Onderwijs, kleuterschool en crèche

Kort overzicht

Ghana
Engels
vanaf 1 week
17+
Gastgezin
Flexibele startdatum
Geschikt als stage
Ophaalservice
227,00 per week (gebaseerd op 5-weeks gemiddelde)

Over dit project

DKidz Active-school! Onze grote trots. Deze school is tot stand gekomen door Patricia, de oprichter van Vrijwillig Wereldwijd, samen met de mensen van de stichting Kidz Active. Dit is onze eigen school in Ghana!

Dit is echt een prachtig onderwijsproject in het noorden van Ghana Noord-Ghana is het armste deel van het land, met Tamale als hoofdstad. De scholingsgraad is er laag, wat resulteert in een relatief hoog analfabetisme en beperkte kennis van de Engelse taal, meestal op basisniveau. Vooral kinderen uit omliggende dorpen gaan meestal niet naar school vanwege het gebrek aan financiële middelen voor onderwijs.

Een andere reden voor het niet naar school gaan is dat kinderen vaak op jongere broertjes of zusjes moeten passen of op het land moeten werken. Ouders zijn zich vaak niet bewust van het belang van onderwijs. Kidz Active heeft in samenwerking met donateurs, vrijwilligers en lokale leerkrachten een school gebouwd en opgestart. Ook is er een crèche gebouwd, zodat oudere kinderen niet langer de verantwoordelijkheid hebben om voor hun jongere broertjes of zusjes te zorgen, waardoor ze zelf naar school kunnen gaan.

De school is bedoeld voor kansarme kinderen uit dorpen rondom Tamale en biedt plaats aan zo'n 550 kinderen. Er wordt les gegeven in kleinere klassen dan gebruikelijk is in Ghana.

Vrijwilligerswerk Ghana Kidz Active School lesgeven in de klas

Je kunt op dit project op verschillende groepen aan het werk:
Lesgeven van groep 1 tot 6

Help de leerkrachten om les te geven of extra lessen te geven aan kinderen die het nodig hebben. Je staat eigenlijk nooit alleen voor de klas, de leraar is altijd in zijn of haar klas. Je kunt handarbeid geven, maar ook sport en spel en muziek. Persoonlijke input wordt zeer op prijs gesteld. Ga je lesgeven aan groep 1 t/m 6, dan geef je vooral de kinderen bijles die niet meekomen met het klassikale gedeelte. Je haalt deze kinderen dan uit de klas en gaat apart met ze zitten om te bekijken wat hun niveau is en wat ze begrijpen. Van daaruit ga je met ze aan de slag. Op die manier proberen we de kinderen (vaak met succes) op het niveau te krijgen van de rest van de klas.

Kleuterklas

De kinderen zijn tussen de 4 en 6 tot 7 jaar oud en hebben begeleiding nodig tijdens de dagelijkse bezigheden zoals ontwikkeling en spel, maar ook hygiëne, bijvoorbeeld handen wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest. Ook wordt er een start gemaakt met het leren van Engels, bijvoorbeeld het tellen in het Engels en het alfabet. De moedertaal, Dagbanli, wordt nog steeds gesproken in de kleuterklassen, maar een beetje in combinatie met Engels. De leraren spreken Engels. Voor de kleuterschool heb je geduld en aandacht nodig voor de kinderen, ook vanwege hun eigen taal, Dagbanli. Ze vinden het leuk om spelletjes te spelen, maar spelen ook graag met bijvoorbeeld lego.

Crèche

Deze kinderen zijn tussen de 2 en 4 jaar oud en hebben vooral begeleiding nodig bij hun ontwikkeling en spel, maar ook bij hygiëne. De moedertaal, Dagbanli, wordt gesproken in de kinderkamer, maar de leraren spreken Engels. Voor de crèche heb je geduld en aandacht nodig voor de kinderen, ook vanwege hun eigen taal, Dagbanli. Ze vinden het leuk om spelletjes te spelen, maar spelen ook graag, bijvoorbeeld met lego en duplo.

Vrijwilligerswerk Ghana Kidz Active School werken met de kleine kinderen

Werkzaamheden

Als je lesgeeft aan groep 1 t/m 6, richt je je vooral op het geven van bijles aan kinderen die moeite hebben met het klassikale gedeelte. Je haalt deze kinderen uit de klas en gaat apart met ze zitten om te bekijken wat hun niveau is en wat ze begrijpen. Van daaruit ga je met ze aan de slag. Op die manier proberen we de kinderen (vaak met succes) op het niveau te krijgen van de rest van de klas.

Maar je kunt ook helpen met handarbeid, sport en spel en muziek. Persoonlijke inbreng wordt altijd zeer gewaardeerd.

Als je graag op de crèche wilt werken, zijn je werkzaamheden anders omdat deze kinderen nog veel jonger zijn en nog geen Engels spreken. De kinderen zijn tussen de 2 en 4 jaar oud en hebben begeleiding nodig bij hun ontwikkeling en spel.

Voorbeeld van een werkdag

Je werkt van maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 14:45 uur. Afhankelijk van de doelgroep waarmee je werkt, kan je dag er iets anders uitzien. Maar één ding is zeker: de kinderen zijn altijd heel enthousiast en dankbaar dat je ze helpt!

 • Jenice vrijwilliger Ghana profiel foto
  Jenice

  Het is goed om te zien hoe goed wij het hier hebben, als je terug komt waardeer je veel meer. Ook voor je persoonlijk vlak is het goed om een keer een zelfstandige reis te maken en daar te werken.

 • Sofie vrijwilliger Ghana profiel foto
  Sofie vrijwilliger Ghana

  De begeleiding en ondersteuning die zij je bieden in Ghana én in Nederland, geeft je een gevoel van veiligheid, zekerheid, vertrouwen en warmte!

 • Caroline vrijwilliger in Ghana met kind voor de klas
  Caroline vrijwilliger Ghana

  Door in Afrika gewerkt te hebben, besef ik nu eens zo hard hoe druk wij ons in Europa soms maken om pietluttigheden. Wij mogen oprecht dankbaar zijn voor alles wat we zomaar in onze schoot geworpen krijgen.

 • Agnetha medische vrijwilliger in Ghana profiel foto
  Agnetha vrijwilliger in Ghana

  Voor mij was het vrijwilligerswerk en het rondreizen in Ghana een prachtige ervaring en ik zou het zeker aanraden aan anderen om te gaan doen.

 • Mirte vrijwilliger in Ghana mooie foto met kind
  Mirte vrijwilliger in Ghana

  Het land van de mooie bomen, lachende mensen, dansende mensen, van de waterzakjes. Je moet het meemaken om de echte cultuur te voelen, het is geweldig!

 • Boudewijn vrijwilliger in Ghana profiel foto
  Boudewijn

  Ik wilde reizen, een andere cultuur meemaken, meer van de wereld zien maar wel iets te doen hebben en mogelijk nog iets toevoegen. Ook voor mijn cv moest het een toevoeging zijn en natuurlijk is vrijwilligerswerk dat.

Some keywords
#Avontuur
#NieuweCultuur
#IetsTerugDoen
#HetEchteAfrika
#ImpactGhana
#EnthousiasteKids
#MaakVriendenVoorHetLeven

Extra informatie

Locatie van het project

Ervaringen

Welkom op onze website! Mocht je iets niet kunnen vinden of wil je ons iets vragen stuur dan even een berichtje via WhatsApp. We helpen je gelijk verder!

Chat met ons via WhatsApp
Close and go back to page