Vrijwilligerswerk in Ghana

Vrijwillig Wereldwijd is op zoek naar jou! Wij steunen namelijk verschillende unieke projecten in Ghana die hard op zoek zijn naar enthousiaste vrijwilligers. De vrijwilligersprojecten kunnen zijn: meewerken in een ziekenhuis, Engelse les geven, helpen met microkredieten of denk aan een sport of bouw project. Het prachtige Ghana ligt aan de westkust van Afrika en grenst aan de landen Burkina Faso, Togo en Ivoorkust. De hoofdstad van Ghana is Accra en de officiële taal is Engels.

ghana_vrijwilligerswerk_collage_1

Het prachtige Ghana is een veelzijdig land. Zo zijn er diverse etnische stammen als de Akan, waar onder andere ook de Ashanti en de Fante toe behoren. Ieder van deze bevolkingsgroep heeft weer zijn eigen bijzondere cultuur en unieke tradities. Ook kent Ghana een diversiteit aan natuur. Dit verschilt van regenwoud in het zuiden tot savanne-achtig landschap in het noorden. Door heel Ghana zijn verschillende Nationale Parken te vinden, waaronder Mole National Parc. Hier leven diersoorten als apen, leeuwen, nijlpaarden en olifanten.

Helaas is er ook veel armoede in Ghana. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft circa 28,5% van de bevolking onder de armoedegrens. Dit houdt in dat iemand niet kan voorzien in de basisbehoeften als kleding, schoon drinkwater, goede huisvesting en voldoende voedsel. Het basisonderwijs in Ghana is gratis, echter kunnen veel kinderen niet naar school omdat hun ouders geen geld hebben voor een schooluniform en lesboeken. Daarnaast worden veel kinderen vroegtijdig van school gehaald omdat ze hun ouders moeten helpen met het verdienen van extra inkomen.

Vrijwilligers zijn dus hard nodig in Ghana! En door middel van vrijwilligerswerk help je niet alleen mee op een project, maar leer je ook nog een andere cultuur kennen. De vriendelijke mensen zullen jou met open armen ontvangen en maken jouw tijd in Ghana een om nooit te vergeten.

Vrijwillig Wereldwijd in Ghana

Vrijwillig Wereldwijd is al meer dan 15 jaar actief in Ghana. En er zijn al veel mooie dingen gebeurd. Zo gaan er nu al 500 kinderen naar de Kidz Active school. (Deze kinderen konden hiervoor niet naar school of moesten daar erg ver voor reizen). Ook is er een medische post gebouwd en worden kleine wondjes behandeld op school door vrijwilligers om ontstekingen te voorkomen. Er is een crèche gebouwd zodat oudere broertjes en zusjes naar school kunnen en niet hoeven op te passen. Vrijwilligers helpen de kinderen die niet meekomen met het klassikale gedeelte. Dit werkt erg goed. Er zijn ook al veel vrouwen geholpen met het opzetten van bedrijfjes door de micro kredieten van Kidz Active. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van wat vrijwilligers samen met Vrijwillig Wereldwijd gedaan hebben in Ghana.

Het doen van vrijwilligerswerk in Ghana vergt enige tijd en een hoop geregel. Gelukkig voor jou dat wij van Vrijwillig Wereldwijd een groot deel van deze organisatie op ons nemen. Zo regelen wij onder andere dat jij geplaatst kan worden op een van de vrijwilligersprojecten en dat iedereen op de hoogte is van jouw komst wat betreft verblijfplaats en begeleiding.

Want behalve begeleiding in Nederland of België krijg je ook goede en persoonlijke begeleiding in Ghana. We hebben in Ghana 2 contactpersonen ter plaatse die jou begeleiden tijdens de projecten en 24/7 klaarstaan voor al jouw vragen. Daarnaast regelen zij onder andere de ophaalservice vanaf het vliegveld en helpen met het boeken van bijvoorbeeld leuke uitstapjes in het weekend. Zij wonen in Ghana en weten dus als geen ander wat de hoogtepunten zijn van dit prachtige land. Elke week worden er door de contactpersonen meetings gehouden voor de vrijwilligers om op de hoogte te blijven van hoe het gaat. Je bent eigenlijk nooit alleen in Ghana en vrijwilligers spreken vaak onderling af om samen een weekend weg te boeken. Ook zul je elkaar regelmatig opzoeken na het project om bijvoorbeeld ergens lekker wat te gaan drinken.

ghana_vrijwilligerswerk_collage_3

Jouw verblijf in Ghana kun je voor een groot deel zelf bepalen. Ben jij avontuurlijk ingesteld en wil je de Ghanese cultuur van dichtbij leren kennen? Verblijf dan bij een gastgezin. Je hebt dan de keuze uit een modern gastgezin, waar je in een huis slaapt met elektriciteit en sanitaire voorzieningen, of bij een gastgezin in een traditioneel dorp met zeer primitieve omstandigheden en geen elektriciteit. In beide gevallen beschik je over een eigen kamer of hut die op slot kan en is er plek voor één of meerdere vrijwilligers zodat je niet per definitie alleen bent. De gastgezinnen hebben veel ervaring met buitenlandse vrijwilligers en zijn op de hoogte van de cultuurverschillen zodat er rekening kan worden gehouden met bijvoorbeeld eten en schoon water. Het voordeel van bij een gastgezin verblijven, is dat je van heel dichtbij een andere cultuur leert kennen en kan worden uitgenodigd voor bijvoorbeeld bruiloften of andere feestelijkheden.

Een combinatie van bovengenoemde verblijfplaatsen is ook mogelijk. Dit kan vooraf in overleg worden geregeld. Vrijwilligerswerk in Ghana kan al vanaf 2 weken.

Nieuwsgierig geworden naar vrijwilligerswerk in Ghana? Maak dan snel (kosteloos) een vrijblijvende afspraak met een van onze medewerkers van Vrijwillig Wereldwijd. Deze afspraak is bedoeld om antwoord te geven op al jouw vragen en te kijken naar de eventuele mogelijkheden. Zowel voor als na het gesprek zit je nergens aan vast. Mocht alles duidelijk zijn is het ook mogelijk om je gelijk in te schrijven.

 


Ervaringen Ghana

Bevallingskamer Ghana

Mijn tijd in Ghana Ik ben begonnen op de labour ward (bevallingskamers). Maandag was de eerste dag en vroegen ze of ...

Medisch vrijwilligerswerk Ghana

Mijn naam is Agnetha, ik ben 26 jaar oud en studeer Geneeskunde. Dit jaar heb ik mijn bachelor afgerond en omdat ik ...

Beleef Ghana!

Hoi, ik ben Mirte, nu 20 jaar oud en ik heb nu twee keer het geweldige land Ghana mogen bezoeken en beleven. De eers ...

Moeder en dochter naar Ghana

Samen naar Ghana als moeder en dochter Dankzij mijn dochter Tessa haar plan om als voorbereiding op hopelijk een stu ...

Verpleegkundige in Ghana

Naam: Mandy van de kerkhof Leeftijd: 22 Opleiding/ Werk: Verpleegkundige Ik vond het eigenlijk heel leuk om stage te ...

Sociaal project in Ghana

Naam: Ayla Houtepen Leeftijd: 22 jaar Opleiding/ Werk: Verpleegkundige www.aylahoutepen.waarbenjij.nu Al van kleins ...

Vrijwilligerswerk in Ghana

Caroline Robberechts Leeftijd: 28 jaar leerkracht talen in het secundair onderwijs In vergelijking met vele andere m ...

Vrijwilligerswerk Ghana Sofie

Naam: Sofie Bruggeman Leeftijd: 21 Opleiding / Werk: Student leerkracht basisonderwijs Hee! Sofie, dat is wie ik ben ...

Jongerenreis Ghana Esmée

Esmée Cruiming Leeftijd: 15 Opleiding/ Werk:          gymnasium 4 Waarom wilde je graag vrijwilligerswerk doen? Mijn ...