beter kon aflopen. Toen kwam er opeens een Ghaneze dansgroep een privé optreden geven! Ghanesen kunnen zo goed dansen en zo goed muziek maken! Dit was echt de perfecte dag. Ik wist van niks, en iedereen zat in het complot!

 Mirte vrijwilliger in Ghana

In Nederland had ik veel geld ingezameld, dit heb ik besteed aan verschillende projecten waar vrijwilligers hielpen en aan lokale projecten. Voor de school heb ik toen onder andere een tv + dvdspeler gekocht, veel eten, EHBO spullen voor de school, schooluniformen, sportmateriaal, schoolboeken en lesmateriaal. Op de kinderafdeling van het ziekenhuis heb ik aan alle kinderen een pakketje met puzzels, kleding en schoolspullen gegeven. Samen met een paar andere vrijwilligers hebben we de operatie van een meisje met een gebroken heup betaald. Ik heb 80 scharen gedoneerd aan een plastic recycling project voor werkloze vrouwen. En verf en boeken gekocht voor de bibliotheek.

Bij terugkomst van Ghana begon ik aan mijn opleiding Media & Entertainment Management. Ik zat met mijn gedachten nog elke dag in Tamale. Een paar maanden naar terugkomst kocht ik mijn ticket naar Ghana voor de zomer van 2014! Ik besloot veel acties te organiseren, om zoveel mogelijk mijn bijdrage te kunnen leveren aan de school en de lokale projecten. Mijn broertje organiseerde een sponsorloop bij zijn scoutinggroep, mijn moeder organiseerde een actie waarbij veel gezinnen een potje thuis kregen met een foto erop van een kindje van de Kidz Active School, de hele familie spaarde geld voor dat kindje en uiteindelijk kunnen 30 kinderen nu jaren ‘gratis’ naar school, sommigen wel voor 7 jaar! Bij de Action heb ik een dag ‘boodschappenbriefjes’ uitgedeeld met spullen die nodig zijn op de school. Ik heb hier echt duizenden spullen van gekregen! Daarnaast begon ik een kledingactie, waaraan veel gezinnen uit Alkmaar mee hebben geholpen. Van de stichting Kaeskoppenstad kreeg ik €1300,- en van veel anderen mensen ook mooie bedragen.

Groepsfoto van Vrijwilligers in Ghana

De tweede keer ging ik voor 6 weken terug naar Ghana. Ik heb hier een schoolproject opgezet waardoor de kinderen in hun vakantie naar school kregen, activiteiten aangeboden kregen van vrijwilligers en elke dag een maaltijd kregen. Ik heb voor de school onder andere: eten, bestek, 12 computers + tafels en stoelen, schooltafels, verf, groot kopieerapparaat, een hele grote kast die ik heb gevuld met de opbrengst van de Actiondag. Etc..

Het was onwijs gaaf om weer terug te zijn in Ghana. Je laat op veel mensen een indruk achter en zij vinden het heel speciaal als je weer terugkomt. Zo laat je zien dat je het land en de cultuur echt bijzonder en leuk vind. De tweede keer in Ghana heb ik in mijn eentje een rondreis gemaakt door het land en langs de kust. Ik sliep weer in hetzelfde rieten hutje als de eerste keer, zonder stroom, wc en douche. Heerlijk primitief!

Bij terugkomst ben ik verder gaan nadenken over mijn toekomst. Door alle ervaringen in Ghana verander je als persoon. Ik besloot te stoppen met de ‘commerciële’ opleiding om later evenementen te gaan organiseren, of voor de TV te werken. Ik ben nu begonnen met de ipabo: de opleiding om juf te worden, ik heb in Ghana ontdekt dat ik lesgeven fantastisch vind. Daarnaast bouw je echt een band op met kinderen en kan je ze wat mee geven aan hun toekomst. Als ik niet in Ghana was geweest, had ik mijzelf nooit zo leren kennen. Ik ben daarom ook erg blij dat Vrijwillig Wereldwijd vrijwilligers de kans geeft om op deze manier kennis te maken met de wereld.

 Vrijwilligerswerk in Ghana traditionele hutjes 

Ghana het land: van de loslopende geiten, de kinderen die ‘salaminga’ roepen, waar je 1 theezakje  en 1 teentje knoflook kan kopen, de taxi’s en motoren, de ongelukken, de lange wachttijden, de vrolijke kleuren, de kerk die naast de moskee staat, de families met 1 vader, 2 moeders en 11 kinderen, waar je met handen en voeten praat, waar iedereen je ten huwelijk vraagt, kindjes met een dikke buik, waar overal afval ligt, de mooie bomen, lachende mensen, dansende mensen, van de waterzakjes.

Je moet het meemaken om de echte cultuur te voelen, het is geweldig.

~ Lieve Groetjes Mirte ~